Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Πως θα γινετε αγροτες...




Η ΑΓΝΟΙΑ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Το προφίλ όσων επιστρέφουν στα χωράφια και ποιες καλλιέργειες προτιμούν

Η στροφή στην ύπαιθρο και συγκεκριμένα στη γεωργία, είναι η τάση που θα μπορούσε να καταγραφεί ως μια από τις σημαντικές κοινωνιολογικές αλλαγές της εποχής μας, καθώς παρατηρείται αυξανόμενο το φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης στην Ελλάδα.
«Οι εξελίξεις στον αιώνα μας θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη μετανάστευση λαών και μια αναδιανομή πληθυσμών για οικονομικούς λόγους...», υποστήριξε πριν δύο χρόνια, ο Γάλλος κοινωνιολόγος Eugene Enriquez, αναφερόμενος στις σύγχρονες κοινωνίες και στις σημαντικές κοινωνιολογικές αλλαγές που θα γραφούν στις σελίδες της ιστορίας του 21ου αιώνα και βέβαια δεν διαψεύστηκε.
Στη χώρα μας, όταν εκδηλώθηκε αυτό το ρεύμα ενδιαφέροντος για την... επιστροφή στο χωριό και την αλλαγή επαγγελματικής πορείας, διαπιστώθηκε ότι ένα μεγάλο εμπόδιο φρέναρε την υλοποίηση του εγχειρήματος και δεν ήταν άλλο από την άγνοια των περισσότερων απ’ τους ενδιαφερόμενους, σχετικά με τον αγροτικό τομέα.
Ερωτήματα όπως: πώς μπορεί κάποιος να γίνει αγρότης, ποιες καλλιέργειες έχουν μέλλον, πώς καλλιεργούνται προϊόντα, από πού γίνεται η προμήθεια σπόρων, πότε οργώνουν, πότε ραντίζουν, πώς κλαδεύουν... και γενικά βασικά στοιχεία αγροτικής δραστηριότητας, ήταν άγνωστα σε όσους ξαφνικά αποφάσισαν ότι ήθελαν να αλλάξουν πλεύση στη ζωή τους και να φύγουν από τις μεγαλουπόλεις.
Ναι μεν λοιπόν αγρότης, αλλά πώς; Με ποιες γνώσεις;
Συνέπεια του εντοπισμού αυτής της ανάγκης, ήταν να ξεκινήσουν προσπάθειες κάλυψής της, με οργάνωση μαθημάτων που φυσικά το θέμα τους ήταν το εξής: «Πώς θα γίνεις αγρότης».
Μια τέτοια προσπάθεια ενημέρωσης, για τα πρώτα βήματα ένταξης στη γεωργία, δρομολόγησε πρόσφατα ο Οργανισμός «ΔΗΩ», που απευθύνεται τόσο σε νέους επαγγελματίες όσο και σε εν ενεργεία αγρότες που θέλουν να προβούν στην έναρξη αγροτικής επαγγελματικής τους δραστηριότητας ή/ και επιχείρησης μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.
Το ότι βέβαια θα ήταν περιζήτητα σήμερα τα μαθήματα που απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό και διδάσκουν το πώς κάποιος μπορεί να γίνει αγρότης, αναμφίβολα δεν θα το φανταζόμασταν μέχρι και πριν λίγα χρόνια, αλλά είναι μια πραγματικότητα, αν λάβουμε υπόψη την ανταπόκριση που παρουσιάστηκε στο κάλεσμα.
ΠΟΙΟΙ «ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ»
Σύμφωνα με πηγές της «ΔΗΩ», οι περισσότερο ενδιαφερόμενοι, να στραφούν στη γεωργία, είναι άτομα που είτε έμειναν άνεργοι, είτε έχει μειωθεί ο μισθός τους και αναζητούν διεξόδους.
Η μεγαλύτερη μερίδα αυτών που είναι αποφασισμένοι, κατέχουν κτήματα σε κάποιο χωριό (πατρογονικά χωράφια), που είναι σημαντικό πλεονέκτημα για να ξεκινήσουν.
Όσον αφορά στο κενό της πληροφόρησης που θα καλύψει, ο Οργανισμός εξηγεί τα ακόλουθα: «Τα ιδιαίτερα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν αποτελέσει εφαλτήριο για πολλούς νέους ή και επαγγελματίες του τομέα των υπηρεσιών, να στραφoύν προς την αγροτική παραγωγή και τις δυνατότητες που αυτή παρουσιάζει, με τη χρήση νέων μεθόδων παραγωγής και οργάνωσης.
Το πλήθος ακαλλιέργητων εκτάσεων, εγκαταλελειμμένων υποδομών και ευκαιριών που παρουσιάζονται σε νέες δυναμικές καλλιέργειες και μεθόδους οργάνωσης και προώθησης, παρέχουν τις προϋποθέσεις σε νέους κάθε βαθμίδας μορφωτικού επιπέδου, να στραφούν για απασχόληση και επιχειρηματική δράση στον αγροτικό τομέα.
Ωστόσο, οι απαιτήσεις της νομοθεσίας, οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, η εγγραφή στα μητρώα, η υποβολή σε προγράμματα επιδοτήσεων, η καταλληλότητα των χώρων και των μέσων παραγωγής, έχουν δημιουργήσει περίπλοκους φραγμούς εισόδου και άσκησης επαγγέλματος στον χώρο των αγροτικών επιχειρήσεων. Τα δικαιώματα εμπορίας και διάθεσης (κεντρικές αγορές, λαϊκές, εξαγωγές) καθώς και κτήσης κωδικών μεταποίησης, αποτελούν επίσης εμπόδια για την εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιαστούν με πρακτικούς τρόπους τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για: Εγγραφή στο μητρώο αγροτών (έναρξη αγροτικού επαγγέλματος), Ίδρυση επιχείρησης αγροτικής εκμετάλλευσης, Ίδρυση επιχείρησης μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, Έναρξη διαδικασιών επιχορήγησης και υλοποίησης υποχρεώσεων, Εισαγωγή θεμελιώδους οργάνωσης στην επιχείρηση».
ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΕ ΝΕΕΣ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Σύμφωνα με τα όσα παρατηρούνται μέχρι σήμερα, από άτομα που ήδη στράφηκαν ή βρίσκονται προ των πυλών για να ξεκινήσουν αγροτική δραστηριότητα, επιλέγουν να ασχοληθούν με νέες και δυναμικές καλλιέργειες. Συγκεκριμένα έχουν αποκλείσει τις παραδοσιακές καλλιέργειες του κάμπου, όπως είναι το βαμβάκι και το σιτάρι, καθώς το ενδιαφέρον τους στρέφεται στα κηπευτικά, στις φράουλες, στο αμπέλι, στο ιπποφαές, στο «γκότζι -μπέρι» κ.α.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΔΗΩ», τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι δεν έχουν ξανασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα, είναι θέματα που αφορούν στη διαδικασία της παραγωγής, στη νομοθεσία, στο κεφάλαιο που θα χρειαστούν για την επένδυσή τους (για σπόρους, μηχανήματα, αποθήκες, μεταποίηση, συντήρηση προϊόντος κ.α.).
Να σημειωθεί ότι η πρώτη πόλη που θα φιλοξενήσει τα μαθήματα είναι η Αθήνα, καθώς όλο και περισσότεροι «πρωτευουσιάνοι» καλοβλέπουν πλέον την... επιστροφή στα πατρογονικά εδάφη.
Άλλωστε πρόσφατη έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Οργανισμού ΕΛΓΟ - «ΔΗΜΗΤΡΑ», σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κατέγραψε ότι από τους εκτιμώμενους (με αναγωγή) 1.500.000 πολίτες, το 68,2% των ερωτηθέντων έχει σκεφθεί να επιστρέψει στην επαρχία, το μισό (47,6%) επιλέγει ως πρώτη απασχόληση τον τομέα της αγροτικής παραγωγής και το 19,3% έχει κάνει κινήσεις για την επιστροφή του.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, το 70,3% θα έφευγε για το ίδιο ή και μικρότερο εισόδημα, ενώ αυτοί που λένε ότι θέλουν να γυρίσουν ή έχουν κάνει κινήσεις για να γυρίσουν, έχουν μεταπτυχιακό τίτλο το 25,4%, ΑΕΙ και ΤΕΙ το 43,5%, επαγγελματικές σχολές, ΙΕΚ κ.λπ. 17,1%, Λύκειο 8,2%, Γυμνάσιο 1,2% και κανένας δεν έχει μόνο το Δημοτικό.
Αυτό σημαίνει, ότι πάνω από το 70%, έχει υψηλότατη ακαδημαϊκή μόρφωση, είτε πτυχίο ΑΕΙ - ΤΕΙ, είτε και μεταπτυχιακούς τίτλους, ενώ οι περισσότεροι είναι ηλικίας από 29- 40 ετών.


Πηγή:eleftheria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top