Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

«Προβα τζενεραλε» για συγχωνευσεις νοσοκομειων



ΜΕ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

«Πρόβα τζενεράλε» για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και δη των διασυνδεόμενων, όπως αυτών της Λάρισας, θα πρέπει να θεωρηθεί η χθεσινή απόφαση της διοικήτριας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πειραιώς και Αιγαίου) να μετακινήσει για ένα τρίμηνο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν».
Η προχθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, στο πλαίσιο της παρουσίασης των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης, πως «θα αξιοποιήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο μας κληροδότησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία» και πως «θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγχώνευσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης των μονάδων υγείας και των φορέων όπως ήδη έχουν δρομολογηθεί» δεν επιτρέπουν περιθώρια παρερμηνειών.
Για τα «δυο» νοσοκομεία της Λάρισας, από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (επί Ανδρ. Λοβέρδου) έχουν γίνει τα πρώτα, απαραίτητα, βήματα για τη συγχώνευση των νοσοκομείων. Ήδη, το πρώτο βήμα, τα νοσοκομεία της Λάρισας διαθέτουν κοινή διοίκηση και, το δεύτερο βήμα, διαθέτουν ενιαίο οργανισμό ο οποίος, με βάση την ίδια απόφαση, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Αυτό που απομένει να αποδειχθεί και στην πράξη είναι αν οι συγχωνεύσεις τμημάτων ή κλινικών και υπηρεσιών γενικότερα, γίνουν με βάση κριτήρια που προκύπτουν από τις υγειονομικές ανάγκες της περιφέρειας Θεσσαλίας ή από το πλαίσιο του περαιτέρω περιορισμού των δαπανών για τη δημόσια υγεία, πλαίσιο για το οποίο επίσης προϊδέασε ο κ. Λυκουρέντζος.
Καθεστώς που βιώνουν από καιρό οι Θεσσαλοί ασθενείς από τις ελλείψεις υλικών, τις αναβολές των χειρουργικών επεμβάσεων, τον περιορισμό των δαπανών για τις εφημερίες κ.λπ. που έχουν ως ουσιαστικό αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών. Η ενιαία, διοικητικά αλλά και υγειονομικά, λειτουργία των δυο νοσοκομείων της Λάρισας επιβάλλεται προς όφελος καταρχήν των ασθενών και παρά τις ισχυρές συντεχνιακές λογικές, αλλά έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση στα νοσοκομεία, οι συγχωνεύσεις κλινικών, θα προκύψουν στο εγγύς μέλλον ως «ανάγκη» ή ως «σωτήρια λύση» για την εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού και όχι για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, πως τα τελευταία χρόνια δεν έγινε καμία πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού παρά τις σοβαρές ελλείψεις.
Μέχρι σήμερα πάντως τα όποια σχέδια της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας «πάγωσαν» με πρόσχημα τις βουλευτικές εκλογές αλλά επί της ουσίας γιατί, αφενός δεν ξεπεράσθηκαν οι αγκυλώσεις του ίδιου του συστήματος, αφετέρου γιατί αποφεύχθηκαν νέα «μέτωπα».
Η σημερινή διοίκηση της 5ης ΥΠΕ γνωρίζει ποιες κλινικές των νοσοκομείων της Λάρισας έχουν χαμηλή πληρότητα, εξέλιξη που δικαιολογεί τη μετακίνηση νοσηλευτριών (σ.σ. όχι με την έννοια του κλεισίματος κλινικών αλλά της συγχώνευσής τους στο πλαίσιο του ενιαίου πλέον οργανισμού λειτουργίας), γνωρίζει πού λειτουργούν «διπλές» κλινικές και πού όχι, γνωρίζει ποιο Τμήμα μπορεί να καλύψει κάποιο άλλο στην περίπτωση βλάβης των μηχανημάτων, ποια κλινική μπορεί να καλύψει κάποια άλλη σε περίπτωση ανάγκης ή πληρότητας κ.λπ.
Ωστόσο, να επαναληφθεί, μέχρι σήμερα έχει γίνει μόνο το βήμα της κοινής διοίκησης, ενώ σε επίπεδο σύνδεσης κλινικών, πέραν των πρωτοβουλιών γιατρών των δυο νοσοκομείων, δεν ελήφθη καμιά απόφαση ή τουλάχιστον τέτοια απόφαση δεν έγινε γνωστή. Οι μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών, όπως για παράδειγμα στα παράλια της Λάρισας, αποτελεί συνήθη πρακτική των τελευταίων ετών, ενώ από πέρυσι αποφασίσθηκε η μετακίνηση κάποιων ιατρών και σε νοσοκομεία πέραν της Θεσσαλίας, αφού η αρμοδιότητα της τοπικής (5ης) ΥΠΕ επεκτείνεται ως γνωστόν και στη Στερεά Ελλάδα.
Να διευκρινισθεί επίσης ότι η ενοποίηση των νοσοκομείων αφορά στο σύνολο των υπηρεσιών τους (διοικητική, τεχνική κ.ά.) που αυτά διαθέτουν και δεν έχουν ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρίες όπως η φύλαξη ή η καθαριότητα.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΕΝΓΕ
Το παράδειγμα της Αττικής, της τρίμηνης δηλαδή μετακίνησης 30 νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, βοηθών θαλάμου και επισκεπτών υγείας σε γειτονικό νοσοκομείο θα πρέπει να θεωρηθεί προπομπός της κυβερνητικής πολιτικής αν και δεν πρέπει να παραβλεφθούν οι ιδιαιτερότητες νοσοκομείων της Αθήνας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας σε μια σκληρή δήλωσή του σημειώνει πως «ο κ. Λυκουρέντζος, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για άξιο συνεχιστή του Α. Λοβέρδου στη διάλυση του ΕΣΥ, έθεσε σήμερα σε εφαρμογή το έργο στραγγαλισμού του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής.
Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αξιοποιώντας την πειθήνια διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ κ. Χ. Παπανικολάου, εξέδωσε εντολή άμεσης μετακίνησης 30 νοσηλευτών από το Νοσοκομείο Δυτ. Αττικής στο Αττικόν, προκειμένου να ενισχύσει Τμήματα και Μονάδες του. Ως αναμενόμενο το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής θα καταρρεύσει τάχιστα και ο κ. Λυκουρέντζος θα αποφασίσει να το κλείσει προκειμένου να αξιοποιήσει το οικόπεδο, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να πάσχει μεν στα στοιχειώδη, μπορεί όμως να διαπρέψει στο Real Estate.
Καλούμε τους γιατρούς του Νοσοκομείου να κινητοποιηθούν από κοινού με τους εργαζόμενους. Κυρίως καλούμε τους φορείς της περιοχής καθώς και τους πολιτικούς και κοινωνικούς εκπροσώπους της χώρας ν΄ αντιληφθούν ότι η κατεδάφιση που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί από την τρικέφαλη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με πιο ταχείς ρυθμούς, εκτός εάν τεθεί άμεσα ανασχετικός φραγμός από τους πολίτες της χώρας» καταλήγει ο κ. Βαρνάβας.
Θέτοντας μια ακόμη διάσταση, άσχετα από το πολιτικό σκεπτικό, ότι δηλαδή οι μετακινήσεις προσωπικού χωρίς, όπως προαναφέρθηκε, στρατηγική που να υπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών, θα επιταχύνει τις διαδικασίες κατάρρευσης τμημάτων νοσοκομείων που θα αποτελέσουν τον «ευαίσθητο» κρίκο κατά την περίοδο λήψης αποφάσεων. Παρεμπιπτόντως να αναφερθεί πως η συζήτηση για τα νοσοκομεία της Λάρισας επικεντρώνεται, όχι τόσο στην αναδιάρθρωση του υγειονομικού «χάρτη» όσο στους «μνηστήρες» των θέσεων διοίκησης.

Πηγή:eleftheria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top