Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Επιστροφη στο ελευθερο καμπινγκ



ΓΕΜΑΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΣΚΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΜΠΡΕΛΕΣ

Σκηνή ή τέντα, καρπούζι που παγώνει στη θάλασσα, ομπρέλα, κεφτεδάκια στο ταπεράκι, φορητά ψυγεία, φωτιά στην παραλία και τσίγκινα κουτάκια μπύρας. Όχι δεν πρόκειται για τις καλοκαιρινές διακοπές κάποιας παρέας εφήβων του ‘80, αλλά για τις διακοπές των Λαρισαίων το καλοκαίρι του 2012, εν μέσω κρίσης και καύσωνα.
Το σκηνικό είχαμε χρόνια να το δούμε, καθώς η επίπλαστη- όπως αποδείχθηκε- ευημερία την οποία η ελληνική κοινωνία ξεκίνησε να απολαμβάνει με την έλευση του ευρώ και φυσικά οι κανόνες του σύγχρονου life style, πρόσταζαν έναν τελείως διαφορετικό τρόπο διακοπών σε resort, σε πισίνες και φυσικά σε ξαπλώστρες πρώτης σειράς. Ποιος δεν θυμάται άλλωστε τα ρεπορτάζ των εφημερίδων για τις ξαπλώστρες στην Ψαρού της Μυκόνου, οι οποίες ενοικιάζονταν προς 200 και 300 ευρώ την ημέρα!
Οι καιροί όμως άλλαξαν και μαζί τους οι συνήθειες των ανθρώπων. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τις χιλιάδες ομπρέλες που, από πέρυσι, αλλά πολύ περισσότερο φέτος έκαναν την εμφάνισή τους στις παραλίες του νομού, τους παραθεριστές του Σαββατοκύριακου, τις οικογένειες που κατασκηνώνουν προχείρως στην ακροθαλασσιά, ψήνουν σε αυτοσχέδιες ψησταριές και απολαμβάνουν το μεσημεριανό ύπνο κάτω από πλατάνια και αρμυρίκια.
Το ελεύθερο κάμπινγκ, μέχρι πρότινος προνόμιο των «εναλλακτικών» νεολαίων, αποτελεί πλέον επιλογή δεκάδων Λαρισαίων κάθε ηλικίας, οι οποίοι είτε με το ταίρι τους, είτε με την οικογένειά τους, αναζητούν μια φθηνή λύση διακοπών.
Για κάποιους είναι μια καινούργια ανακάλυψη, για άλλους μια νοσταλγική επιστροφή, ενώ πολλοί είναι εκείνοι για τους οποίους- ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης- η κατασκήνωση αποτελεί τρόπο ζωής. Άλλωστε όπως σημειώνει ο κ. Κώστας Κουτσουνάκης, ιδιοκτήτης των ομώνυμων καταστημάτων με είδη κυνηγίου, ψαρέματος, κατάδυσης, και ειδών κολύμβησης, η κατασκήνωση- ελεύθερη ή οργανωμένη- είναι ένας δημοφιλής και διαχρονικός τρόπος διακοπών για τους Λαρισαίους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη αγορά αναζωογονήθηκε αρκετά τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο κάποιος να μπορεί να μιλήσει για εκτίναξη των πωλήσεων, λόγω κρίσης. Το παραπάνω επιβεβαιώνει και ο κ. Γιάννης Κοπανίδης, διευθυντής του καταστήματος Praktiker στη Λάρισα ο οποίος επίσης κάνει λόγο για σταδιακά ανοδική πορεία στις πωλήσεις εποχικών ειδών τα προηγούμενα χρόνια. «Εκείνο ίσως που αξίζει να αναφερθεί – σημειώνει ο ίδιος- είναι η πραγματικά τεράστια ζήτηση που υπήρξε σε φθηνά είδη κάμπινγκ και προσφορές, όπως για παράδειγμα σε μια συγκεκριμένη σκηνή δύο ατόμων, την οποία το κατάστημα προσέφερε στην τιμή των 15 ευρώ. Το συγκεκριμένο είδος εξαντλήθηκε άμεσα, υπήρχαν ημέρες που πουλούσαμε πάνω από 20 κομμάτια. Μεγάλη ζήτηση υπήρχε επίσης και σε κάποια είδη παραλίας όπως ομπρέλες, καθισματάκια και φουσκωτά στρώματα ύπνου».

Πηγή:eleftheria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top