Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

«Ο βαθμος ετοιμοτητας εγγυηση 4ετιας»



ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΟΠΕ: Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ

Τη συγκριτική καταγραφή-απολογισμό της Διοίκησης Μαυρομάτη σε σχέση με τις προγραμματικές δηλώσεις που είχαν γίνει ενόψει των εκλογών της ΕΟΠΕ τον Ιούλιο του 2010 έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Αχιλλέας Μαυρομάτης:...
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ε.Ο.ΠΕ. 2010-2012
ΚΑΙ
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑΣ
**Το κείμενο αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα και στα σωματεία-μέλη της ΕΟΠΕ τον Ιούλιο του 2010 ενόψει των αρχαιρεσιών της 29.07.2010. Επαναδημοσιεύεται σήμερα με σημείωση κάτω από κάθε σημείο του προγράμματος με τίτλο ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ για να μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί ο βαθμός υλοποίησης του.
ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ
-Το Σεπτέμβρη του 2008 μία ομάδα ανθρώπων ανομοιογενής, χωρίς κοινή αθλητική ιδεολογική ταυτότητα και χωρίς ουσιαστική πρόταση για το αύριο του αθλήματος, ανέλαβε στα χέρια της τις τύχες του ελληνικού βόλλευ στηριγμένη σε μία εκλογική συγκυρία συστράτευσης όλων των αντιπάλων της προηγούμενης διοίκησης.
-Η άμεση αποχώρηση του Θ Μπελιγράτη από τα κοινά του αθλήματος μετά την εκλογή της 13.09.2008 δεν προκάλεσε καμία αλλαγή στην πλεύση των διοικούντων, οι οποίοι αντίθετα διατήρησαν και καλλιέργησαν, όπου αυτό ήταν δυνατό, το διχασμό των σωματείων και των ανθρώπων του αθλήματος με βάση τη σχέση τους με την προηγούμενη διοίκηση (εκλογές ΕΠΕΣΘ, ΕΣΠΕΔΑ, επαναληπτική ΓΣ)
-Η ομάδα αυτή διοίκησε επί δεκαοκτώ μήνες το ελληνικό βόλλευ καταστρατηγώντας στην πράξη ό,τι έταξε προεκλογικά και λειτουργώντας χωρίς πρόγραμμα και στρατηγική, χωρίς στόχους και κυρίως χωρίς ήθος.
-Παρά τις αρχικές υποσχέσεις ο πρώτος χρόνος της διοίκησης χρησιμοποιήθηκε ως χρόνος αποκατάστασης όλων όσοι βοήθησαν προεκλογικά αποσκοπώντας κάπου.
-Η ύπαρξη διαφορετικών φωνών στο ΔΣ χρησιμοποιήθηκε σε μία προσπάθεια δικαιολόγησης της πλήρους απουσίας παραγωγής έργου, τη στιγμή που μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις των φίλων του βόλλευ ήταν η πολυφωνία και ο πλουραλισμός στο ΔΣ.
-Μέσα σε ενάμισυ χρόνο και μετά από τρεις εκλογικές διαμάχες ακολούθησαν και διαδοχικές παραιτήσεις συμβούλων και απομακρύνσεις στελεχών με αποκορύφωμα την παραίτηση του επικεφαλής της παράταξης Στέλιου Προσαλίκα στις 10.05.2010 από τη θέση του Προέδρου και στις 14.05.2010 από μέλος του ΔΣ.
-Η έντονη δυσαρέσκεια των σωματείων και του κόσμου του αθλήματος εκφράστηκε κατ’ αρχήν στις 06.03.2010 με την καταψήφιση του διοικητικού απολογισμού και την έντονη αμφισβήτηση του οικονομικού από τη Γενική Συνέλευση.
-Η ανακολουθία του ΔΣ να μη τηρήσει τη δέσμευση διεξαγωγής αρχαιρεσιών εντός τριών μηνών οδήγησε 120 τουλάχιστον σωματεία να καταθέσουν πρόταση μομφής στις 28.04.2010 κατά του Διοικητικού Συμβουλίου
-Αποκορύφωμα της δυναμικής αντίδρασης των σωματείων ήταν η Γενική Συνέλευση της 15.05.2010, όταν η άρνηση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου να συμμορφωθεί με το καθολικό αίτημα άμεσης διεξαγωγής εκλογών οδήγησε σε παραίτηση των μελών της πλειοψηφίας και σε παύση ολόκληρου του ΔΣ.
-Από τις 18.05.2010 μέχρι τις 01.07.2010 η ΕΟΠΕ διοικήθηκε από «οικουμενική» προσωρινή διοίκηση με στόχο την ομαλή διεξαγωγή εκλογών και την εκλογή διοίκησης που θα οδηγήσει το άθλημα σε έξοδο από την κρίση. Το πείραμα απέτυχε, καθώς ανέδειξε όλες τις αδυναμίες της συνύπαρξης δύο τάσεων χωρίς ειλικρινά κοινούς στόχους.
-Βασική παράμετρος σε οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων του αθλήματος είναι η επίγνωση ότι η δυσχερής θέση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό βόλλευ λόγω των συσσωρευμένων χρεών και άλλων καταστάσεων (έλλειψη αγωνιστικών επιτυχιών, διεθνής ανυποληψία, διχασμός του κόσμου του αθλήματος) επιτείνεται από την πρωτοφανή οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και γενικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση.
-H λύση για τα γενικά και τα επιμέρους προβλήματα πρέπει να αναζητηθεί μέσα από τη συμφωνία σε γενικές αρχές διοίκησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων στο πλαίσιο που ακολουθεί και με γνήσιο διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ:Τη διετία 2010-2012 η λύση αναζητήθηκε μέσα από τη συμφωνία όλων των μελών του ΔΣ και παρά τη διαφορετική αφετηρία τους στις βασικές αρχές διοίκησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων με κύριο γνώμονα την τήρηση του πλαισίου που είχε ανακοινωθεί και τον διαρκή διάλογο μεταξύ των φορέων και των ανθρώπων του αθλήματος.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Λαμβανομένων υπόψη των γενικότερων αλλαγών της σύγχρονης εποχής η πρώτη και κυριότερη αλλαγή που πρέπει να επέλθει άμεσα στον τρόπο διοίκησης της ΕΟΠΕ είναι η αλλαγή φιλοσοφίας και μοντέλου. Το προεδροκεντρικό μοντέλο δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα ευέλικτο, πολυφωνικό και δημοκρατικό μοντέλο διοίκησης.
-Το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να ξαναγίνει το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων για τη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Δεν επιτρέπεται σοβαρές αποφάσεις να λαμβάνονται από τον Πρόεδρο ή την Εκτελεστική Επιτροπή, εκτός αν αυτό επιβάλλεται από την επείγουσα φύση τους, οπότε επικυρώνονται στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Όλα ανεξαιρέτως τα θέματα που απασχολούν την ΕΟΠΕ σε μηνιαία βάση συζητήθηκαν στο ΔΣ σε πολύωρες, πολυφωνικές και δημοκρατικές συνεδριάσεις
-Τα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ουσιαστικές αρμοδιότητες ως επικεφαλής επιτροπών και εφαρμόζουν τις πολιτικές που έχουν αποφασιστεί από το ΔΣ.ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του ΔΣ είναι μέλη επιτροπών της ΕΟΠΕ οι οποίες συνεδρίαζαν σε τακτική βάση πριν από κάθε συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου είτε εκτάκτως όποτε προέκυπτε ζήτημα της αρμοδιότητάς τους.
-Το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει, αφουγκραζόμενο την κοινή γνώμη του αθλήματος, να προσφέρει όραμα και να προσπαθήσει την υλοποίησή του. Στην αρχή της θητείας του θέτει τους μακροπρόθεσμους στόχους και στην αρχή κάθε αγωνιστικής περιόδου τους βραχυπρόθεσμους, αποφασίζει τις μεθόδους επίτευξής τους και κατά τη διάρκεια της περιόδου ελέγχει την εκτέλεση των αποφάσεων αυτών από τα αρμόδια στελέχη και επιτροπές.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Το πρώτο στάδιο σχεδιασμού (στρατηγικού) πραγματοποιήθηκε στο ΔΣ. Ο στρατηγικός στόχος επιμερίστηκε σε κάθε επιτροπή ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής της, ανάλογα με το αντικείμενο. Οι επιτροπές στη συνέχεια εκπόνησαν (με την υποστήριξη σε τεχνικό επίπεδο των τμημάτων της ΕΟΠΕ και του Εκτελεστικού Διευθυντή) σχέδιο υλοποίησης του στρατηγικού στόχου με επιμέρους μακροχρόνιους και βραχυχρόνιους στόχους τον οποίο (σχεδιασμό) εισηγήθηκαν εκ νέου στο Διοικητικό Συμβούλιο προς έγκριση και τελικά υλοποίηση από τις υπηρεσίες της Ομοσπονδίας.
-Η λειτουργία του ΔΣ πρέπει να είναι απόλυτα δημοκρατική και διαφανής με σεβασμό στην διαφορετική άποψη και ενθάρρυνση του γόνιμου διαλόγου, μέσα και έξω από αυτό. Η ημερήσια διάταξη και οι αποφάσεις του ΔΣ, καθώς και οι διαφορετικές προτάσεις που κατατίθενται σε αυτό θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Πράγματι, σε κάποιες αποφάσεις του ΔΣ ο Πρόεδρος μειοψήφησε, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν έντονες διαφωνίες των μελών του ΔΣ τόσο με το Προεδρείο όσο και μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ανοιχτά και δημοσίως χωρίς αυτό να επηρεάσει (το αντίθετο μάλιστα) τη δημιουργία κλίματος ενότητας μεταξύ τους.. Η ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων και οι αποφάσεις του ΔΣ αναρτώνται στο siteτης ΕΟΠΕ.
-Οι συνεδριάσεις του ΔΣ θα πρέπει να είναι ανοικτές σε εκπροσώπους σωματείων και φορέων του αθλήματος (Ενώσεις, ΕΣΑΠ, ΣΕΠΠΕ, ΠΑΣΑΠ, ΟΔΒΕ, Παλαίμαχοι κλπ), οι οποίοι μάλιστα θα πρέπει να προσκαλούνται όποτε συζητείται θέμα αμέσου ενδιαφέροντός τους. Παράλληλα θα πρέπει να διαμορφωθεί άτυπο ή θεσμικό όργανο αντιμετώπισης κρίσεων με εκπροσώπους των φορέων αυτών και να καθιερωθεί ετήσια συνάντησή τους. ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Η πρόσκληση και η ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων αποστελλόταν πάντοτε σε όλους τους φορείς του αθλήματος στους οποίους αφιερωνόταν ειδικός χρόνος για τη συζήτηση ζητημάτων σε κάθε συνεδρίαση. Η παρουσία και συμμετοχή των φορέων ήταν συνεχής σε όλα τα ΔΣ της ΕΟΠΕ.
-Πριν από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων να προηγείται διάλογος με τον κόσμο του αθλήματος μέσω φόρουμ στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας. Η ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας θα πρέπει να εξελιχθεί και στο βασικό τρόπο επικοινωνίας με τη δημιουργία διαρκούς φόρουμ, όπου θα φιλοξενούνται προτάσεις, απόψεις και καλοπροαίρετες κριτικές επωνύμως και χωρίς ακρότητες.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Σε κάποια θέματα έγινε φιλοξενώντας εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το ζήτημα που συζητείτο. Δεδομένης της κουλτούρας μας και των συνηθειών μας γύρω από τη χρήση των blogsκαι των forumμπορούμε να πούμε ότι έγινε μια πρώτη προσπάθεια που μπορεί να εξελιχθεί.
-Η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας ως το ανώτατο όργανο αυτής θα πρέπει να ενημερώνεται με ειλικρίνεια για τα ζητήματα που διαχειρίζεται το ΔΣ και να καλείται να αποφασίσει σε πολύ σοβαρά ζητήματα (οικονομικό, υπόθεση Ολυμπιακών έργων).
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση με θέμα τα Ολυμπιακά Έργα για το οποίο ενημερώθηκαν με τον πλέον αναλυτικό τρόπο τα σωματεία-μέλη της ΕΟΠΕ. Έγινε άμεση σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για στις 07.08.2012 για την τροποποίηση του Κανονισμού Πειθαρχικού και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων για θέμα που αφορούσε από κοινού την ΕΣΑΠ και την ΕΟΠΕ. Σε κάθε Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας μας παρουσιάστηκαν αναλυτικοί Διοικητικοί και Οικονομικοί απολογισμοί οι οποίοι εκτός αυτού δημοσιεύθηκαν στο siteτης Ομοσπονδίας για να έχει πρόσβαση όποιος το επιθυμεί.
-Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών της Ομοσπονδίας θα πρέπει να ενεργούν πάντοτε με γνώμονα τη νομιμότητα, αλλά και την ηθική στις δράσεις τους. Πρέπει να γίνει σε όλους βίωμα ότι δεν βρίσκονται στην Ομοσπονδία για να προασπίσουν τα συμφέροντα των σωματείων τους, αλλά τα συμφέροντα όλων των σωματείων και ολόκληρου του ελληνικού βόλλευ.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Πραγματικά, τα παραδείγματα της δήλωσης συμμετοχής του Πειραματικού σε χαμηλότερη κατηγορία, της δικαστικής διαμάχης μεταξύ Άρτεμις Κορυδαλλού και ΟΠΕΡ με υποχώρηση τελικά του δεύτερου, η δήλωση συμμετοχής του Γ.Σ. Κερατέας σε χαμηλότερη κατηγορία πρωταθλήματος δηλώνουν ότι τα μέλη του Δ.Σ. δεν βρίσκονται στην ΕΟΠΕ με στόχο να προασπίσουν τα συμφέροντα των συλλόγων τους.
-Είναι επιτακτική ανάγκη να παύσει άμεσα κάθε μορφής διχασμός του κόσμου του αθλήματος, να κληθούν όλοι όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στα όργανα αυτού και να επανέλθει η αξιοκρατία στην επιλογή προσώπων και συνεργατών.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Έγινε ανοιχτή πρόσκληση στον κόσμο του αθλήματος να συμμετέχει εθελοντικά και να συνεισφέρει στο έργο της Ομοσπονδίας από οποιαδήποτε θέση μπορούσε. Ως αποτέλεσμα υπήρξε η εθελοντική συμμετοχή πολλών ανθρώπων ως μέλη Επιτροπών αλλά και σε θέσεις που άλλοτε ήταν έμμισθες όπως αυτές των TeamManagers, των Γυμνασίαρχων αλλά και των διαιτητών σε πολλές φιλικές αναμετρήσεις των Εθνικών μας Ομάδων.
-Επιβάλλεται επίσης να αναγνωριστεί ο σπουδαίος ρόλος που καλείται να παίξει το προσωπικό της ΕΟΠΕ και των Ενώσεων στην πορεία του αθλήματος. Απαιτείται δίκαιη αντιμετώπιση του και πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων του με σωστή κατανομή των αρμοδιοτήτων τους.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε νέο οργανόγραμμα της Ομοσπονδίας με αυξημένες αρμοδιότητες των προϊσταμένων των τμημάτων, συμμετοχή και κατάθεση εισηγήσεών τους στις συνεδριάσεις των ΔΣ. Υπάρχει καθημερινή επικοινωνία των Προϊσταμένων των τμημάτων με το προεδρείο του ΔΣ και τον Εκτελεστικό Διευθυντή. Όλα ανεξαιρέτως τα ζητήματα εξετάζονταν αρχικά από το αρμόδιο τμήμα προτού προωθηθούν (εάν είναι απαραίτητο) στο επόμενο στάδιο της ιεραρχίας.
-Σπουδαίο ρόλο στον εκδημοκρατισμό της Ομοσπονδίας θα παίξει η τροποποίηση του καταστατικού της, η οποία αποτελεί δέσμευση όλων των πλευρών.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση τον Μάρτιο του 2011 με θέμα την τροποποίηση του Καταστατικού η οποία προσβλήθηκε στα δικαστήρια από σωματεία της κίνησης Volley2012.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Από τη μια τα χρέη της Ομοσπονδίας και από την άλλη η οικονομική κρίση επιβάλλουν μία απόλυτα ρεαλιστική προσέγγιση των οικονομικών της ΕΟΠΕ. Στόχος θα πρέπει να είναι όχι μόνο η εξυγίανση και αποπληρωμή των χρεών, αλλά και η ίδια η επιβίωση του αθλήματος σε μία εποχή που ο ελληνικός αθλητισμός είναι βέβαιο πως θα πληγεί από την απότομη αλλαγή των οικονομικών δεδομένων. Για την αντιμετώπιση της κρίσης φαίνεται αναπόφευκτο να «χαμηλώσει ο πήχης» για δύο τουλάχιστον χρόνια. Παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και βραχυχρόνια μέτρα.
-Ουσιαστική λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής τόσο για την αντιμετώπιση των οικονομικών της Ομοσπονδίας όσο και για την εξεύρεση εσόδων. ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ:Η Οικονομική Επιτροπή συγκροτήθηκε και έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση νέου πλαισίου λειτουργίας των οικονομικών της Ομοσπονδίας
- Άμεσος επαναπροσδιορισμός του προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας ενόψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου με περικοπές δαπανών, όπου αυτό είναι δυνατό. Οι πραγματικοί προϋπολογισμοί των επόμενων ετών πρέπει να είναι πλεονασματικοί και το πλεόνασμα να χρησιμοποιείται για τη σταδιακή αποπληρωμή του χρέους. Οι προϋπολογισμοί να συντάσσονται μετά από διάλογο με τους φορείς του αθλήματος. Εφόσον απαιτηθούν ακραίες αποφάσεις, αυτές να ληφθούν μόνο από τη Γενική Συνέλευση.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Σε βασικούς τομείς λειτουργίας της Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και διάλογος προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για μείωση των δαπανών και προσαρμογή του προϋπολογισμού. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση και ενημέρωση των Ενώσεων σχετικά με τις νέες οικονομικές συνθήκες που απαιτούν λήψη νέων μέτρων με στόχο τη μείωση των δαπανών. Ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ομοσπονδίας προϋπολογισμός επιχορήγησης της ΕΟΠΕ προς τις Ενώσεις ο οποίος κοινοποιήθηκε έγκαιρα προκειμένου να υπάρξει χρόνος για προσαρμογή και σχεδιασμό των πρωταθλημάτων με βάση τα νέα δεδομένα. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τα σωματεία όλων των κατηγοριών των Εθνικών Πρωταθλημάτων προκειμένου να ενημερωθούν για τις νέες οικονομικές συνθήκες που οδηγούν σε αναπροσαρμογή του συστήματος διεξαγωγής των Πρωταθλημάτων. Η Ομοσπονδία τα τελευταία δύο χρόνια, για πρώτη φορά στην ιστορία της ξόδεψε λιγότερα από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό ο οποίος δεν εκτελέστηκε πλήρως από την Πολιτεία με αποτέλεσμα να μην εισπραχθεί το εγκεκριμένο ποσό βάση του οποίου είχε γίνει ο σχετικός προγραμματισμός. Παρ’ όλα αυτά η Διοίκηση της ΕΟΠΕ με περικοπές σε όλους τους τομείς (BeachVolley, Εθνικές Ομάδες, Πρωταθλήματα, Διοργανώσεις, Λειτουργικά κ.α.) και με δυσάρεστες πολλές φορές αποφάσεις κατάφερε να μην αυξήσει το έλλειμμα της ΕΟΠΕ και σε αρκετούς κωδικούς δαπανών να το μειώσει.
-Ανάδειξη του εθελοντισμού ως βασικής μορφής δράσης με αξιοποίηση προς την κατεύθυνση αυτή όλου του κόσμου του αθλήματος χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Αναφέρεται παραπάνω
-Πάγια διεκδίκηση από την κυβέρνηση και την ΕΟΕ όσων δικαιούται το άθλημα. Οριστική επίλυση του προβλήματος των Ολυμπιακών έργων.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Η Παρούσα Διοίκηση έλυσε οριστικά το ζήτημα των Ολυμπιακών Έργων που ταλαιπωρούσε την Ομοσπονδία για 8 χρόνια. Με συνεχείς επαφές με την Διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού η παρούσα Διοίκηση διεκδίκησε όσα δικαιούται και  δεδομένου των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών τα κατάφερε σε πολύ μεγάλο βαθμό.
- Διαφάνεια στις προμήθειες με αυστηρή τήρηση του νομικού πλαισίου. Πρόσκληση ενδιαφέροντος για προμήθειες πάνω από ένα ποσό, ακόμη και αν δεν προβλέπεται από τον κανονισμό προμηθειών. Ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας των βασικών οικονομικών στοιχείων (έσοδα από επιχορηγήσεις, χορηγίες κλπ, έξοδα ανά κατηγορία δαπανών).
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Τηρήθηκε στο έπακρο. Κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας Διοίκησης πραγματοποιήθηκαν 11 διαγωνισμοί προμηθειών (δημόσιοι και πρόχειροι) και επιπλέον για πρωτη φορά στην ιστορία της ΕΟΠΕ για δαπάνες άνω των 300€ συγκεντρώνονται προσφορές από 3 τουλάχιστον διαφορετικές εταιρίες από τις οποίες επιλέγεται πάντοτε η συμφερότερη.
-Οργάνωση τμήματος μάρκετινγκ στην Ομοσπονδία υπό την εποπτεία της Οικονομικής Επιτροπής και συνεργασία με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο χωρίς οικονομική δέσμευση αν δεν επιφέρουν συμφωνίες. Αναζήτηση χορηγών για κάθε πρωτάθλημα, ακόμη και για τις μικρές προμήθειες της ΕΟΠΕ.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Με δεδομένο την κατάσταση στην αγορά και το εντελώς άγνωστο στοιχείο που εμπεριέχει αυτή η λειτουργία για τα δεδομένα της Ομοσπονδίας έχουν γίνει προσπάθειες δημιουργίας και στελέχωσης τμήματος marketing. Λειτούργησε η Επιτροπή Marketing, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για συνεργασία με εταιρία Marketing, συνάφθηκε συμφωνία συνεργασίας με εξωτερικό συνεργάτη με την Εταιρία MarketingMondial, και τέλος πραγματοποιήθηκε νέος διαγωνισμός για συνεργασία με εταιρία Marketingεντός της Ομοσπονδίας. Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΟΠΕ λειτουργεί στελεχωμένο τμήμα Marketingτο οποίο σε συνεργασία με την εταιρία Mondialθα οδηγήσει την Ομοσπονδία στη νέα εποχή της αυτοδιαχείρισης και της σταδιακής μερικής οικονομικής ανεξαρτητοποίησης από την κρατική επιχορήγηση.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η δημόσια εικόνα της Ομοσπονδίας και του βόλλευ γενικότερα έχει πληγεί. Αυτό έχει προφανείς συνέπειες τόσο στη διάθεση συμμετοχής όλων των ανθρώπων του αθλήματος όσο και στην προσέλκυση νέων φίλων, χορηγών κλπ. Απαιτείται μία συνολική προσπάθεια για την αποκατάσταση της εικόνας του αθλήματος με άμεσες και μακροπρόθεσμες κινήσεις.
-Κάλεσμα όλων των φίλων του αθλήματος να συμμετέχουν εθελοντικά στην προσπάθεια χωρίς αποκλεισμούς. ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ:Έγινε
-Ανακατασκευή της ιστοσελίδας της Ομοσπονδίας ώστε να γίνει πιο χρηστική παρέχοντας ειδήσεις, πληροφορίες, δεδομένα, αφιερώματα, αλλά και να καταστεί σύγχρονο μέσο επικοινωνίας με φόρουμ για δημόσια διαβούλευση ενόψει σοβαρών αποφάσεων, αλλά και για την παροχή δυνατότητας παράθεσης προτάσεων, θέσεων, αλλά και κριτικής επώνυμα και χωρίς ακρότητες από αθλητές, προπονητές, παλαίμαχους, διαιτητές και διοικητικά και άλλα στελέχη των ομάδων, των ενώσεων κλπ. Διασφάλιση της μη ανωνυμίας με υποχρεωτική αναγραφή της ιδιότητας του προσώπου που παραθέτει την άποψή του.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Πραγματοποιήθηκε στο έπακρο. Σχεδιάστηκε νέα ιστοσελίδα, με φόρουμ, ειδήσεις, πληροφορίες, δυνατότητα ζωντανής τηλεοπτικής κάλυψης αγώνων κ.α. Η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας της ΕΟΠΕ αυξήθηκε κατά 250%
-Δημιουργία επιτροπής που σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και το Τμήμα Μάρκετινγκ θα αναπτύξει οργανωμένο πλάνο προβολής του αθλήματος.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Εκπονήθηκε και εγκρίθηκε από το ΔΣ το πλάνο προβολής  της Ομοσπονδίας και του αθλήματος. Συγκροτήθηκε και λειτούργησε η Επιτροπή Προβολής.
- Προσπάθεια τηλεοπτικών μεταδόσεων των σημαντικότερων δραστηριοτήτων της ΕΟΠΕ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Παρά τις συνέπειες της κρίσης και στον τηλεοπτικό χώρο όλα τα κορυφαία γεγονότα της ΕΟΠΕ καλύφθηκαν τηλεοπτικά  (Εθνικές Ομάδες, Πρωτάθλημα Α1 Γυναικών, Κύπελλα Ελλάδος κ.α.) και κάποια από αυτά μεταδόθηκαν και από το siteτης ΕΟΠΕ το οποίο παραχώρησε τη δυνατότητα μετάδοσης της εικόνας σε όλα τα αθλητικά siteπου το επιθυμούσαν πετυχαίνοντας  τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή των γεγονότων και του αθλήματος.
-Ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με τους φορείς του αθλήματος (Ενώσεις, ΕΣΑΠ, ΠΑΣΑΠ, ΣΕΠΠΕ, ΟΔΒΕ, Παλαίμαχοι κλπ).
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Υπήρχε συνεχής επικοινωνία και ενημέρωση για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Όλοι οι φορείς του αθλήματος καλούνταν και συμμετείχαν στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΕΟΠΕ.  Πραγματοποιήθηκαν διμερείς και τριμερείς συναντήσεις των φορέων με συμμετοχή της ΕΟΠΕ. Τα τουρνουά παλαιμάχων διεξάγονται πλέον υπό την αιγίδα της ΕΟΠΕ. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εκπροσώπων της Διοίκησης με όλες τις Ενώσεις.
-Ετήσιο συνέδριο βόλλευ στο τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου με ανοικτή συμμετοχή και υποβολή προτάσεων για πρωταθλήματα, εθνικές ομάδες, ανάπτυξη, οικονομικά, επαγγελματικό βόλλευ κ.ά. θέματα. Υλοποίηση των προτάσεων αυτών στην επόμενη αγωνιστική περίοδο.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το Σεπτέμβριο του 2010 και έγιναν 2 ημερίδες με συμμετοχή πολλών σωματείων στην Κατερίνη και  το Μοσχάτο το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012) με θέμα το μέλλον του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού και την αυτοοργάνωση ουσιαστικά των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.
Εξίσου κακές είναι πλέον και οι διεθνείς σχέσεις της Ομοσπονδίας. Δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια και ενώ παλαιότερα η Ελλάδα έπαιζε σπουδαίο ρόλο σε διεθνές επίπεδο, η εκπροσώπηση μας είναι φτωχή. Απαιτείται εκπόνηση από την Ομοσπονδία σχεδίου βελτίωσης της διεθνούς θέσης της ΕΟΠΕ με μέτρα όπως:
-Αποκατάσταση διαύλου διαρκούς επικοινωνίας με την FIVB, τη CEV και τη Βαλκανική Ένωση
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Ο κ. Τσιόκρης επανεξελέγη μέλος του ΔΣ της FIVB, ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ εκλέχθηκε μέλος του ΔΣ της CEV(5ος σε ψήφους),  και οι κκ Κάλλης, Γκάγκαλης, Μπακοδήμος και Χατζηπαναγιώτου έγιναν μέλη επιτροπών στη CEVκαι την BVA
- Δημιουργία Επιτροπής διαχείρισης διεθνών θεμάτων και διοργανώσεων. ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Δεν κατέστη δυνατό
-Προσπάθεια προώθησης στελεχών στα όργανα των διεθνών φορέων και ως supervisors.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες ενόψει του Παγκόσμιου Συνέδριου της FIVBτων Μαυρομάτη για μέλος του ΔΣ της FIVB, του κ. Τσούκα στην Ιατρική Επιτροπή, του κ. Βασιλειάδη στην Επιτροπή Διαιτησίας και του κ. Τυχάλα στην Επιτροπή Τύπου. Οι κκ Κάλλης, Αντωνούλης, Βασιλειάδης, Μπακοδήμος και Ιορδανίδης συμμετέχουν ως TechnicalDelegateστη διοργάνωση του CEVChampionsLeagueκαι κατατέθηκαν 10 ονόματα συνεργατών της ΕΟΠΕ (μέλη ΔΣ και μη) ως Supervisorsγια τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις Σωματείων της CEV.
-Συνεργασία με τους διεθνείς διαιτητές για βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ομοσπονδίας στον κόσμο του αθλήματος στο εξωτερικό.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Έγινε
ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα είναι βέβαιο πως θα πλήξει τα σωματεία και κυρίως τα αμιγώς ερασιτεχνικά. Η ορατή πιθανότητα κατάργησης των επιχορηγήσεων σε συνδυασμό με την ανυπαρξία πλέον κινήτρων για τη χρηματοδότηση των σωματείων μέσω δωρεών καθιστά την εξεύρεση χορηγιών ως την κύρια πηγή εσόδων για αυτά. Στη μεταβατική αυτή περίοδο, όπου τα σωματεία θα πρέπει να οργανωθούν σε σχεδόν επαγγελματικά πρότυπα προκειμένου να επιβιώσουν, η ΕΟΠΕ δεν έχει τη δυνατότητα να σταθεί αρωγός οικονομικά, μπορεί όμως να λειτουργήσει συμβουλευτικά και ως συνδικαλιστικό όργανο αυτών. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τους εξής τρόπους:
-Ενημέρωση των ενώσεων για τα νέα δεδομένα, ώστε με τη σειρά τους αυτές να ενημερώσουν τα σωματεία και να παρακολουθήσουν αμφίδρομα την πορεία τους στο μεταβατικό στάδιο βοηθώντας τα και παράλληλα μεταφέροντας τις προτάσεις τους στην ΕΟΠΕ.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Πραγματοποιήθηκε συνάντηση και ενημέρωση των Ενώσεων σχετικά με τις νέες οικονομικές συνθήκες που απαιτούν λήψη νέων μέτρων με στόχο τη μείωση των δαπανών. Ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ομοσπονδίας προϋπολογισμός επιχορήγησης της ΕΟΠΕ προς τις Ενώσεις για τα Πρωταθλήματα ο οποίος κοινοποιήθηκε έγκαιρα προκειμένου να υπάρξει χρόνος για προσαρμογή και σχεδιασμό των πρωταθλημάτων με βάση τα νέα δεδομένα. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τα σωματεία όλων των κατηγοριών των Εθνικών Πρωταθλημάτων προκειμένου να ενημερωθούν για τις νέες οικονομικές συνθήκες που οδηγούν σε αναπροσαρμογή του συστήματος διεξαγωγής των Πρωταθλημάτων.
-Συζήτηση και προτάσεις θεσμικών αλλαγών όπου αυτές είναι αναγκαίες για τη στήριξη των σωματείων είτε σε επίπεδο κανονισμών του αθλήματος είτε σε επίπεδο νόμων και υπουργικών αποφάσεων.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Με την αλλαγή του Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΟΠΕ δίνεται η δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής ενός σωματείου έως 30 Ιουνίου σε χαμηλότερη κατηγορία πρωταθλήματος αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν αρκετά σωματεία ως αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας και τον αθλητισμό. Επίσης αναδιαρθρώθηκαν οι κατηγορίες των πρωταθλημάτων Εθνικών Κατηγοριών με γνώμονα την οικονομικότερη διεξαγωγή αυτών.
Παράλληλα θα πρέπει τα πρωταθλήματα που διεξάγονται με ευθύνη ή υπό την εποπτεία της ΕΟΠΕ να διεξάγονται με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο χωρίς όμως εκπτώσεις σε θέματα ισότητας των σωματείων και αξιοκρατίας
- Αναβάθμιση του ρόλου της Κεντρικής Επιτροπής Πρωταθλημάτων με δημιουργία υποεπιτροπών για τη διοργάνωση αξιόπιστων εθνικών, ηλικιακών και τοπικών πρωταθλημάτων.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Πραγματοποιείται
-Επανεξέταση της γεωγραφικής κατανομής με βάση τα νέα οδικά δίκτυα προς περιορισμό δαπανών και κόπου μεγάλων μετακινήσεων σε τοπικό επίπεδο.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Διοικητική και Αγωνιστική αλλαγή της πόλης της Ναυπάκτου από την Ένωση Δυτικής Ελλάδας στην Ένωση Πελοποννήσου και Διοικητική ένταξη του Νομού Σερρών από την ΕΣΠΕ Μακεδονίας στην ΕΣΠΕ Θράκης Ανατ. Μακεδονίας.
-Προσπάθεια ενίσχυσης της περιφέρειας και βελτίωσης και προβολής των τοπικών πρωταθλημάτων, τα οποία πρέπει να αποτελούν την πρωτογενή κατά τόπους βιτρίνα του αθλήματος. Παρακολούθηση και συμπαράσταση στο σχετικό έργο των τοπικών ενώσεων. Ιδιαίτερη προσέγγιση των πρωταθλημάτων των νησιών με βάση ρεαλιστικό σχέδιο
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Καθιερώθηκε το Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα. Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ίδιο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος σε όλα τα νησιά με έκδοση προκήρυξης από την ΕΟΠΕ. Έγινε προσπάθεια διεξαγωγής κάποιων τουρνουά (Β’ φάση Πρωταθλήματος ) σε νησί.
-Λίγα και δυνατά εθνικά πρωταθλήματα. Έκδοση προκηρύξεων μετά από διαβούλευση με τα συμμετέχοντα σωματεία. Εξεύρεση των οικονομικότερων δυνατών λύσεων με τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στην ποιότητα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα πρωταθλήματα της Α1 γυναικών που αποτελεί τη βιτρίνα του γυναικείου βόλλευ, της Α2 ανδρών που εξακολουθεί να διέπεται από το ιδιόμορφο καθεστώς συνύπαρξης ΤΑΠ και ερασιτεχνικών σωματείων και του Κυπέλλου. Συνεργασία για τις ανδρικές διοργανώσεις με την ΕΣΑΠ, ενώ για τις γυναικείες δημιουργία άτυπης ολομέλειας εκπροσώπων των σωματείων με ουσιαστικό ρόλο.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Πραγματοποιήθηκαν όλα. Καταργήθηκε η Β’ Εθνική Κατηγορία Ανδρών. Άλλαξε σημαντικά ο τρόπος διεξαγωγής του Κυπέλου Ελλάδος με συμμετοχή ομάδων από όλες τις κατηγορίες.
Επανεξέταση του τρόπου και του χρόνου διεξαγωγής των τουρνουά ανόδου και των ηλικιακών πανελληνίων πρωταθλημάτων σε συνεργασία με τις ενώσεις. ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Καταργήθηκαν τα τουρνουά ανόδου με την παλιά μορφή τους και ανεβαίνουν αυτόματα στην Α2 Εθνική κατηγορία απευθείας οι πρωταθλητές των Ενώσεων. Πραγματοποιήθηκε στην Α2 γυναικών τουρνουά ανόδου με 4 δευτεραθλητές Ενώσεων. Έγινε αλλαγή συστήματος διεξαγωγής Πανελληνίων Εφήβων-Νεανίδων και του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων-Κορασίδων.
-Ενίσχυση της παρουσίας των ελλήνων αθλητών σε όλα τα πρωταθλήματα χωρίς παραβίαση των διατάξεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά με  περιορισμό των ξένων με συμφωνίες κυρίων και με άλλα μέτρα.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Επιτεύχθηκε από το 2010 με συμφωνία της ΕΣΑΠ και του ΠΑΣΑΠ ο περιορισμός του αριθμού των ξένων στην Α! Ανδρών
-Ουσιαστική συνεργασία με τα σωματεία, την ΕΣΑΠ και άλλους εμπλεκόμενους φορείς στα ζητήματα της βίας και του ντόπινγκ κυρίως στον τομέα της πρόληψης.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Έγινε
-Οριστική ρύθμιση του ζητήματος του χρόνου διεξαγωγής των μεταγραφών μετά από διαβούλευση με τα σωματεία και τις ενώσεις.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Έγινε
-Εξεύρεση λύσης στο θέμα των αδειών αγώνων και των συγχωνεύσεων των σωματείων σε συνεργασία με την Πολιτεία.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Έγινε νέα νομοθετική ρύθμιση
-Αληθινά ανεξάρτητη διαιτησία με πιστή τήρηση των κανονισμών και χωρίς την ύπαρξη διαιτητών – παραγόντων.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Έγινε
ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Οι εθνικές ομάδες αποτελούν τους κυριότερους πρεσβευτές του αθλήματος σε Ελλάδα και στο εξωτερικό. Απαιτείται η οργάνωσή τους να διέπεται από στρατηγικό σχέδιο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο. Οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή δεδομένα, αλλά και όλες τις παραμέτρους και κυρίως τον οικονομικό παράγοντα. Με δεδομένη την οικονομική κρίση, αλλά και το υπάρχον έμψυχο υλικό, οι εθνικές μας ομάδες χωρίς αυτό να σημαίνει πως στο μεταξύ δεν θα διεκδικήσουν την πρόκριση σε μεγάλες διοργανώσεις, θα πρέπει να έχουν ως στόχο τη δουλειά σε νέους αθλητές και αθλήτριες, αυτούς που θα στελεχώσουν τις εθνικές του 2014 με στόχο τις διεθνείς διακρίσεις. Οι μικρές εθνικές ομάδες πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα και με λιγότερες έως και καθόλου περικοπές.
-Η Επιτροπή Εθνικών Ομάδων θα αποτελείται από εθελοντές, που με τη γνώση και την εμπειρία τους θα βοηθήσουν στην ετοιμασία και εκτέλεση του στρατηγικού αυτού πλάνου.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Τα τελευταία 2 χρόνια όλοι οι TeamManagersείναι εθελοντές χωρίς οικονομικές απολαβές σε αντίθεση με την πληθώρα έμμισθων συνεργατών που υπήρχε τα τελευταία χρόνια
-Οι προπονητές θα αναλάβουν την υλοποίηση του πλάνου αυτού σε ετήσια βάση και σε συνεργασία με την Επιτροπή Εθνικών Ομάδων ενώ η Ομοσπονδία παρακολουθώντας την πορεία του εγχειρήματος θα θέσει ρεαλιστικούς συγκεκριμένους στόχους. Ο κόσμος του αθλήματος πρέπει να γίνει κοινωνός της προσπάθειας αυτής και να δείξει κατανόηση μέχρι την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. \
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Έγινε αλλά αντιμετωπίστηκαν δυσκολίες στην υλοποίησή τους για οικονομικούς λόγους
-Συγκεντρωτικές προπονήσεις εθνικών ομάδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθ’όλη τη διάρκεια του έτους και συνολικές στις περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Η οικονομική συγκυρία δεν επέτρεψε την υλοποίηση αυτού του πλάνου αλλά η προετοιμασία των Εθνικών ομάδων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τόσο στην Παιανία όσο και στην Πορταριά, τη Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα ενόψει των σημαντικών υποχρεώσεων των αντιπροσωπευτικών μας συγκροτημάτων.
-Συνεργασία με τις τοπικές ενώσεις σε όλες τις διοργανώσεις.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις Τοπικές Ενώσεις και Επιτροπές οι παρακάτω διοργανώσεις: Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εθνικής Ανδρών στο Ηράκλειο Κρήτης, Προ-ολυμπιακό τουρνουά Εθνικής Ανδρών στα Τρίκαλα, EuropeanLeagueΑνδρών και Γυναικών στον Πύργο, τη Δράμα και τα Χανιά, EuropeanLeagueΑνδρών στην Κατερίνη, EuropeanLeagueΓυναικών στην Ορεστιάδα, Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στα Τρίκαλα.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε στα Γρεβενά η προετοιμασία της Εθνικής Παίδων και της Εθνικής Εφήβων, στο Σουφλί η προετοιμασία της Εθνικής Κορασίδων καθώς και τα φιλικά παιχνίδια της Εθνικής Παίδων στους Σοφάδες Καρδίτσας το καλοκαίρι του 2012 σε ένα γεμάτο από φιλάθλους γήπεδο.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Στο βόλλευ τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα σε ανδρικό και γυναικείο είναι αντιφατικά: Στους άνδρες υπάρχει έλλειψη σε αθλητές μικρών ηλικιών, ενώ στις γυναίκες υπάρχει πληθώρα νεαρών αθλητριών, με δυσανάλογη όμως εξέλιξή τους σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο και στις εθνικές ομάδες. Ο στόχος της Ομοσπονδίας συνεπώς θα πρέπει να είναι η προσέλκυση νέων αγοριών και η καλύτερη αξιοποίηση των διαρκώς αυξανόμενων ασχολούμενων με το άθλημα νέων κοριτσιών. Η Επιτροπή Ανάπτυξης θα εκπονήσει και θα παρακολουθήσει την εκτέλεση ενός στρατηγικού πλάνου προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις με μέτρα όπως:
-Συνεργασία με τις Ενώσεις για την ορθολογική γεωγραφική κατανομή των σωματείων. Εύνοια συγχωνεύσεων όπου χρειάζεται, δημιουργία σωματείων όπου υπάρχει σε δήμο ή κοινότητα κλειστό γυμναστήριο χωρίς ομάδα βόλλευ.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Πραγματοποιήθηκε. Συγκροτήθηκε σχέδιο ανάπτυξης σε επιλεγμένα σημεία της περιφέρειας και πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια σειρά δραστηριοτήτων. Πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις Τοπικές Ενώσεις και Επιτροπές οι παρακάτω διοργανώσεις: Τελικός Κυπέλλου Γυναικών στη Σάμο, Τελικός Κυπέλλου Ανδρών στην Ορεστιάδα, All Star Day Γυναικών στη Λευκάδα, Final8 Κυπέλλου Ανδρών στη Σύρο, Τελικός Κυπέλλου Γυναικών στην Πρέβεζα.
-Συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για βελτίωση του σχολικού αθλητισμού με στόχο το σχολείο να αποτελέσει μία επιπλέον πηγή εύρεσης ταλέντων για το άθλημα
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Με μεγάλη επιτυχία υλοποιείται το πρόγραμμα Παίζω βόλεϊ.
-Στήριξη των προσπαθειών των σωματείων στις νεαρές ηλικίες, παροχή κινήτρων σε όσα σωματεία εργάζονται αποτελεσματικά με παροχή αθλητικού υλικού, επιβράβευση των προπονητών τους κλπ. Άμεση παρέμβαση στη ΓΓΑ για θεσμοθέτηση των κινήτρων αυτών.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Θεσμοθετήθηκαν κίνητρα όπως το οικονομικό αντράλλαγμα σε μεταγραφές χωρίς συγκατάθεση σωματείου
- Δημιουργία διαύλου επικοινωνίας μεταξύ του επαγγελματικού βόλλευ και των σωματείων που καλλιεργούν το άθλημα στις μικρές ηλικίες με μέτρα όπως το καρτολίνο.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ:Έγινε. Το καρτολίνο αποτελεί πλέον κανονισμό της Ομοσπονδίας
-Επιλογές νεαρών αθλητών σε κλιμάκια ή προεθνικές ομάδες και συνεχής παρακολούθηση και προετοιμασία τους στους τόπους τους.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Έγινε στο βαθμό που το επέτρεψε η οικονομική συγκυρία
-Επιλογές περιφερειακών συνεργατών προπονητών με αξιοκρατικά κριτήρια σε συνεργασία με τις τοπικές ενώσεις
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Και τις 2 χρονιές η επιλογή των ΠΟΠ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Τοπικές Ενώσεις και με βάση δημοσιευμένα αντικειμενικά κριτήρια
- Διεξαγωγή στις περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα και στο τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου τουρνουά μίνι και άλλων ανάλογων εκδηλώσεων.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Λόγω της οικονομικής συγκυρίας δεν ήταν δυνατή η υλοποίησή του κεντρικά από την ΕΟΠΕ
-Επανεξέταση και σταθεροποίηση των ηλικιών με κοινή απόφαση των εμπλεκόμενων φορέων (Ενώσεις, ΣΕΠΠΕ κλπ) για να μην ξαναδημιουργηθούν ζητήματα από τις συνεχείς αλλαγές τους.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Έγινε
BEACH VOLLEY
Το τμήμα beach volley της ΕΟΠΕ μέχρι σήμερα εργάζεται με επιτυχία και έχει καταφέρει να οργανώσει επιτυχημένους αγώνες σε όλη τη χώρα, ενώ οι εθνικές ομάδες μας έδωσαν και συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο στόχος εδώ πρέπει να είναι η διατήρηση του υψηλού επιπέδου παρά την οικονομική κρίση και η ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωσή του σε όλη τη χώρα:
-Η Επιτροπή beach volley χειρίζεται όλα τα θέματα του αθλήματος, εκπονεί βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο και επιμελείται την εκτέλεσή του μαζί με το αντίστοιχο γραφείο της Ομοσπονδίας
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ:
-Δημιουργήθηκε και λειτούργησε το Εθνικό Συμβούλιο BeachVolley  με συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις Ενώσεις και τις Τοπικές Επιτροπές
-Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα BeachVolleyμε συμμετοχή όλων των φορέων του αθλήματος
-Οργανώνεται από την ΕΟΠΕ για πρώτη φορά η διεξαγωγή Πανελληνίου Πρωταθλήματος BeachVolleyσυλόγων
-Διοργανώσεις πρέπει να διεξάγονται σε ευρύ φάσμα περιοχών σε ολόκληρη τη χώρα
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιήθηκαν παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες τουρνουά σε Αίγινα, Ρέθυμνο, Νάξο, Θεσσαλονίκη, Τήνο, Σχοινιά και Κεραμωτή για Άνδρες και Γυναίκες αλλά και Πρέβεζα, Θεσσαλονίκη, Σχοινιά, Κυπαρισσία, Ράχες Στυλίδας και Αιδηψό στις ηλικίες ανάπτυξης.
-Οι εθνικές ομάδες να στηριχτούν στο βαθμό που επιτρέπει η οικονομική κρίση ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Παρά την οικονομική κρίση και την κατά πολύ μεγάλο ποσοστό μειωμένη επιχορήγηση οι Εθνικές Ομάδες BVστηρίχθηκαν οικονομικά από την ΕΟΠΕ με τα παρακάτω ποσά :
Για το 2011: AΡΒΑΝΙΤΗ-ΤΣΙΑΡΤΣΙΑΝΗ: 66.000 / ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: 24.000 / ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: 13.000  ΣΥΝΟΛΟ: 103.000
Για το 2012: AΡΒΑΝΙΤΗ-ΤΣΙΑΡΤΣΙΑΝΗ: 26.000 / ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: 18.500 / ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: 9.000 ΣΥΝΟΛΟ: 53.500
ΣΥΝΟΛΟ: 155.000
-Οι τοπικές ενώσεις θα πρέπει να συμμετέχουν στον προγραμματισμό και στις διοργανώσεις, όταν γίνονται στην περιφέρειά τους.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: Οι Τοπικές Ενώσεις συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο BeachVolley
Αντί επιλόγου
Ο βαθμός υλοποίησης των προγραμματικών μας δεσμεύσεων του 2010 αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι μαζί με όλους τους συνεργάτες μου εντός και εκτός ΔΣ θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια υλοποίησης των δεσμεύσεών μας για την τετραετία 2012-2016 για το καλό του ελληνικού Βόλεϊ και Beach Volley.
 
Αχιλλέας Μαυρομάτης
Πρόεδρος ΕΟΠΕ

Πηγή:volleynews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top