Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η Ελλαδα και οι... αλλοι! (vids)


Το gazzetta.gr παρουσιάζεται όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον όμιλο της Εθνικής
στο Euro και περνάει από... ακτίνες τους αντιπάλους της!

Η μεγάλη ώρα για την Εθνική μας έφτασε! Το συγκρότημα του Φερνάντο Σάντος ρίχνεται στη μάχη, κάνοντας πρεμιέρα στο Euro 2012 με αντίπαλο την Πολωνία. Διαβάστε την ανάλυση της Εθνικής και των αντιπάλων τηςστο gazzetta.gr!

ΠΟΛΩΝΙΑ
ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ: Ο Φράντσισζεκ Σμούντα ανέλαβε το δύσκολο έργο να φτιάξει μία ομάδα που θα παρουσιαστεί έτοιμη για την διοργάνωση που είχε αναλάβει. Μετά από μία πλούσια καριέρα σε Πολωνία, Γερμανία, και ΗΠΑ ξεκίνησε την προπονητική από τις μικρές κατηγορίες της Γερμανίας πριν επιστρέψει στην πατρίδα του και φτιάξει το όνομά του με τις Βίτζεβ Λοτζ, Βίσλα Κρακοβίας και Λεχ Πόζναν. Αφού κέρδισε το πολωνικό κοινό ήρθε η ώρα για την εθνική Πολωνίας τις οποία τις τύχες ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2009 έχοντας στην διάθεσή του 2,5 χρόνια για να φτιάξει μία ομάδα που θα μπορέσει να σταθεί με αξιώσεις μέσα στο ίδιο το σπίτι της.  


Ο ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ: Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο 23χρονος επιθετικός βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση και τα τελευταία δύο χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Και αν η πρώτη του σεζόν ήταν χρονιά προσαρμογής, την φετινή περίοδο εκτοξεύτηκε. Με 30 γκολ σε 46 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ. Η Πολωνία στηρίζει πολλά πάνω του ελπίζοντας ότι θα συνεχίσει με κεκτημένη φόρα από τα γήπεδα της Μπουντεσλίγκα.


ΥΠΕΡΑΤΟΥ: Η τριάδα της Ντόρτμουντ (Πίσζεκ-Μπλαζικόφσκι-Λεβαντόφσκι) είναι ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η Πολωνία σε αυτό το Euro. Οι τρεις αυτοί ποδοσφαιριστές προέρχονται από μία τρομερή χρονιά στα γήπεδα της Μπουντεσλίγκα όπου σάρωσαν τα πάντα και όλοι οι Πολωνοί ελπίζουν ότι θα δείξουν το ίδιο πρόσωπο και τώρα. Επίσης ο Σμούντα στηρίζει πολλές από τις ελπίδες του και στον Ομπρανιακ ο οποίος στο δεύτερο μισό με την φανέλα της Μπορντό αναγεννήθηκε και είναι έτοιμος να θρέψει με μπόλικες ασίστ τον Λεβαντόφσκι.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια η ομάδα ως διοργανώτρια δεν είχε επίσημους αγώνες και προετοιμαζόταν μόνο με φιλικά παιχνίδια αποτελεί ένα μείον για την Πολωνία η οποία δεν γνωρίζει από συνθήκες πίεσης. Επίσης το γεγονός ότι μόλις δύο ποδοσφαιριστές έχουν πατήσει τα τριάντα (Μουράφσκι και Βασιλιέφσκι) κάτι που σημαίνει ότι στα πρώτα δύσκολα ίσως η νεανική αυτή ομάδα τα βρει σκούρα.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ: Το ευχάριστο για τον Φράντσισζεκ Σμούντα είναι ότι δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έχοντας όλους τους παίκτες στην διάθεσή  του. Μοναδική απουσία για τους γηπεδούχους είναι αυτή του Φαμπιάνσκι της Άρσεναλ ο οποίος όμως έτσι και αλλιώς δεν θα ήταν βασικός.

ΠΑΛΜΑΡΕ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Και όμως αυτή θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που η Πολωνία θα λάβει μέρος σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με την πρώτη να έρχεται πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας. Εκεί η ομάδα με προπονητή τον Λιό Μπενάκερ αποκλείστηκε από τους ομίλους με συγκομιδή μόλις ένα βαθμό. Τέσσερα χρόνια μετά και ως διοργανώτρια ελπίζει να κάνει το παραπάνω βήμα κι εκτός από την πρώτη της νίκη να πάρει και την πρόκριση στη νοκ άουτ φάση.

Αντίθετα στα Μουντιάλ η Πολωνία έχει αφήσει το στίγμα της και ειδικά η ομάδα της δεκαετίας του 70 με τον μεγάλο Λάτο στις επάλξεις. Η πρώτη της συμμετοχή ήρθε το μακρινό 1938, αλλά στο Μουντιάλ του 1974 εντυπωσίασε όλους όταν και τερμάτισε στην τρίτη θέση κερδίζοντας την Βραζιλία. Τέσσερα χρόνια αργότερα στα γήπεδα της Αργεντινής ο αποκλεισμός ήρθε στον δεύτερο γύρο, αλλά η Πολωνία επέστρεψε δυναμικά και το 1982 κατέκτησε ξανά την τρίτη θέση επί της Γαλλίας σε μία διοργάνωση που ήταν το τέλος της χρυσής γενιάς. Στη συνέχεια ήρθαν άλλες τρεις συμμετοχές με τελευταία αυτή του 2006 χωρίς κάτι το σπουδαίο (με εξαίρεση το 1986 όταν έφτασε στους 16).

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Η Πολωνία είναι μία νεανική ομάδα αλλά το ευτύχημά της είναι ότι  κληρώθηκε σε έναν βατό όμιλο με αντιπάλους όπως η Ελλάδα, η Τσεχία, και η  Ρωσία. Πρωταρχικός στόχος για τους «άσπρους αετούς» είναι η πρόκριση από  τον όμιλο από την στιγμή μάλιστα που η διοργάνωση γίνεται στο σπίτι τους  και στη συνέχεια ότι καλύτερο. Βέβαια, οι δυνατότητες της ομάδας είναι περιορισμένες και οι Πολωνοί ελπίζουν για μία αξιοπρεπή πορεία αν και όλα θα ξεκαθαρίσουν στο παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής με την Ελλάδα.

Ο ΔΡΟΜΟΣ: Η Πολωνία είναι μία από τις δύο διοργανώτριες χώρες οπότε η  πρόκρισή της στα τελικά ήρθε χωρίς κόπο έχοντας ήδη καπαρώσει ένα εισιτήριο.

ΣΥΣΤΗΜΑ: Το γεγονός ότι η Πολωνία φιλοξενεί το Euro ήταν ένα πρόβλημα, αφού η έλλειψη δυνατών αγώνων όπου η ομάδα θα βρισκόταν υπό συνθήκες πίεσης θα ήταν ανασταλτικός παράγοντας για να φτιάξει χαρακτήρα. Από την πρώτη ημέρα ο Σμούντα δούλεψε πάνω στο 4-2-3-1. Αυτό θα είναι και το σύστημα στο Euro, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ανάλογα με τον αντίπαλο δε θα παρατάξει κάτι διαφορετικό. Κάτω από τα δοκάρια θα είναι ο  Σέζνι, ενώ την αμυντική τετράδα από τα δεξιά προς τα αριστερά θα αποτελούν οι Πίζτσεκ, Περκίς, Βασιλέφσκι, Καμίνσκι. Τα δύο αμυντικά χαφ θα είναι ο Μουράφσκι και ο Πολάνσκι, με τους Μπλατσικόφσκι, Ομπράνιακ, και Ρίμπους να είναι η τριάδα πίσω από τον Λεβαντόφσκι που θα είναι ο μοναδικός επιθετικός

ΡΩΣΙΑ
Ο ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ: Ο Ντικ Άντβοκατ εκίνησε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής το 1966 στην Ντεν Χάαγκ. Ήταν αμυντικός μέσος, όμως δεν κατάφερε να κάνει μεγάλη καριέρα. Δεν έπαιξε ποτέ του σε κάποια από τις μεγάλες ομάδες της χώρας, ενώ ο μοναδικός του τίτλος ήταν ένα Κύπελλο, με την Ντεν Χάαγκ, στην ενδεκάδα της οποίας δεν είχε ακόμη καν καθιερωθεί. Ολοκλήρωσε την καριέρα του το 1984 στην Ουτρέχτη και ξεκίνησε άμεσα την προπονητική του καριέρα και ο Ρίνους Μίχελς τον επέλεξε για βοηθό του στην Ολλανδία. Τότε ήταν που του κόλλησαν το παρατσούκλι «Μικρός Στρατηγός» δίπλα στον «Στρατηγό» και μέντορά του Μίχελς. Η εμπειρία του σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο είναι τεράστια. Οδήγησε την Ολλανδία μέχρι τα προημιτελικά του Μουντιάλ του 1994 και στα ημιτελικά του Euro του 2002, όμως και στις δύο περιπτώσεις έχασε τη θέση του. Τον Ιούλιο του 2005 υπέγραψε συμβόλαιο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όμως μετά από μόλις 3 μήνες το έσπασε, για να αναλάβει την Νότια Κορέα, την οποία οδήγησε στο Μουντιάλ του 2006, όπου και αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων. Το παλμαρέ του σε συλλογικό επίπεδο περιλαμβάνει ένα πρωτάθλημα Ολλανδίας με την Αϊντχόφεν τη σεζόν 1996-97, δύο νταμπλ στη Σκωτία με τους Ρέιντζερς τις σεζόν 1998-99 και 1999-2000 και ένα Λιγκ Καπ τη σεζόν 1998-99, ένα πρωτάθλημα Ρωσίας το 2007, ένα Σούπερ Καπ το 2008, ένα Κύπελλο UEFA τη σεζόν 2007-08 και ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης το 2008 όλα με την Ζενίτ. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι μετά το Euro θα αποχωρήσει από την Ρωσία, καθώς έχει υπογράψει μονοετές συμβόλαιο με την Αϊντχόφεν.


Ο ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ: Ηγέτης αυτής της ομάδας θα είναι για ακόμη μία φορά ο Αντρέι Αρσάβιν. Στην Άρσεναλ μπορεί να απογοήτευσε, όμως με την επιστροφή του στη Ρωσία και στη Ζενίτ τον περασμένο Ιανουάριο βρήκε και πάλι τον καλό του εαυτό. Ο 31χρονος άσος θα φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού και μαζί με τον Κερζακόβ είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν από τα καλύτερα δίδυμα στο Euro, καθώς βρίσκονται με… κλειστά μάτια.


ΥΠΕΡΑΤΟΥ: Η μεσαία της γραμμή μπορεί να μην είναι γνωστή σε πολλούς, αλλά είναι εξαιρετική. Η τριάδα της Ζενίτ με Ζιριάνοβ, Σιρόκοβ και Ντενίσοβ μαζί με τον Γκλουσακόβ της Λοκομοτίβ Μόσχας κάνουν πολύ καλή δουλειά. Οι τρεις πρώτοι δουλεύοντας με τον Σπαλέτι στην Αγία Πετρούπολη έχουν μάθει να τα κάνουν όλα. Τρέχουν ασταμάτητα, κόβουν, φτιάχνουν παιχνίδι και σκοράρουν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, μάλιστα, ότι ο Ιταλός θέλει και τον Γκλουσακόβ στο «Πετρόβσκι», με την Ζενίτ να προσφέρει 15 εκατ. ευρώ και τους Μοσχοβίτες να ζητούν περισσότερα από 20 για να πουλήσουν το… πολυεργαλείο τους. Τα μακρινά σουτ αναμένεται να αποτελέσουν πρόβλημα για όποιον τερματοφύλακα βρεθεί απέναντί τους.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Η άμυνα θα είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον Άντβοκατ. Με τους Βασίλι Μπερεζούτσκι και Σίσκιν να μένουν εκτός Euro λόγω τραυματισμού, δεν υπάρχουν ισάξιοι αντικαταστάτες. Με τον Ζιρκόβ να υπολογίζεται και πάλι ως αριστερό μπακ και να μην θυμίζει σε τίποτα τον παίκτη που έβγαλε μάτια το 2008, το βάρος στους μέσους για κάλυψη και στους τερματοφύλακες θα είναι πολύ μεγάλο.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ: Ο Ντίνιαρ Μπιλιαλεντίνοβ δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο συμμετοχής στην Έβερτον και τον περασμένο Ιανουάριο αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του. Η Σπαρτάκ Μόσχας του προσέφερε αυτό που ήθελε, όμως ο Άντβοκατ, παρότι τον είχε στο ρόστερ στα προκριματικά και στους Μοσχοβίτες τα πήγε καλά, αποφάσισε να τον αφήσει εκτός. Με 46 συμμετοχές και 6 γκολ με την Ρωσία, η εμπειρία του θα ήταν πολύτιμη, όμως ο Ολλανδός δικαιολόγησε την απόφασή του, λέγοντας ότι ο 27χρονος άσος δεν είχε πολύ χρόνο συμμετοχής με τα «ζαχαρωτά»…

ΠΑΛΜΑΡΕ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Αυτό θα είναι το 4ο Euro, που η Ρωσία θα δώσει το παρών μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Το 1996 οι Ρώσοι αποκλείστηκαν από την φάση των ομίλων με μόλις 1 βαθμό (3-3 με Τσεχία), ενώ το 2004 βρέθηκαν ξανά στον ίδιο όμιλο με την Εθνική μας. Η κατάληξη ήταν ίδια, με την Ρωσία να μένει στην τελευταία θέση του 1ου ομίλου με 3 βαθμούς και την πρώτη της νίκη σε τελική φάση την τελευταία αγωνιστική 2-1 της Εθνικής μας. Η πιο επιτυχημένη παρουσία ήταν αναμφίβολα το 2008, όταν με τον Γκους Χίντινκ στον πάγκο οι Ρώσοι εντυπωσίασαν. Βρέθηκαν και πάλι στον ίδιο όμιλο με την Εθνική μας, μας κέρδισαν 1-0 και πήραν την 2η θέση. Στα προημιτελικά κέρδισαν την Ολλανδία 3-1 στην παράταση, όμως στα ημιτελικά αποκλείστηκαν 3-0 από την Ισπανία. Σε Μουντιάλ έχουν δύο προκρίσεις το 1994, όταν αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων, και το 2002 με την ίδια κατάληξη.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Οι Ρώσοι είναι η ομάδα με το μεγαλύτερο ταλέντο στον όμιλο. Είναι, όμως, ερωτηματικό το κατά πόσο θα μπορέσουν να το δείξουν και στο γήπεδο. Έχουν το προβάδισμα στον πάγκο με έναν πολύ έμπειρο προπονητή σε τέτοιες διοργανώσεις, είναι το φαβορί για την πρόκριση, όμως οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες και σε καμία περίπτωση δε θα κάνουν… περίπατο. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα συνεχίσουν και το πόσο ψηλά θα φτάσουν είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Ο ΔΡΟΜΟΣ: Ο όμιλος δεν είχε μεγαθήρια, με τις Ρωσία, Ιρλανδία και Σλοβακία να διεκδικούν τις πρώτες θέσεις. Οι Ρώσοι ήταν μακράν η καλύτερη ομάδα, τελείωσαν τα προκριματικά με μόλις μία ήττα την 2η αγωνιστική από τους Σλοβάκους (0-1) και με 23 βαθμούς κατέκτησαν την 1η θέση και το απευθείας εισιτήριο για τα τελικά. Η άμυνα ήταν εκείνη που της έδωσε την πρωτιά, καθώς σε 10 ματς η Ρωσία δέχθηκε μόλις 4 γκολ. Μεγαλύτερη νίκη εκείνη της τελευταίας αγωνιστικής 6-0 την αδύναμη Ανδόρα στην Μόσχα.

ΣΥΣΤΗΜΑ: Ως Ολλανδός ο Ντικ Άντβοκατ σπάνια αλλάζει το αγαπημένο του 4-3-3, το οποίο μπορεί να έχει είτε πιο επιθετική είτε πιο αμυντική μορφή αναλόγως με τους παίκτες που θα επιλεγούν να παίξουν. Δύσκολα θα αλλάξει και στo Euro. Κάτω από τα δοκάρια θέση διεκδικούν Ακινφέεβ και Μαλαφέεβ, ενώ η τετράδα της άμυνας θα αποτελείται από τους Ζιρκόβ (αριστερά), Ανιουκόβ (δεξιά) και Ιγκνασέβιτς-Γκράνατ στο κέντρο. Στον άξονα της μεσαίας γραμμής το πιο πιθανότερο είναι να παίξουν Σιρόκοβ, Ζιριάνοβ και Γκουσακόβ, με τον Σεμσόβ να θέτει σοβαρή υποψηφιότητα, ενώ στα άκρα θα είναι Αρσάβιν και Τζαγκόεβ (αν είναι έτοιμος). Σε διαφορετική περίπτωση τη θέση του μέσου της ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα πάρει είτε ο Κερζακόβ, που προορίζεται για μοναδικός προωθημένος, είτε ο Σεμσόβ. Αν ο πρώτος τραβηχτεί στα άκρα, Παβλιουτσέκο ή Πογκρέμπνιακ θα βρεθούν στην κορυφή της επίθεσης. Υπάρχει και ένα άλλο σενάριο, που θέλει τον Ντιμίτρι Κομπάροβ να παίζει στο αριστερό άκρο της άμυνας και τον Ζιρκόβ να περνάει στα χαφ.

ΤΣΕΧΙΑ
Ο ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ: Μετά από προσπάθεια ενός έτους και τρεις αποτυχημένες «δοκιμές» η Τσεχία βρήκε επιτέλους τον προπονητή στον οποίο μπορεί να στηριχθεί. Ο Μπρούκνερ την έκανε το 2008 μετά το Ευρωπαϊκό και οι Ράντα, Στράκα, Χάσεκ δεν μπόρεσαν σε ένα χρόνο να τα καταφέρουν. Ο πρώην παίκτης της Μπέτις, Μίχαλ Μπίλεκ ανέλαβε το 2009 και κατάφερε να χτίσει ένα συγκρότημα για μεγάλες διοργανώσεις. Στον όμιλο ήταν δύσκολο να ξεπεράσει την Ισπανία, ωστόσο στα πλέι οφ άφησε εύκολα η Τσεχία εκτός το Μαυροβούνιο. Το Euro θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του, αφού τόσο με τη Σπάρτα όσο και με τη Ρουζομπέροκ δεν είχε πολλές φιλοδοξίες. Ο 47χρονος δίνει βάρος στην ψυχολογία και την πειθαρχία στα αποδυτήρια, Euro.


Ο ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ: Στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων ετών ο Πετρ Τσεχ και η εξαιρετική σεζόν επιβραβεύτηκε με την κατάκτηση του EURO. Στην πατρίδα του έχει το παρατσούκλι «Το τείχος της Τσεχίας» και οι συμπατριώτες του ελπίζουν να βοηθήσει την  ομάδα για μια πορεία ανάλογη του 2004. Τα τρία γκολ σε ένα τέταρτο από την Τουρκία το 2008 ήταν η χειρότερη ανάμνηση της καριέρα του και θέλει να... ξεχρεώσει. Το 2004 αναδείχθηκε «καλύτερος γκολκίπερ του Euro», ενώ τρεις φορές έχει αναδειχθεί πολυτιμότερος τερματοφύλακας του Τσάμπιονς Λιγκ. Το σοβαρό ατύχημα που είχε το 2006 τον ανάγκασε να φορά μέχρι και σήμερα ειδικό κράνος που φορούν στο ράγκμπι, παρά το γεγονός πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Κάποιοι τονίζουν πως το φορά επειδή το κρανίο του είναι πιο ευαίσθητο, αφού γεννήθηκε ταυτόχρονα με τα άλλα δυο αδέλφια του, Σάρκα και Μιχαλ, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως ο Τσεχ πιστεύει πως έπρεπε να το φορούν όλοι οι γκολκίπερ.


ΥΠΕΡΑΤΟΥ: Τέρμα και κέντρο είναι η δύναμη της Τσεχίας, αφού υπάρχουν οι Τσεχ, Ροζίτσκι. Ο έμπειρος γκολκίπερ θέλει να πάρει εκδίκηση για το εφιαλτικό... τέταρτο με τους Τούρκους στο προηγούμενο EURO. Σε εξαιρετική κατάσταση ο γκολκίπερ της Τσέλσι, πάει στη διοργάνωση με την ψυχολογία στα ύψη. Ο Ροζίτσκι έκανε πολύ καλή σεζόν, βοήθησε την Άρσεναλ να φτάσει στο στόχο της και στην Εθνική πάντα ανεβάζει ρυθμό. Βαρόμετρο η απόδοσή του, όταν ανεβαίνει ο ίδιος φουλάρει και η ομάδα.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Το μεγάλο ερωτηματικό της διοργάνωσης. Οι Τσέχοι θα παραταχθούν στο Euro χωρίς τα μεγάλα ονόματα του παρελθόντος και η απουσία εμπειρίας είναι αυτό που προβληματίζει! Πέρασε δύσκολα στα τελικά και το πιο αδύνατο σημείο της είναι η αστάθεια. Η επίθεση στηρίζεται στους Μπάριος, Νέσιντ, με τον τελευταίο όμως να προέρχεται από τραυματισμό και να μην είναι απόλυτα έτοιμος.

ΑΠΟΥΣΙΑ: Ο Ντάνιελ Πούντιλ θα είναι η... μεγαλύτερη απουσία της Τσεχίας στο Euro, καθώς ο Μπίλεκ αποφάσισε να μην τον συμπεριλάβει στο ρόστερ. Οι τραυματισμοί τον ταλαιπώρησαν, ενώ και το γεγονός πως δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο συμμετοχής στην Τσεζένα τον... έκοψαν από τη διοργάνωση. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές και ο Μπίλεκ θα πρέπει να αισθάνεται τυχερός που η ατυχία δεν χτύπησε την πόρτα της ομάδας του

ΠΑΛΜΑΡΕ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Η Τσεχική Δημοκρατία έπαιξε μόλις το 1994 τον πρώτο της επίσημο αγώνα έπειτα από το διαχωρισμό από τη Σλοβακία. Ωστόσο, το ταλέντο υπήρχε και μόλις δύο χρόνια αργότερα, έφτασε στον τελικό του Euro της Αγγλίας, τον οποίος και έχασε από τη Γερμανία με τον ξαφνικό θάνατο. Στο παλμαρέ της υπάρχει η εξαιρετική πορεία στα τελικά του EURO 2004, όταν και έφτασε στα ημιτελικά, αλλά η Ελλάδα την έριξε στο καναβάτσο. Το 2006 προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Παγκόσμιο κύπελλο, όμως… απογοήτευση. Συνεπής στα ραντεβού με το EURO, το 2008 ήταν στα γήπεδα της Ελβετίας και της Αυστρίας, προκρίθηκε άνετα στην επόμενη φάση, όμως τα τρία γκολ των Τούρκων σε ένα τέταρτο την άφησαν εκτός προημιτελικών.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Στον πιο... περίεργο όμιλο, αφού δεν υπάρχει φαβορί. Οι προβλέψεις τους δίνουν κοντά σε πιθανότητες με τους Πολωνούς για τη 2η θέση, μιας και η Ρωσία είναι ψηλά. Ομάδα που θα στηριχθεί στην ποιότητα των Ροζίτσκι, Τσεχ, με τον πρώτο πάντως να είναι... καταπονημένος. Ο Μπίλεκ έχει χτίσει μια γερή ομάδα, όχι όμως ικανή για την υπέρβαση. Αν χάσει από τους Ρώσους στην πρεμιέρα δύσκολα θα τα καταφέρει...

O ΔΡΟΜΟΣ: Οι Τσέχοι δεν μπορούσαν να ελπίζουν σε κορυφή, αφού στον όμιλο υπήρχε το τεράστιο φαβορί, η Ισπανία που τελείωσε και με το απόλυτο νικών. Μεγάλο εμπόδιο για τα μπαράζ ήταν η Σκωτία, όμως με νίκη εντός και ισοπαλία εκτός κατάφεραν να τερματίσουν δυο πόντους πιο πάνω.  Στα πλέι οφ οι Τσέχοι βρήκαν απέναντι τους το Μαυροβούνιο και τον ενθουσιασμό, ωστόσο η εμπειρία, αλλά και η ποιότητα του Ροζίτσκι τους έδωσαν δυο νίκες, εντός και εκτός, αλλά και το εισιτήριο για το ΕURO!

ΣΥΣΤΗΜΑ: Με 4-4-2 θα παρατάξει την ομάδα και ο Μίχαλ Μπίλεκ, με την δυνατή άμυνα να είναι το μεγάλο του «όπλο», ωστόσο στην πρεμιέρα θα μετατραπεί πιθανότατα σε 4-2-3-1. Ειδικότερα, κάτω από τα δοκάρια προορίζεται ο Τσεχ, στα δεξιά ο Σελασιέ, ενώ στα αριστερά ο Ραϊτόραλ, μιας και ο Κάντλετς μπορεί να πάει στο κέντρο της άμυνας με τον Σίβοκ. Πλάσιλ με τον Γίρασεκ τα δυο αμυντικά χαφ. Στα δεξιά ο Ρέζεκ, στα αριστερά, ο Πίλαρ και ο Ροζίτσκι πίσω από τον Μπάρος. Αν παίξει με δυο επιθετικούς, τότε θα μείνει εκτός ενδεκάδας ο Ρέζεκ και στην επίθεση θα πάει ο Νέσιντ



Πηγή:gazzetta.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top