Στα επίπεδα του ’60 η ανεργία στη Μαγνησία. Στο 25% ήδη η πραγματική ανεργία , δυσοίωνες οι προβλέψεις μέχρι το τέλος του 2012. Η τάση σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ είναι αυξητική ειδικά σε κλάδους που το τελευταίο διάστημα πλήττονται ανεπανόρθωτα εξαιτίας της κρίσης.
Σε ό,τι αφορά στο φύλο, φαίνεται ότι η τάση είναι πολύ σημαντική στην αύξηση των νέων ηλικιών από 15 έως 24 ετών και βέβαια στις γυναίκες. Ειδικά μετά το τέλος Σεπτεμβρίου και την υπολειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων αναμένεται νέο κύμα απολύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ειδικότερα οι ηλικίες που πλήττονται ιδιαίτερα στη Μαγνησία τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες, είναι οι ηλικίες από 36 έως 56 χρόνων, αν και στις γυναίκες καταγράφονται μεγάλα ποσοστά και στις μικρότερες ηλικίες από 19 έως 25 χρόνων. Οι γυναίκες αποτελούν το 62% των ανέργων, δηλαδή στους 10 ανέργους οι έξι είναι γυναίκες. Επίσης οι γυναίκες έχουν μεγάλο ποσοστό μερικής απασχόλησης 9,7% και αναλογούν επτά σε κάθε 10 μερικούς απασχολουμένους, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων.
Η γεωγραφία… των ανέργων
Παραπάνω από το μέσο όρο της ανεργίας στη χώρα καταγράφεται στη Μαγνησία και αυτό διότι θεωρείται μία από τις παραδοσιακές βιομηχανικές περιοχές που εξίσου στηρίζεται και στον τουρισμό όπου καταγράφηκε αυξητική ανεργία και κατά την περίοδο του καλοκαιριού στις τουριστικές περιοχές, γεγονός που σημαίνει ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις επειδή υπήρχε ρευστότητα αλλά και μείωση της τουριστικής κίνησης δεν προσέλαβαν το προσωπικό που προσελάμβαναν πριν το 2008, δηλαδή πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης.
Στο Βόλο η λίστα των απολυμένων αυξάνεται κυρίως στον κλάδο της μεταλλοβιομηχανίας. Τους τελευταίους μήνες έχουν δει την πόρτα της εξόδου περισσότεροι από 100 και πλέον βιομηχανικοί εργάτες.
Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Αύγουστο στο Βόλο αυξήθηκαν κατά 3,16% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ αύξηση κατά 5,84% καταγράφεται σχετικά και με τους μακροχρόνια ανέργους. Οι επιδοτούμενοι άνεργοι εμφανίζονται επίσης σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων από τον Ιανουάριο μέχρι και τον προηγούμενο Αύγουστο στο Νομό Μαγνησίας έχουν εγγραφεί για πρώτη φορά περισσότερα από 3.500 άτομα στον ΟΑΕΔ, ενώ περίπου 300 άτομα που προέρχονται από τον κλάδο τουρισμού και επισιτισμού από τον επόμενο μήνα αναμένεται να ενταχθούν και πάλι στο ταμείο, εάν βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις.
Σ’ αυτούς δεν περιλαμβάνονται χιλιάδες που «δουλεύουν» μερικές ώρες τη βδομάδα ή και το μήνα, αλλά δε θεωρούνται άνεργοι με τη «βούλα» και πάρα πολλοί ακόμα που είναι καιρό άνεργοι, αλλά δεν έχουν δηλωθεί στον ΟΑΕΔ ή δεν δικαιούνται ταμείο ανεργίας.
Απολύσεις σε τιμή ευκαιρίας…
Στο μεταξύ οι μηχανισμοί ελέγχου τρέχουν και δεν φτάνουν καθώς οι αλλαγές των τελευταίων μηνών στην εργατική νομοθεσία έχουν προκαλέσει μπλακ άουτ.
Από 4 απολύσεις που όριζε το διευθυντικό δικαίωμα, έγιναν πλέον 5 μηνιαίως, ενώ σε επιχειρήσεις μέχρι 30 άτομα ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να τηρήσει κανένα πλαφόν, όπερ σημαίνει ελεύθερες απολύσεις.
Από εκεί και πέρα όμως θεωρούνται «μέσα στα περιθώρια του νόμου» 5 απολύσεις τον μήνα στις επιχειρήσεις μέχρι 150 άτομα (ήταν 4 μέχρι 200 άτομα) και 4% για τις μεγαλύτερες εταιρίες, γεγονός που φυσικά εκμεταλλεύονται οι επιχειρήσεις για τη συρρίκνωση προσωπικού.
Όσον αφορά στις αποζημιώσεις πλέον μετά την απόλυση , το ποσό της αποζημίωσης μπορεί να καταβληθεί και σε διμηνιαίες δόσεις ή με την κοινοποίηση της απόλυσης ο εργοδότης οφείλει να πληρώσει μόνο δύο μισθούς αποζημίωσης, ενώ μέχρι τώρα όφειλε να καταβάλει ολόκληρο το ποσό.
Για την υπόλοιπη αποζημίωση, ο εργαζόμενος υποχρεούται από τον νόμο να συναινέσει σε ευκολίες πληρωμής, καθώς θα εισπράττει τα οφειλόμενα σε διμηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να υπερβεί τους δύο μισθούς.
Η Επιθεώρηση σε όλες σχεδόν τις εργατικές υποθέσεις δικαιώνει την επιχειρηματολογία των συνδικάτων, όταν μάλιστα εγνωσμένα οι επιχειρήσεις έχουν να παρουσιάσουν κερδοφορία και αποδεικνύεται ότι δεν έχουν τηρηθεί τα κριτήρια που προβλέπει η εργατική νομοθεσία σε τέτοιες περιπτώσεις.
Υπάρχουν φυσικά και υποθέσεις που έχουν δικαιωθεί απολυμένοι μετά από δικαστική προσφυγή και έχει υποχρεωθεί ο εργοδότης να ανακαλέσει την απόλυση, επαναπροσλαμβάνοντας τους εργαζόμενους. Δεν λείπουν βέβαια και περιπτώσεις όπου με διάφορα «τρικ» η επιχείρηση αφού ανακάλεσε την απόλυση, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, «ξεφορτώθηκε» ξανά τους ίδιους εργαζόμενους με νέα απόλυση.
Ωστόσο αυτό που παρατηρείται πλέον ευρέως και στο Βόλο είναι ότι λόγω της μείωσης της οφειλόμενης λόγω απόλυσης αποζημίωσης σε συνδυασμό με τον καθορισμό για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους κατώτατου μισθού χαμηλότερου κατά 20% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται για τους λοιπούς, ωθεί ήδη τους εργοδότες να απολύουν παλαιότερους μισθωτούς και να προσλαμβάνουν νεώτερους που θα είναι σημαντικά φθηνότεροι και έτσι μειώνεται το κόστος λειτουργίας ενός εργοστασίου ή μίας επιχείρησης.
Πηγή:Εφημερίδα Ταχυδρόμος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου