ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΥΡΝΑΒΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΠΥΟΛΙΟΥ – ΛΥΓΑΡΙΑΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Στους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου χθες η θερμοκρασία στον Θεσσαλικό κάμπο και οι πολίτες απεγνωσμένα αναζητούσαν κοντινές οάσεις δροσιάς, δίπλα στα αστικά κέντρα για μικρές αποδράσεις αφού για πολλές οικογένειες οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πλέον όνειρο …θερινής νυκτός.
Ακόμα και σήμερα κυριολεκτικά στην καρδιά του καλοκαιριού με τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών να έχουν στεγνώσει σχεδόν τα πάντα στον κάμπο, υπάρχουν χώροι που προσφέρουν ακόμα δροσιά με τις πηγές τους να δημιουργούν μικρές οάσεις προσιτές προς όλους.
Η περιοχή του Τυρνάβου μόλις 15 – 20 λεπτά της ώρας, από την καρδιά της Λάρισας διαθέτει πανέμορφους χώρους όπου το νερό παίζει με το πράσινο δημιουργώντας μικρά οικοσυστήματα με ενδιαφέρουσα χλωρίδα αλλά και πανίδα.
Οάσεις δροσιάς οι οποίες είναι κατάλληλες για μίνι αποδράσεις ακόμα και τις καθημερινές μετά τη δουλειά το απόγευμα, ή για ονειρεμένες δροσερές βραδιές πλάι σε πηγές και λίμνες.
Ας κάνουμε λοιπόν μια περιήγηση να τις γνωρίσουν όσοι δεν τις γνωρίζουν ή να τις θυμηθούν όσοι πρόσκαιρα ξέχασαν την ύπαρξή τους.
Πηγές λίμνης Αργυροπουλίου – Λυγαριάς
Περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Λάρισα στη νέα εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης στρίβοντας στη διασταύρωση Αργυροπουλίου και αμέσως μετά παίρνοντας το δρόμο για τη γραφική Λυγαριά μετά από δύο χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένου δρόμου ο επισκέπτης συναντά τις πηγές Μάτι οι οποίες τροφοδοτούν με νερό την τεχνητή λίμνη και έχει διαμορφωθεί τη δεκαετία του ’50.
Εκεί -εδώ και μερικά χρόνια- ο Δήμος Τυρνάβου θέλοντας να αξιοποιήσει με παρεμβάσεις ήπιας μορφής την περιοχή δημιούργησε έναν χώρο αναψυχής με τεχνητή γέφυρα, διαδρόμους, παγκάκια, φωτισμό για τη νύχτα, ακόμα και ένα μικρό θεατράκι δίπλα στη λίμνη για ρομαντικές βραδιές. Στον χώρο δεν υπάρχει εξυπηρέτηση ή κυλικείο, αλλά δύο χιλιόμετρα πιο κάτω, στη Λυγαριά ο επισκέπτης μπορεί να βρει τα πάντα, από καφέ, αναψυκτικά, μέχρι ψητά της ώρας κρασί και τσίπουρο.
Φράγμα λίμνης Αργυροπουλίου – Λυγαριάς
Επίσης από τη διασταύρωση Αργυροπουλίου στη νέα εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης κατευθυνόμενοι προς Αργυροπούλι και μόλις σε ένα χιλιόμετρο μετά ο επισκέπτης θα συναντήσει ένα καταπράσινο χώρο. Θα θαυμάσει το νέο φράγμα της λίμνης με το νερό να ρέει από την υπερχείλιση. Όταν αυτό περισσεύει, δημιουργεί ένα ποτάμι με γάργαρο νερό το οποίο περιβάλλεται από διαφόρων ειδών θάμνους και δέντρα, κυρίως πλατάνια, δημιουργώντας ένα μοναδικό οικοσύστημα. Εκεί ο Δήμος Τυρνάβου, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, έχει δημιουργήσει χώρους πικ – νικ με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, αλλά και υπαίθριων ψησταριών για μπάρμπεκιου. Και εδώ, δεν υπάρχει κατάστημα εξυπηρέτησης, γεγονός που σημαίνει ότι ο επισκέπτης πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Αν και πολλοί επιλέγουν να προμηθευτούν εδέσματα από το γειτονικό Αργυροπούλι δύο χιλιόμετρα πιο πάνω να τα απολαύσουν δίπλα στη λίμνη και το ποτάμι. Ο χώρος δεν φωτίζεται τη νύχτα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εκεί λειτουργεί δεκαετίες τώρα παραδοσιακή δριστέλα ή νεροτριβή και δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδυάζουν το πλύσιμο των ρούχων με μπάρμπεκιου. Ο χώρος όπου βρίσκονται τα τραπεζοκαθίσματα και ψησταριές και η νεροτριβή χωρίζονται από το ποτάμι αλλά για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών έχει κατασκευαστεί σύγχρονη πεζογέφυρα.
Βρύση – Αγία Αννα
Ο πλέον αξιοποιημένος όμως χώρος, ο αγαπημένος των Τυρναβιτών, από τους προηγούμενους αιώνες ακόμα, είναι αυτός της Βρύσης Τυρνάβου, με το εκκλησάκι της Αγίας Άννας πάνω στον βράχο.
Όπως έγραψε και παλιότερα η «Ε», για τους Τυρναβίτες η Βρύση Τυρνάβου, μαζί με τον Προφήτη Ηλία, θεωρούνται οι πλέον πολυσύχναστοι χώροι αναψυχής του παρελθόντος.
Μετά τον πόλεμο και μέχρι τη δεκαετία του 1970 όπου οι πηγές ανάβλυζαν μέσα από τους βράχους του λόφου, σκεπάστηκαν με τσιμέντο ώστε να συγκεντρωθεί το νερό και να υδροδοτηθούν όλοι οι οικισμοί της περιοχής με τη δημιουργία του Σ.Υ.Τ. (Σύνδεσμος Ύδρευσης Τυρνάβου).
Μέχρι τότε η ύδρευση στον Τύρναβο γινόταν από τα πηγάδια. Στη Βρύση λοιπόν, οι Τυρναβίτες γλεντούσαν και διασκέδαζαν σε όλες τις αργίες, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά όλο τον χρόνο.
Δίπλα στις πηγές μέσα στις γνωστές καμάρες υπήρχε ένα μικρό καφενεδάκι το οποίο σερβίριζε τα πλέον απαραίτητα της εποχής, δηλαδή καφέ, αναψυκτικά, υποβρύχιο, τσίπουρο, κρασί και μπύρα.
Επίσης οι πηγές στη Βρύση χρησιμοποιούνταν αυτή την εποχή για το πλύσιμο των μαλλιών που προέρχονταν από το κούρεμα των προβάτων.
Εκεί οι μάνες έπλεναν και έβαφαν τα μαλλιά ώστε στη συνέχεια να αρχίσει η διαδικασία για το φτιάξιμο της προίκας των κοριτσιών.
Σήμερα η Βρύση Τυρνάβου έχει αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μάλιστα τελευταία έχουν αναδειχθεί και οι παλιές πηγές με το «βαένι» να αναβλύζει νερό.
Ο χώρος διαθέτει δύο καταστήματα τα οποία προσφέρουν τα πάντα από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Φωτίζεται τη νύχτα και τις προηγούμενες ημέρες του καύσωνα κατακλυζόταν όλες τις ώρες με επισκέπτες οι οποίοι έβρισκαν έναν χώρο δροσιάς και ανάπαυλας. Επίσης υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα και ψησταριές κάτω από τα πλατάνια.
Όσοι δε επισκέπτες συνοδεύουν μικρά παιδιά καλό είναι να έχουν μαζί τους παλιό ψωμί για να ταΐσουν τα παπάκια και τις χήνες καθώς και τα πολλά ψάρια που διαβιούν στις λίμνες.
Πηγή:eleftheria.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου