Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Κοιτα μην πεθανεις Παρασκευη στη Θεσσαλια



Υπάρχει χειρότερη ημέρα για να πεθάνει κάποιος; Βεβαίως.
Αν το μοιραίο προκύψει Παρασκευή και πρόκειται για αιφνίδιο θάνατο ή προκληθέντα από ατύχημα. Τότε μια απίθανη ταλαιπωρία προστίθεται στη θλίψη των συγγενών.
Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Λάρισας λειτουργεί αυστηρά στο πλαίσιο του πενθημέρου. Αλλά κλειστή παραμένει και κατά διαστήματα σε ανύποπτο χρόνο καθώς απασχολεί μία μονάχα νεκροτόμο, η οποία δικαιούται να απουσιάζει σε κανονικές και αναρρωτικές άδειες. Το παράδοξο είναι ότι την ίδια στιγμή στα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας υπηρετούν άλλοι 8 νεκροτόμοι, 3 στο ΓΝΛ και 5 στο Πανεπιστημιακό, οι οποίοι -σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου- υποαπασχολούνται λειτουργώντας πρακτικά ως «παρκαδόροι πτωμάτων». Απλώς τοποθετούν νεκρούς στα ψυγεία των νοσοκομείων.
Μετά και το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε» για τον νεαρό Λαρισαίο που πριν ταφεί πραγματοποίησε ένα πολύ μεγάλο τελευταίο ταξίδι καθώς η σορός του διήνυσε 1.500 χιλιόμετρα σε ένα απαράδεκτο πηγαινέλα στην Αθήνα, το ζήτημα άνοιξε ξανά. Με δήλωσή του στην «Ε» ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός ζητά για άλλη μια φορά από τους συναρμόδιους υπουργούς άμεση λύση, προτείνοντας δύο εναλλακτικές, αμφότερες με μηδενικό οικονομικό κόστος. Και τονίζει ότι «ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια στον θάνατο, όπως και στην ασθένεια χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό, την ευθύνη και την ευαισθησία μιας Πολιτείας».
ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ
Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, σε περιπτώσεις αιφνιδίου ή βίαιου θανάτου (π.χ. από τροχαίο) η θλίψη των οικείων να συνδυάζεται με αβάσταχτη αναμονή για δύο και τρεις ημέρες μέχρι την ταφή του νεκρού, μέχρι να διεξαχθεί η υποχρεωτική από το νόμο νεκροτομή για την επιβεβαίωση των αιτίων πρόκλησης του μοιραίου.
Πολύ συχνά, απελπισμένοι συγγενείς καταφεύγουν στον βουλευτή, τον περιφερειάρχη ή τον δήμαρχο, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν τη διεξαγωγή της τελευταίας ιατρικής πράξης και να πάρουν τον άνθρωπό
τους προκειμένου να εκτελέσουν το θλιβερό καθήκον. Εις μάτην, τίποτε δεν πετυχαίνουν συνήθως. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα καταφέρνουν, σε περίπτωση πολύ ισχυρού «βύσματος». Ενώ κάποια άλλη φορά, κάποιοι μπρατσωμένοι νταήδες άνοιξαν «με το έτσι θέλω» την Ιατροδικαστική, κουβαλώντας «καροτσάκι» τη νεκροτόμο από το σπίτι της Σάββατο βράδυ. Τριτοκοσμικές καταστάσεις για ένα κράτος που εμφανίζεται πολιτισμένο και κατά τα άλλα απαιτεί υποχρεωτική νεκροτομή. Η δυστυχής νεκροτόμος έχει αλλάξει τηλέφωνα, κλείνει το κινητό της από την Παρασκευή αλλά πάντοτε βρίσκεται κάποιος τρόπος να ενοχληθεί, όχι όμως και να επιστρατευτεί. Δεν μπορεί άλλωστε αυτό να συμβαίνει διαρκώς.
«Σχεδόν κάθε Παρασκευή απόγευμα χτυπάει και το δικό μου τηλέφωνο», αποκαλύπτει ο διοικητής του ΓΝΛ Κώστας Καραμπάτσας. «Μέσω γνωστού, του γνωστού ή φίλου, οι άνθρωποι ζητούν το αυτονόητο. Κι εγώ πρέπει να τους εξηγήσω το αυταπόδεικτο. Ότι το νοσοκομείο δεν έχει καμία σχέση με την Ιατροδικαστική. Απλώς τη φιλοξενεί στους χώρους του. Η Υπηρεσία δεν ανήκει στο υπουργείο Υγείας αλλά σ’ εκείνο της Δικαιοσύνης. Τίποτε απολύτως δεν μπορεί να κάνει ο διοικητής του νοσοκομείου».
Ωστόσο, ο Κ. Καραμπάτσας έκανε κάτι. Μαζί με τον τότε υποδιοικητή Αθ. Μπαντούλη απέστειλαν πριν ένα χρόνο αγωνιώδες υπόμνημα προς τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου, τον πολιτικό προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής. Ανάλογες ενέργειες έχουν γίνει και από τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και από τον διοικητή της 5ης Υ.Π.Ε. Αθ. Τσάτσο. Αποτέλεσμα δεν υπήρξε, ούτε καν απάντηση.
Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Σε δήλωση του στην «Ε», ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας σημειώνει σχετικά: «Το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης νεκροτόμων και των γενικότερων προβλημάτων της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας έχει τεθεί επανειλημμένα από πέρυσι και σε όλους τους τόνους προφορικά και γραπτά προς τους αρμόδιους υπουργούς.
Απαιτείται άμεση ανάληψη συνευθύνης από τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης με δυο τουλάχιστον αυτονόητες λύσεις:
-Οι υπηρετούντες στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας νεκροτόμοι, υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας μετατάσσονται άμεσα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης
-ή, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ οργανώνονται άμεσα ιατροδικαστικά τμήματα με καθεστώς 24ωρης εφημέρευσης, όπως ακριβώς συμβαίνει και για τα επείγοντα περιστατικά.
Οι λύσεις αυτές ως πρώτο βήμα έχουν μηδενικό κόστος, στηρίζονται σε ορθολογική αναδιάταξη των υπαρχόντων ανθρωπίνων και υλικών πόρων και αποκαθιστούν την ευνομία εξαλείφοντας τριτοκοσμικά φαινόμενα που δεν τιμούν ένα σύγχρονο κράτος. Σε συνεργασία με τον διοικητή του Γ.Ν. Λάρισας Κ. Καραμπάτσα, προωθήσαμε από πέρυσι σχετικά υπομνήματα για την επίλυση του προβλήματος, τα οποία και επικαιροποιούμε συχνά. Ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια στον θάνατο, όπως και στην ασθένεια χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό, την ευθύνη και την ευαισθησία μιας Πολιτείας. Απαιτείται από τους συναρμόδιους υπουργούς άμεση λύση τώρα».
Ο Κ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑΣ
«Το προσωπικό των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών εξαιτίας του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του δεν διαθέτει προσωπικό που να εργάζεται αργίες και Σαββατοκύριακα, πράγμα απαράδεκτο για μια σύγχρονη κοινωνία. Ας αναλογιστεί κανείς τι σημαίνει για έναν άνθρωπο που χάνει ένα πολύ δικό του πρόσωπο, η βασανιστική ταλαιπωρία της αναμονής τριών ημερών λόγω οργανωτικών προβλημάτων υπηρεσιών του κράτους», επισημαίνεται στο υπόμνημα Καραμπάτσα (το οποίο επικαιροποιημένο θα αποσταλεί και στη νέα ηγεσία του υπουργείου).
«Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες ακολουθούν άλλα οργανωτικά πρότυπα. Προτείνεται η απαγκίστρωση των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ή η ενσωμάτωση προσωπικού που υπάρχει στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ με την ειδικότητα του νεκροτόμου στη δύναμη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.
Η θλιβερή αυτή για την εποχή μας πραγματικότητα μας οδηγεί στο να ζητήσουμε τη δημιουργία Ιατροδικαστικού Τμήματος σε κάθε Νοσοκομείο του ΕΣΥ με 24ωρη εφημερία και άμεση ιατροδικαστική εξέταση κάθε αιφνίδιου θανάτου όλες τις μέρες του χρόνου. Για τη στελέχωση αυτών των τμημάτων δεν απαιτείται καμία επιπλέον πρόσληψη, παρά μόνο αναδιάταξη του υπάρχοντος προσωπικού με μεταφορές αντίστοιχων πιστώσεων από υπουργείο σε υπουργείο.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο θα μπορούσε να υπάρχει ένα Ιατροδικαστικό Τμήμα σε κάθε αιρετή περιφέρεια σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις και τα Τμήματα Εγκληματολογικών Ερευνών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».
Ή, ή…
Εν κατακλείδι, δύο πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν δίνοντας λύση στο λιμνάζον πρόβλημα. Ή να μεταφερθεί η Ιατροδικαστική στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας, οπότε ιατροδικαστές και νεκροτόμοι θα εργάζονται επί 24ώρου πραγματοποιώντας από το σπίτι τους «εφημερίες ετοιμότητας». Ή θα μπορούσαν να μεταταγούν κάποιοι από τους νεκροτόμους του ΕΣΥ, στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Κι αυτό απλό. Και επίσης με μηδενικό οικονομικό κόστος για το κράτος. Με μόνη προϋπόθεση ότι αυτό θα ζωντανέψει.


Πηγή:thessalianews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top