Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ελλαδα, χωρα της καταθλιψης


Για χρόνια η λέξη "αυτοκτονία" θεωρούνταν ταμπού για τη χώρα μας.
Τα νούμερα έδειχναν τεράστιες διαφορές κυρίως σε σχέση με τις σκανδιναβικές χώρες, όμως δεν έδειχναν την αλήθεια

Από τη μια ο φόβος ότι η Εκκλησία θα αρνείτο να θάψει τον νεκρό, αν δηλωνόταν η αυτοκτονία, και από την άλλη ο φόβος για τον κοινωνικό σχολιασμό ανάγκαζαν τους συγγενείς του αυτόχειρα να αποκρύπτουν τα πραγματικά αίτια. Αλλωστε, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, οι περισσότερες αυτοκτονίες αφορούσαν άτομα που είχαν στην πλειοψηφία τους ψυχολογικά προβλήματα.
Η οικονομική κρίση δημιούργησε μια νέα κατηγορία ανθρώπων που θέλουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους και οι οποίοι ουδέποτε είχαν παρουσιάσει στο παρελθόν ψυχολογικά προβλήματα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι οικονομική κατάσταση σχετίζεται, δεν είναι όμως ο μοναδικός λόγος, καθώς μπορεί να κρύβει από πίσω κι άλλα προβλήματα. Αυτό δεν αλλάζει όμως όσα έφερε στο προσκήνιο η δημόσια αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου στο Σύνταγμα.
Η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα καταθλιπτικών. Ανθρώπων που έχουν χάσει το κουράγιο τους και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και θέλουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, καθώς βλέπουν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητα.
Σύμφωνα με στοιχεία που πρόσφατα μετέδωσε σε ρεπορτάζ του από την Ελλάδα το BBC, οι άνδρες που επικοινωνούν με τις ειδικές γραμμές αντιμετώπισης του προβλήματος είναι έξι φορές περισσότεροι από τις γυναίκες, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Εχει να κάνει στην πλειοψηφία με οικογενειάρχες από 35 μέχρι 55 ετών που βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα ή με ανέργους που θεωρούν ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ.
Επίσης, υπογραμμιζόταν στο ίδιο ρεπορτάζ (που έγινε με αφορμή την αυτοκτονία του 77χρονου) ότι δεν υπάρχει κανένα όριο στις ηλικίες, αφού συμβουλές ζητούν έφηβοι, μεσήλικες, ακόμα και ηλικιωμένοι. Μάλιστα εκφράζεται ο φόβος ότι οι αυτοκτονίες θα είναι σε λίγα χρόνια η δεύτερη αιτία θανάτων στην Ελλάδα!
Πλέον ο αριθμός των αυτοκτονιών αλλά και οι απόπειρες αυτών είναι τέτοιος που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τον φόβο για την κοινωνική κατακραυγή. Το πρόβλημα άλλωστε είναι εδώ και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε κατάφατσα για να μη μας ισοπεδώσει. Μέσα στο 2011, 450 Ελληνες έδωσαν τέλος στη ζωή τους επικαλούμενοι ανυπέρβλητα προβλήματα που προκάλεσε η κρίση, ενώ άλλοι 600 ήταν αυτοί που προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν, ευτυχώς χωρίς να τα καταφέρουν.
Συνολικά από το 2009, όταν η κρίση μπήκε στην καθημερινότητά μας και οι ζωές μας έγιναν νούμερα στα ipad των τροϊκανών και σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έως τη 10η Δεκεμβρίου του 2011 σε όλη την Ελλάδα έχουν σημειωθεί 1.727 αυτοκτονίες. Το 2009 ο αριθμός τους ανήλθε σε 507, το 2010 παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% και ανήλθαν σε 622, ενώ τους 11 μήνες του 2011 οι αυτοκτονίες ανήλθαν σε 598.
Το έγγραφο κατατέθηκε στη Βουλή, έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ από τα στοιχεία προκύπτει ότι η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτοκτονίες παρουσιάζεται στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία. Ειδικότερα στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης το 2009 έγιναν 55 απόπειρες ή τετελεσμένες πράξεις αυτοκτονίας, την επόμενη χρονιά 98 και άλλες 97 το 2011.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2009 έγιναν 32 απόπειρες ή τετελεσμένες πράξεις αυτοκτονίας, 56 σημειώθηκαν το 2010 και 46 το 2011, ενώ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπερδιπλασιάστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία, ανάμεσα στο 2009 και το 2010.
Στην Αττική το 2009 έγιναν 158 απόπειρες ή τετελεσμένες πράξεις αυτοκτονίας, το 2010 αυξήθηκαν κατά 20 και το νούμερο έφτασε τις 178, ενώ και το 2011 αυξήθηκαν πάλι κατά 20 (από τις λίγες περιπτώσεις που παρατηρήθηκε αύξηση και τις δύο χρονιές) και έφτασαν τις 198. Στη μόνη περιφέρεια όπου το 2010 σημειώθηκαν λιγότερα αντίστοιχα φαινόμενα με το 2009 είναι αυτή της Κρήτης, όπου το 2009 έγιναν 37 απόπειρες αυτοκτονιών ή αυτοκτονίες, το 2010 περιορίστηκαν στις 30 και το 2011 ξεπέρασαν και τις δύο χρονιές φτάνοντας τις 39.
Πάντως κάποιοι ακόμα και τώρα υπογραμμίζουν ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν όλη την αλήθεια, καθώς υπάρχουν περιστατικά που έχουν δηλωθεί ως αιφνίδιοι θάνατοι για τον φόβο του στιγματισμού.
Πηγή: Goal

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top