Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Οι «παγιδες» της φορολογικης δηλωσης



ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙΤΕ ΜΕ ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟΥΣ

Ποιες αποδείξεις αναγνωρίζει η Εφορία, πόσες χρειάζονται και ποιες θα σας γλιτώσουν από τα χρεωστικά εκκαθαριστικά

Το μεγάλο μπέρδεμα με τα τεκμήρια και τις αποδείξεις, που σημειώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις όσων υπέβαλαν φέτος πρώτοι τα σχετικά έντυπα, απέδειξε το πόσο εύκολο είναι να πέσουν οι φορολογούμενοι σε «παγίδες» και να επιβαρυνθούν με έξτρα φόρους. Η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης αποδείχθηκε στην πράξη γρίφος, καθώς έδειξε πως απαιτείται συνδυασμός των εισοδημάτων που δηλώνονται, των αποδείξεων που συγκεντρώνονται και των τεκμηρίων που τα δικαιολογούν. Τα στοιχεία από τα πρώτα εκκαθαριστικά έδειξαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις προέκυπτε φόρος για φορολογουμένους που δήλωσαν εισοδήματα ακόμα και κάτω από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, καθώς η εφαρμογή των αυξημένων τεκμηρίων διογκώνει τα εισοδήματά τους και οι αποδείξεις που έχουν δηλωθεί είναι πλέον λιγότερες από τις απαιτούμενες. Συνεπώς για να μην πληρώσετε επιπλέον φόρο οι αποδείξεις που θα προσκομίσετε πρέπει να είναι βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος και όχι βάσει του πραγματικού. Επιγραμματικά να σημειώσουμε πως στην Εφορία «περνάνε» όλες οι αποδείξεις εκτός από δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ( π.χ. αυτοκίνητα, ακίνητα), δαπάνες που μειώνουν τον φόρο (ασφάλιστρα, φροντιστήρια κ.λπ.) λογαριασμοί (φως, νερό, τηλέφωνο σταθερά και κινητά) εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και δαπάνες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.
Στο μεταξύ το ενδεχόμενο νέας παράτασης στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα εξετάζεται στο υπ. Οικονομικών. Οι εκλογές του Ιουνίου θα παρατείνουν όπως όλα δείχνουν τις ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων που λήγουν κανονικά στις 15 Ιουνίου έστω και αν αυτή η εξέλιξη θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για τα έσοδα του προϋπολογισμού. Η παράταση ωστόσο θα επιφέρει και καθυστέρηση στην εκκαθάριση καθώς θα κληθούν να πληρώσουν το σύνολο των φόρων σε μία ή δύο δόσεις.
ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ
Όσον αφορά στις αποδείξεις, το ποσό που απαιτείται για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, να επισημάνουμε πως υπολογίζεται στο 25% του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος. Στην περίπτωση δηλαδή που το δηλωθέν εισόδημα ενός φορολογουμένου είναι 5.000 ευρώ και το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικία - αυτοκίνητο κ.λπ.) ανέρχεται σε 8.000 ευρώ για να μην προκύψει επιπλέον φόρος θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 2.000 ευρώ (8.000 Χ 25% = 2.000) και όχι 1.250 ευρώ για το δηλωθέν εισόδημα των 5.000 ευρώ (5.000 Χ 25% = 1.250).
Εφόσον ο φορολογούμενος δηλώσει αποδείξεις 1.250 ευρώ, όσο δηλαδή είναι το πραγματικό δηλωθέν εισόδημα τότε θα επιβαρυνθεί με φόρο 10% για τις αποδείξεις που λείπουν (2.000-1.250 = 750) δηλαδή θα έχει έξτρα φόρο 75 ευρώ (750 Χ 25%). Επιπλέον θα φορολογηθεί για το τεκμαρτό εισόδημα των 8.000 ευρώ πληρώνοντας φόρο 300 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει συνολικά φόρο ύψους 375 ευρώ, ενώ κανονικά με βάση το δηλωθέν εισόδημα των 5.000 ευρώ θα ήταν αφορολόγητος.
Το ακόμη δυσάρεστο είναι ότι οι φορολογούμενοι που την «πάτησαν» δεν μπορούν με συμπληρωματική δήλωση να προσκομίσουν επιπλέον αποδείξεις για να γλιτώσουν την επιβάρυνση...
Οι φορολογούμενοι πάντως ανεξάρτητα αν θα υποβάλουν ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να φυλάξουν όλες τις αποδείξεις που συγκέντρωσαν στο σπίτι τους. Σε περίπτωση που κληθούν για έλεγχο θα πρέπει να τις προσκομίσουν στην Εφορία. Το ποσό τους θα αναγραφεί στον κωδικό 049 του εντύπου Ε1 με εξαίρεση τα ποσά των αποδείξεων που συλλέχθηκαν μέσω της «κάρτας αποδείξεων» τα οποία θα έχουν προεκτυπωθεί από τη ΓΓΠΣ στον κωδικό 341 του πίνακα 10 της δήλωσης.
Οι αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρωθούν χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες. Σε αυτές που αφορούν δαπάνες οι οποίες μειώνουν απευθείας τον φόρο εισοδήματος και σε αυτές που οφείλουν να συλλέξουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή επιπλέον φόρου. Στην κατηγορία των δαπανών με παραστατικά ή βεβαιώσεις που οδηγούν σε απευθείας μείωση του φόρου εισοδήματος περιλαμβάνονται οι δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια, δωρεές προς το δημόσιο και κοινωφελή ιδρύματα, ενοίκιο κύριας κατοικίας, ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτή της μόνιμης κατοικίας τους, ασφάλιστρα ζωής και σύνταξης, εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, φωτοβολταϊκού συστήματος, μετατροπή καυστήρα πετρελαίου σε φυσικό αέριο, τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, τόκοι δανείων αναστήλωσης διατηρητέων κτισμάτων, δίδακτρα φροντιστηρίων. Για να μην επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος με επιπλέον φόρο θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις από κάθε άλλη δαπάνη που πραγματοποιεί (π.χ. σούπερ μάρκετ, ρούχα, παπούτσια, καύσιμα κ.λπ.). Δεν αναγνωρίζονται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας καθώς και τα κάθε είδους εισιτήρια μεταφορών (αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, αστικών συγκοινωνιών κλπ). Επίσης δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις για συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, για την είσοδο σε καζίνο καθώς και η δαπάνη για την αγορά κρατικών λαχείων. Τέλος να επισημάνουμε πως αν συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις τότε θα του βεβαιωθεί πρόσθετος φόρος 10% επί της αξίας αποδείξεων που του λείπουν. Αν συγκεντρώσει περισσότερες αποδείξεις από τις απαιτούμενες δεν έχει κανένα όφελος.
ΤΑ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΛΑΘΗ
Στο μεταξύ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά τη συμπλήρωση της φετινής φορολογικής δήλωσης, μετά τις αλλαγές που επήλθαν με τους τελευταίους φορολογικούς νόμους, αφού τα λάθη συνεπάγονται πρόσθετους φόρους και ταλαιπωρία. Το Υπ. Οικονομικών από τη στατιστική επεξεργασία των περσινών δηλώσεων έχει εντοπίσει τα σημεία ( τους κωδικούς) της δήλωσης που παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα λαθών. Για την αποφυγή επανάληψης τέτοιων λαθών και τη διευκόλυνση των φορολογουμένων το υπουργείο κωδικοποίησε σε ειδικό οδηγό τα συνηθέστερα λάθη, τα οποία πρέπει να αποφευχθούν. Συγκεκριμένα:
– Έχουν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί που αφορούν την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες εκτός από τους κωδικούς των ποσοστών συνιδιοκτησίας. Όταν η κύρια ή η δευτερεύουσα κατοικία είναι μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη, ο φορολογούμενος θεωρεί ότι δεν πρέπει να συμπληρωθεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας.
– Δεν μεταφέρονται τα στοιχεία της μισθωμένης κύριας κατοικίας στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης.
– Έχουν συμπληρωθεί στοιχεία κυκλοφορίας αυτοκινήτων χωρίς αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
- Έχουν συμπληρωθεί τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας στον πίνακα δαπανών και δεν έχουν μεταφερθεί σωστά τα ποσά στους κωδικούς 727-728 του πίνακα προσδιορισμού ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης. Στους κωδικούς 727-728 συμπληρώνονται τα ποσά των τόκων και τα ποσά της αποπληρωμής του κεφαλαίου.
– Έχει συμπληρωθεί η ένδειξη έγγαμος και δεν έχει συμπληρωθεί ΑΦΜ συζύγου.
– Δεν έχουν συμπληρωθεί οι μήνες ιδιοκατοίκησης της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών.
– Δεν συμφωνούν τα τετραγωνικά μέτρα της μισθωμένης κύριας κατοικίας που συμπληρώνονται στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης με τα τετραγωνικά του πίνακα δαπάνης ενοικίου.
– Έχει συμπληρωθεί η ένδειξη που αφορά συνταξιούχο ηλικίας άνω των 65 ετών για τον υπόχρεο ή τη σύζυγο χωρίς εισόδημα από συντάξεις.
– Συμπλήρωση του αριθμού καταχώρισης στη δήλωση με δυσανάγνωστους χαρακτήρες, με αποτέλεσμα να μη συμφωνεί η τιμή του αριθμού καταχώρισης από το σύστημα TAXIS, με αυτή που πληκτρολογήθηκε.
– Δεν έχει συμπληρωθεί η επιφάνεια της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών, ενώ είναι συμπληρωμένα όλα τα υπόλοιπα στοιχεία.
– Δεν υπάρχει σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
– Έχουν συμπληρωθεί κωδικοί που αφορούν τη σύζυγο και δεν έχει συμπληρωθεί ΑΦΜ συζύγου.
– Έχει καταχωρηθεί ημερομηνία θανάτου στο Μητρώο και η δήλωση υποβάλλεται χωρίς την ένδειξη του αποβιώσαντος (κωδ. 331) ή αντίστροφα υπάρχει η ένδειξη αποβιώσαντος (κωδ. 331) χωρίς σχέση κληρονόμου στο Μητρώο.
– Υπάρχουν συμπληρωμένα στοιχεία εκπροσώπου στη δήλωση χωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο.
– Η δήλωση υποβάλλεται από γυναίκα υπόχρεη και έχουν συμπληρωθεί οι κωδικοί που αφορούν τη σύζυγο.
– Δηλώσεις εν διαστάσει συζύγων στις οποίες δεν διαγράφεται ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου.
– Έχουν συμπληρωθεί τόκοι για στεγαστικά δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας, χωρίς να έχει συμπληρωθεί το συνολικό ποσό των δανείων στους κωδικούς 069 - 070 του πίνακα δαπανών.

Πηγή:eleftheria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top