Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ακαλυπτος στην εγκληματικοτητα ο νομος Λαρισας



60 αστυνομικοί της τοπικής διεύθυνσης μετακινούνται σήμερα στα σύνορα

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους κόλπους της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας και γενικότερα στο τοπικό αστυνομικό σώμα από την «παράλογη και απρόσμενη» απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποσπάσει 60 περίπου άντρες της ΑΔΛ σε νομούς της Θράκης για τον έλεγχο των συνόρων», ενώ το συνδικαλιστικό τους όργανο μιλά για «διάλυση των μάχιμων υπηρεσιών αλλά και των οικογενειών των αστυνομικών».
«Δεν είμαστε αντίθετοι στη μετακίνηση αστυνομικών στα σύνορα, αν και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν είναι μόνο της αστυνομίας, αλλά και του στρατού και του ΥΠΕΞ, μα κυρίως λύνεται με πολιτικούς χειρισμούς και σίγουρα βάσει σχεδίου» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λάρισας Θανάσης Νταβούρας -ο οποίος συμμετείχε στις προχθεσινές συναντήσεις της Ομοσπονδίας (ΠΟΑΣΥ) με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια και κατέληξαν σε αδιέξοδο- και συμπληρώνει πως «μέσα σε λίγες μέρες ανατρέπονται βίαια οι ζωές των αστυνομικών», ενώ δεν διστάζει να μιλήσει για «ανθρώπινα δράματα».
«ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ Ο ΝΟΜΟΣ»
Στην Υπεραγία Θεοτόκο που γιορτάζει σε λίγες μέρες, ώστε να βάλει το χέρι της για να μην χρειαστούμε αστυνομική προστασία καλοκαιριάτικα, θα πρέπει να προσευχόμαστε, αφού μετά την απόσπαση 60 αστυνομικών στα σύνορα και σε συνδυασμό με τις προγραμματισμένες αυγουστιάτικες άδειες του προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης, οι περισσότερες μάχιμες υπηρεσίες της Λάρισας θα υπολειτουργούν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΛ Θανάση Νταβούρα, αλλά και τον γενικό γραμματέα Χρήστο Ζίκο που ήταν παρών στη συζήτησή μας «μετά την παραπάνω δυσμενή εξέλιξη, αποδυναμώνονται αισθητά μάχιμες υπηρεσίες, όπως το Τμήμα Συνοριοφυλάκων σε Γόννους και Ελασσόνα, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, η ΟΠΚΕ, η ΟΕΠΤΑ και άλλες».
Την ίδια ώρα, μεσούσης της τουριστικής σεζόν ένα μόλις περιπολικό καλείται να εποπτεύσει τα παράλια μας και όχι μόνο. Από την Καλλιπεύκη μέχρι το Κόκκινο Νερό το ΑΤ Ραψάνης, ενώ αντίστοιχα μεγάλη ακτίνα δράσης έχει και το ΑΤ Αγιάς.
Αναλυτικότερα αναχωρούν σήμερα για τα σύνορα 50 Λαρισαίοι αστυνομικοί, ενώ υπάρχουν ήδη εκεί από τον Ιούνιο άλλοι 10. Επίσης θα φύγουν 3 οχήματα (1 βαν και 2 τζιπ) τα οποία είναι σαραβαλάκια, αφού έχουν διανύσει πάνω από 600.000 χλμ. Θα φθάσουν άραγε στον προορισμό τους;
Οι δύο συνδικαλιστές απαντούν και στο επιχείρημα που ακούστηκε έντονα προχθές ότι «οι Συνοριοφύλακες πρέπει να επιστρέψουν στα σύνορα», τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι συνάδελφοί μας είναι πρώην συνοριοφύλακες, νυν αστυφύλακες. Πέτυχαν σε έναν διαγωνισμό της Πολιτείας και επάνδρωσαν τα Τμήματα των Γόννων και της Ελασσόνας. Η θέση τους δεν είναι στον Έβρο».
Και στέλνουν με νόημα το παραπάνω μήνυμα προς όλους τους αρμοδίους: «Αφού η ηγεσία της ΕΛΑΣ μας αντιμετωπίζει καθαρά επαγγελματικά, αδιαφορώντας για τα προσωπικά προβλήματα που προκύπτουν, έτσι θα συμπεριφερθούμε και μεις. Θα πάρουμε τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούμαστε, ανεξαρτήτως των υπηρεσιακών αναγκών».
«ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΑΠΟΦΑΣΗ»
Στα προβλήματα που προέκυψαν από την επίσπευση των διαδικασιών μετακίνησης των αστυνομικών στα σύνορα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θανάσης Νταβούρας, εξηγώντας παράλληλα πως θα μπορούσαν να αποφευχθούν τέτοια ζητήματα. «Για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, όπως τη σχεδιάζει η κυβέρνηση, δεν φθάνουν ούτε 5000 αστυνομικοί και μάλιστα με την μέθοδο της απώθησης, και όχι της σύλληψης που επικαλείται το Αρχηγείο.
Τι σημαίνει θα τους απωθήσουμε; Αν οι επικεφαλής των κυκλωμάτων της λαθρομετανάστευσης βάλουν μπροστά μια έγκυο με τρία παιδιά εμείς πώς θα την απωθήσουμε; Και άντε και δημιουργήσαμε μια μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα στον Έβρο. Όταν οι λαθρομετανάστες αρχίσουν να εισέρχονται από τα νησιά θα μαζέψουμε τις βαλίτσες μας και θα μεταβούμε στο Αιγαίο ή το Ιόνιο; Με κρυφτούλι δεν λύνονται ζητήματα λαθρομετανάστευσης. Απαιτούνται γενναίες πολιτικές αποφάσεις και μακρόπνοος σχεδιασμός».
Ο κ. Νταβούρας σχολιάζοντας τη δικαιολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με το επείγον της απόφασης, αναφερόμενο στα γεγονότα της Συρίας απαντά: «Μα ο πόλεμος εκεί μαίνεται εδώ και πολλούς μήνες. Τώρα ανακάλυψαν τον κίνδυνο μαζικής εισόδου λαθρομεταναστών στη χώρα μας; Θα μπορούσαν να μας δώσουν ένα περιθώριο 1-2 μηνών για να προετοιμαστούμε και να τακτοποιήσουμε τόσο τις προσωπικές μας εκκρεμότητες, όσο και η ΑΔΛ τις υπηρεσιακές της.
Μεταξύ των 50 αστυνομικών που αναχωρούν σήμερα για τα σύνορα, υπάρχουν συνάδελφοι που ξημεροβράδιαζαν για την εκρίζωση της φυτείας στη Ρεντίνα Καρδίτσας, άλλοι που είχαν ενεργό ρόλο στην υπόθεση των φυλακών Τρικάλων, κ.λπ. Υπάρχουν και τα προσωπικά δράματα των συναδέλφων. Μέσα σε δύο μέρες οι συνάδελφοι καλούνται να βρούνε άνθρωπο για να κρατήσει τα παιδιά τους, αφού η σύζυγός τους εργάζεται, άλλος να αφήσει το νεογέννητο παιδί του και άλλα προσωπικά θέματα υγείας που δεν δημοσιοποιούνται.
Και να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν αστυνομικοί από την περιοχή της Θράκης, αποσπασμένοι σε ολόκληρη τη χώρα που επιθυμούν την απόσπασή τους στα σύνορα για να είναι πιο κοντά στις οικογένειές τους. Στην περίπτωση αυτή το υπουργείο δεν θα επιβαρυνθεί με τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των 1881 αστυνομικών. Να σημειώσω ότι την ίδια ώρα δεν αποσπάται κανείς αστυνομικός από την Αθήνα.
Τεράστια, με τα δικά μας προβλήματα προέκυψαν και σε άλλες Διευθύνσεις, όπως στην Κέρκυρα και στην Ηγουμενίτσα. Στην Κέρκυρα για την επάνδρωση του Διεθνούς Αερολιμένα προσέλαβαν πρόσφατα 15 αστυνομικούς και 60 δόκιμους και προχθές διώχνουν από την περιοχή πάντα για τα σύνορα 50 αστυνομικούς. Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, εν μέσω τουριστικής περιόδου, οι λαθρομετανάστες αναθάρρησαν από τις εξελίξεις και αρχίζουν να στοιβάζονται κατά δεκάδες σε πλοία και φορτηγά με προορισμό την Ιταλία».
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας δεν περιορίζεται μόνο σε καταγγελίες, αλλά καταθέτει και προτάσεις, όπως άλλωστε έκανε και η Ομοσπονδία της. Ειδικότερα καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΡΟΠΟ να πιέσει την Ε.Ε. για την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να προσληφθούν επιπλέον αστυνομικοί αποκλειστικά για τη φύλαξη των συνόρων μας. Και το πρόβλημα της ανεργίας θα αντιμετωπιστεί, αλλά κυρίως η παρουσία αστυνομικών στα σύνορα θα είναι αποτελεσματική. «Τώρα ο αστυνομικός που θα βρεθεί στον Έβρο για ένα δίμηνο, μέχρι να μάθει τα παιχνίδια των κυκλωμάτων που προωθούν τη λαθρομετανάστευση θα έρθει η ώρα να επιστρέψει στην υπηρεσία του» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Νταβούρας.

Πηγή:onlarissa.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top