Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Ημερα γιορτης για το «Αχιλλοπουλειο»



ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΜΟΝΑΔΑ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΕΚ ΤΩΝ ΕΝΟΝΤΩΝ

Διοίκηση, γιατροί, νοσηλευτές και συγγενείς ασθενών είχαν κάθε λόγο να καμαρώνουν

Μια ξεχωριστή ημέρα γιορτής ήταν η χθεσινή για το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου. Διοίκηση, γιατροί, νοσηλεύτριες, ασθενείς με καρκίνο και οι συγγενείς τους, έκοψαν όλοι μαζί την κορδέλα των εγκαινίων της μονάδας χημειοθεραπείας, της έμπρακτης απόδειξης για το πόσα πολλά μπορούν να καταφέρουν οι άνθρωποι αν ενώσουν τις δυνάμεις τους έστω και υπό αντίξοες συνθήκες.
Τον δρόμο για τη σύσταση και λειτουργία στο μέλλον αυτόνομης ογκολογικής κλινικής, στελεχωμένης με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, άνοιξαν χθες και επίσημα Διοίκηση, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και συγγενείς ασθενών με καρκίνο, που εγκαινίασαν τη μονάδα χημειοθεραπείας που λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες στον πρώτο όροφο της παλιάς πτέρυγας του Νοσοκομείου Βόλου. Η μονάδα έχει φθάσει να εξυπηρετεί ήδη περί τα 600 περιστατικά δίνοντας ελπίδα και κουράγιο στους πάσχοντες από καρκίνο να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για τη ζωή ενάντια στην επάρατο νόσο.
Η σύσταση μονάδας χημειοθεραπείας στον νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου Βόλου, δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε απλή υπόθεση. Σύμφωνα με τον Διοικητή του «Αχιλλοπουλείου», Αρ. Ζαχαρόπουλο, όταν ανέλαβε τα ηνία του νοσοκομείου, συνάντησε μια τριτοκοσμική κατάσταση. «Θυμάμαι έναν κύριο που ήλθε στο γραφείο μου και μου είπε ότι αναμένει στα σκαλιά για να τύχει φροντίδας. Επικρατούσε πανικός καθώς το Νοσοκομείο είχε οφειλές της τάξης των 53 εκ. ευρώ και δεν ξέραμε από πού ν’ αρχίσουμε. Τα αιτήματα ασθενών ήταν δίκαια και αυτονόητα. Ήμασταν σε ομηρία λόγω της οικονομικής κατάστασης, αλλά δεν το αφήσαμε, παρόλο που το κράτος είχε και εξακολουθεί να έχει τη λογική όπου υπάρχουν δαπάνες δεν θα γίνονται νέες επενδύσεις για να διασωθεί από το δημόσιο χρέος. Είναι μια προκρούστεια λογική αλλά όταν φθάνει κανείς στο τέρμα του γκρεμού έτσι συμπεριφέρεται», επεσήμανε αναφερόμενος στο παρελθόν ο κ. Ζαχαρόπουλος.
Έκτοτε και σύμφωνα με τον ίδιο, το Νοσοκομείο επιχείρησε να σταθεί μόνο του στα πόδια του. Άρχισαν μικρές παρεμβάσεις σε ξενοδοχειακή υποδομή και δημιουργήθηκε μια μικρή μονάδα με λίγες δαπάνες. Προσέτρεξαν ασθενείς και συγγενείς και με μικρές δωρεές στήθηκε μια μικρή μονάδα στον 1ο όροφο της παλιάς πτέρυγας.
«Πρέπει να εξάρω το γεγονός ότι είχαμε μια μεγάλη προσφορά από το νοσηλευτικό προσωπικό που προσέφερε εθελοντικά υπηρεσίες στους ασθενείς μας που αυξάνονταν. Αυτό ήταν ακόμη πιο συγκινητικό. Γιατί να κάνεις νοσηλευτική πρακτική σε μονάδα χημειοθεραπείας σημαίνει ότι μπαίνεις σε κίνδυνο. Δεν είναι εύκολη δουλειά. Αυτό στήριξε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας», σχολίασε ο Διοικητής του Νοσοκομείου.
Όπως ανέφερε, στόχος της διοίκησης ήταν να κρατηθούν οι ασθενείς στον νομό για να μην υφίστανται ταλαιπωρία πηγαινοερχόμενοι για χημειοθεραπεία στη Λάρισα. «Πέρασε ο καιρός και φθάσαμε στο σημείο να ζητήσουμε από την κυβέρνηση, στον νέο οργανισμό του Νοσοκομείου, να συσταθεί η μονάδα χημειοθεραπείας. Αυτό γιορτάζουμε», τόνισε ο κ. Ζαχαρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στον πόλεμο που δέχθηκε η διοίκηση.
ΕΞΑΚΟΣΙΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η μονάδα χημειοθεραπείας, σύμφωνα με τον επιμελητή Β’ ογκολόγο παθολόγο του Νοσοκομείου Βόλου, Γ. Ρήγα, λειτουργεί από το πρωί έως το μεσημέρι, εξυπηρετώντας κατά μέσο όρο περί τα 15 έως 20 περιστατικά. Συνολικά, η μονάδα παρέχει φροντίδες σε 600 καρκινοπαθείς.
Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ασθενών ουσιαστικά οκταπλασιάστηκε σε σχέση με τριάμισι χρόνια πριν, οπότε και καθημερινά εξυπηρετούνταν μόλις δύο ασθενείς την ημέρα.
«Πρόκειται για ένα πρώτο μεγάλο βήμα σε μια σειρά βημάτων που θα γίνουν για τη δημιουργία ενός τμήματος. Στην ουσία νομιμοποιείται μια παροχή που είχε ξεκινήσει εδώ και τρεισήμισι χρόνια που ανέλαβα υπηρεσία στο Νοσοκομείο του Βόλου. Στόχος της διοίκησης κι όλων όσοι συνεισέφεραν, είναι να γίνει τμήμα, κλινική που θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, όπου όλοι οι κάτοικοι της Μαγνησίας -ασθενείς θα μπορούν να βρίσκουν θεραπεία σε αυτή τη δύσκολη πάθηση», τόνισε ο κ. Ρήγας.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΟΥΚΕΣ
Η συσπείρωση όμως της διοίκησης, των γιατρών, νοσηλευτριών και των συγγενών ασθενών, δεν έμεινε μόνο στη λειτουργία της μονάδας.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας, Ελένη Φουστούκου, δημιουργήθηκε αίθουσα ψυχολογικής και διατροφικής υποστήριξης, όπου βρίσκουν στήριξη οι ασθενείς και συγγενείς τους, ενώ ακόμη συστήθηκε και δανειστική τράπεζα περούκας.
Πλέον, στόχος είναι η δημιουργία και ενός ξενώνα για τη φιλοξενία ασθενών που είτε έρχονται από τα χωριά του Πηλίου είτα από τα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Πηγή:eleftheria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top