![]() |
του Σεπτεμβρίου στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2013, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπη στον 2ο όμιλο με την Ολλανδία, την Ουκρανία και τη Δανία. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και για τον λόγο αυτό, από την 1η Αυγούστου οι διεθνείς άφησαν τα μπάνια και... λούζονται στον ιδρώτα.
Λίγες ημέρες πριν από τα φιλικά με το Βέλγιο (στις 24, 25 και 26 Αυγούστου) ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Τάκης Φλώρος, υποδέχτηκε το volleyball.gr στο Πήλιο και μίλησε για όλα χωρίς να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του.
Η διαδικασία της πρόκρισης, το «στοίχημα» της σημερινής Κορασίδων, η λευκή πετσέτα που ΔΕΝ πετάξαμε με τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Λιγκ και ο μονόδρομος για τον σωστό σχεδιασμό του μέλλοντος, είναι μερικά από τα θέματα που έθιξε ο έμπειρος τεχνικός.
- Ποιες είναι οι συνθήκες της προετοιμασίας σας;
«Λειτουργούμε πολύ καλά στην Πορταριά, οι συνθήκες είναι άψογες για προετοιμασία, το γήπεδο είναι πολύ καλό για να κάνουμε τη δουλειά μας, κλιματολογικά και γηπεδικά λοιπόν είμαστε πολύ καλά. Από εκεί και πέρα είχαμε μερικά προβληματάκια, όπως το σοβαρό οικογενειακό θέμα της Τζανακάκη που δεν μπορούσε να ξεπεραστεί, ενώ αντίθετα η Τσίμα ενσωματώθηκε μετά από μερικές ημέρες άδειας. Κάνουμε στο Πήλιο ολόκληρο το κομμάτι της προετοιμασίας μας, με τρία φιλικά που θα γίνουν με το Βέλγιο και μετά από αυτά θα φύγουμε απευθείας για την Ολλανδία, όπου θα παίξουμε τα πρώτα ματς με Ολλανδία, Ουκρανία και Δανία για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το δεύτερο σκέλος θα γίνει με τον όμιλο στην Ουκρανία, όπου θα αντιμετωπίσουμε κατά σειρά τους ίδιους αντιπάλους».
- Τι περιμένουμε να πετύχουμε στα προκριματικά;
«Παίζουμε με μία ομάδα που είναι πολύ γνωστή, η Ολλανδία, την οποία αντιμετωπίσαμε πολλές φορές στο Ευρωπαϊκό Λιγκ, μία στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά, την γνωρίζουμε καλά, βέβαια, τώρα θα ενισχυθεί και με την κορυφαία αθλήτριά της, την Φλίαρ και έτσι η Ολλανδία είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να πάρει την πρώτη θέση και την απευθείας πρόκριση στα τελικά. Ουσιαστικά, λοιπόν μας μένει να παλέψουμε με Δανία και Ουκρανία για την δεύτερη θέση που θα οδηγήσει σε μπαράζ. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποια στοιχεία για την Ουκρανία από τους αγώνες που είχε δώσει στο Πανευρωπαϊκό και το προ-Ολυμπιακό, είναι μία ομάδα με υποδομή, αξιόλογη ομάδα. Δεν ξέρουμε πού θα εμφανιστεί φέτος. Από εκεί και πέρα, θεωρητικά πάντα, η Δανία είναι η πιο αδύναμη. Άρα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεράσουμε κυρίως την Ουκρανία, ώστε να παίξουμε μπαράζ τον προσεχή Μάιο. Στην ουσία, αν είμαστε δεύτεροι, θα αντιμετωπίσουμε τον 2ο του 5ου ομίλου, τον οποίο συγκροτούν η Γαλλία, το Βέλγιο, η Σλοβενία και το Μαυροβούνιο».
- Βλέπουμε ότι σε αυτή την προετοιμασία, έχετε ήδη κάνει πράξη την «περιβόητη» ανανέωση για την οποία όλοι μιλάνε στις Εθνικές ομάδες...
«Ναι, καλέσαμε κάποια παιδιά που τα πιστεύουμε πάρα πολύ, τα θεωρούμε πολύ ικανά και θα συνεχιστεί αυτή η διαδικασία. Επιμένω ότι όταν θα τελειώσει η δουλειά που γίνεται σε αυτό το γκρουπ με τα Βαλκανικά Κορασίδων, Νεανίδων και ενταχθούν ακόμα περισσότερα κορίτσια στην Εθνική γυναικών, τότε θα δείτε ότι θα είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Μιλάμε για ένα χρονικό διάστημα από σήμερα και μέχρι τα επόμενα δύο χρόνια, όπου η συγκεκριμένη ομάδα θα είναι πια έτοιμη».
- Το γεγονός ότι έχετε άμεση γνώση των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων Κορασίδων, Νεανίδων, Γυναικών, σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε πιο σωστή άποψη για το πώς μπορεί να ετοιμαστεί πιο σωστά η επόμενη Εθνική γυναικών;
«Σίγουρα βοηθάει το γεγονός ότι υπάρχει μία γενική κατεύθυνση που ξεκινάει από τις Κορασίδες μέχρι τις Γυναίκες. Αυτή τη στιγμή το έχω αναλάβει εγώ αυτό το κομμάτι γιατί φέτος υπήρχες αυτό το σκεπτικό και η στρατηγική, ώστε να πέσει το μεγαλύτερο βάρος στη γενιά του 96-97, αφού τα κορίτσια που είναι γεννημένα το 94-95 του χρόνου που θα έπρεπε να δώσουν αγώνες πρόκρισης σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια, θα είχαν παράλληλα και τις εξετάσεις, άρα πάλι θα είχαμε πρόβλημα. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να δώσουμε περισσότερα παιχνίδια και να εκμεταλλευτούμε τις λιγοστές ευκαιρίες που έχουμε για αγώνες στα αμέσως επόμενα κορίτσια. Είχα μεγάλο άγχος γιατί η αθλητική ηλικία από 16 στα 18 είναι μεγάλη, δεν είναι όπως όταν πρόκειται για ηλικίες 28-30. Αυτά τα κορίτσια σε δυο χρόνια θα έχουν αλλάξει σωματοδομή και τεχνικά στοιχεία, όμως, σε πρώτη φάση ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις και του Βαλκανικού Νεανίδων και λίγες ημέρες αργότερα στο Κορασίδων. Είχαμε και ορισμένες ελλείψεις που αν και δεν θέλω να στέκομαι σε 1-2 άτομα, όμως θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερη τύχη, γιατί στις λεπτομέρειες δεν παίξαμε τελικό. Τα παιδιά δείξανε ότι έχουν δυνατότητες, μπορούνε και πιστεύω ότι είναι μια ομάδα που θα διακριθεί».
- Τι χρειάζονται αυτά τα κορίτσια για να προχωρήσουν ακόμα πιο σωστά;
«Έχουμε καταστρώσει ένα πλάνο με την Ομοσπονδία, μέχρι και τις αρχές του 2013 θα έχουμε συνεχείς επαφές με τα σωματεία για άμεση συνεργασία με τους προπονητές τους. Στόχος μας είναι τα συγκεκριμένα κορίτσια να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα ώστε τον προσεχή Ιανουάριο να είναι σε θέση να φέρουν την πρόκριση για το Πανευρωπαϊκό. Από εκεί και πέρα θα έχουμε το σημείο αναφοράς σε σχέση με το πού βρισκόμαστε συγκριτικά με τα διεθνή στάνταρ. Ήδη όμως, μια πρώτη άποψη που αποκόμισα από τα Βαλκανικά, όπου αντιμετωπίσαμε χώρες όπως τη Σερβία, την Τουρκία και την Βουλγαρία, ομάδες πολύ υψηλού επιπέδου, δείξαμε ότι δεν είμαστε πολύ μακριά. Χρειάζεται όμως, η κατάλληλη μεταχείριση».
- Το Ευρωπαϊκό Λιγκ έφερε μια σχετική απογοήτευση, από την άποψη των αποτελεσμάτων. Πόσο άμεσα μπορεί να αλλάξει αυτό και να δούμε εκτός από ενθαρρυντικές εμφανίσεις και νίκες;
«Ας μην κρυβόμαστε, με τις περισσότερες χώρες που παίξαμε στο Ευρωπαϊκό Λιγκ είχαμε πολύ μεγάλες διαφορές αγωνιστικά. Ωστόσο, από τους πρώτους αγώνες αρχίσαμε να δείχνουμε δείγματα βελτίωσης και τελειώνοντας το Ευρωπαϊκό Λιγκ, ακόμα περισσότερα. Για παράδειγμα, στο πρώτο ματς με την Ολλανδία πήραμε συνολικά 29 πόντους και στο τελευταίο πήραμε ένα σετ και ίσως να δικαιούμασταν άλλο ένα. Αυτά μπορεί στον απλό φίλαθλο να μην λένε πολλά, αλλά πιστέψτε με για έναν προπονητή που ζει την πορεία μιας ομάδας, φαίνεται σημαντική πρόοδος. Επίσης, έπρεπε να κάνουμε άλλη μια νίκη με το Ισραήλ, αλλά δεν βρεθήκαμε σε καλή μέρα και χάσαμε την ευκαιρία. Αυτό ήταν, όμως, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο από πλευράς αποτελεσμάτων. Όλα είναι θέμα λειτουργίας, οργάνωσης και προπόνησης. Δεν μπορείς να φτιάξεις από την αρχή το εθνικό βόλεϊ μέσα σε λίγους μήνες, καλά - καλά ούτε μέσα σε λίγα χρόνια δεν είναι εφικτό πολλές φορές. Σας ξαναλέω, ότι για εμάς το γκρουπ 96-97 είναι το μεγάλο μας στοίχημα, εκεί πρέπει να δώσουμε μεγάλη βάση».
- Υπάρχουν και οι έμπειρες Ελληνίδες αθλήτριες που βρίσκονται σε καλή ηλικία αγωνιστικά. Ποιος θα είναι ο ρόλος τους;
«Είχα την ευκαιρία να αξιολογήσω την κατάσταση πολλών κοριτσιών στο Ευρωπαϊκό Λιγκ και ευτυχώς που συμμετείχαμε σε αυτή τη διοργάνωση. Είχα πει εξ αρχής ότι αν δεν λάβουμε μέρος θα είναι σαν να πετάμε λευκή πετσέτα. Άσχετα, λοιπόν από το πώς το βλέπει ο καθένας, εγώ θεωρώ ότι είχαμε μεγάλο κέρδος από τους αγώνες αυτούς. Καταρχήν μπορέσαμε να συγκριθούμε με χώρες που ήταν πιο μπροστά από εμάς. Δηλαδή, αν δεν παίξουμε, αν δεν συγκριθούμε και αν δεν κριθούμε, πώς θα φτάσουμε σε συμπεράσματα; Όταν μάλιστα γνωρίζουμε ότι διαθέτουμε ένα εγχώριο πρωτάθλημα που λόγω κρίσης δεν μπορεί να δημιουργήσει τη δυναμική και την ανταγωνιστικότητα που θα θέλαμε όλοι. Είμαστε υποχρεωμένοι στην Εθνική να κάνουμε τη δουλειά μας, να μεγαλώσουμε τον αριθμό των αγώνων της ομάδας και να πορευτούμε. Το έχω ξαναπεί, αν μαζευτούμε 10 άτομα και παίξουμε γκολφ, στο τέλος κάποιος θα νικήσει. Αυτό, όμως, δεν μας κάνει αυτομάτως και γκόλφερς. Αυτό που διαπίστωσα από το Ευρωπαϊκό Λιγκ είναι ότι και από την προηγούμενη γενιά έχουμε αθλήτριες που διαθέτουν εμπειρίες, έχουν δυνατότητες και τις βοηθάει το γεγονός ότι έχουν 'ανοίξει τα σύνορα' και δοκιμάζουν την τύχη τους και παραέξω. Είναι σημαντικό να τις βοηθήσουμε και εμείς να βελτιωθούν και να καταφέρουμε να φύγουν και άλλα κορίτσια στο εξωτερικό γιατί στη συνέχεια αυτό θα το βγει προς όφελος της Εθνικής. Θα παίξουν ακόμα καλύτερα τον ρόλο τους στην ομάδα».
- Η άποψη που επικρατεί είναι ότι οι Εθνικές βόλεϊ δεν έχουν φέρει επιτυχίες και αυτό 'χρεώνεται' στην Ομοσπονδία. Ποια είναι η άποψή σας;
«Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Τη δημιουργία του έμψυχου δυναμικού δεν την κάνει η Ομοσπονδία, αλλά το κύτταρο, δηλαδή οι σύλλογοι. Η Ομοσπονδία σε πρώτη φάση πρέπει να δίνει κίνητρα στα σωματεία για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Από εκεί και πέρα, εμείς κάνουμε την ανάπτυξη, εντάσσοντας στις 'μικρές' Εθνικές τους αθλητές-αθλήτριες που ξεχωρίζουν και οφείλουμε να τους δίνουμε τις κατάλληλες συνθήκες προετοιμασίας και αγώνες σε πανευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο για να τους προετοιμάζουμε για τις 'μεγάλες' Εθνικές. Η φιλοσοφίας λέει ότι ανά διετία το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΠΕ πρέπει να διοχετεύει στις Εθνικές κατηγορίες τουλάχιστον 16-18 παιδιά. Αν ισχύει αυτό στα επόμενα 6-8 χρόνια, θα υπάρχει αξιόλογο υλικό για να συγκροτεί τις Εθνικές. Αυτό είναι το πλάνο μας, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την κατάλληλη ανάπτυξη μέσω της Ομοσπονδίας. Για παράδειγμα είδαμε τη Βασιλαντωνάκη και την Στράντζαλη να ξεπετάγονται σε ομάδες της Α1 και μπορούν να τις ακολουθήσουν και πολλές άλλες κοπέλες. Από εκεί και πέρα, εφόσον, οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα δεν προσφέρουν τη δυνατότητα για δυνατά πρωταθλήματα, ας αναζητηθούν λύσεις και στο εξωτερικό. Τι να κάνουμε; Ούτε η Σερβία, ούτε η Τουρκία διαθέτει τόσες πολλές αθλήτριες που παίζουν στα εγχώρια πρωταθλήματά τους. Συμβαίνει αυτό και πρέπει να το αποδεχτούμε...».
- Η περιοδεία ανά την Ελλάδα και η δουλειά με τους ΠΟΠ, δηλαδή, εργομετρικές εξετάσεις, μετρήσεις, αξιολογήσεις, συγκεντρωτικές, θα συνεχιστούν;
«Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι όλου αυτού του πλάνου. Δυστυχώς όλη αυτή η διαδικασία είχε μείνει λίγο πίσω και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούμε να 'τρέξουμε' για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο. Οι Περιφερειακοί Προπονητές είναι σημαντικά 'κλειδιά' του σχεδίου γιατί αποτελούν το 'μάτι' της Ομοσπονδίας στις περιοχές που καλύπτουν και πρέπει να έχουμε κατάλληλη συνεργασία για να μπορούμε να συντονίζουμε την ανεύρεση ταλέντων από όλη την Ελλάδα. Όλο τον χειμώνα θα βρισκόμαστε σε άμεση επαφή, θα συνεχίσουμε τη δουλειά που έχουμε ξεκινήσει μαζί τους, ώστε, στα Κλιμάκια να δουλεύονται τα ίδια προγράμματα και για τις φυσικές ικανότητες και στην τεχνική, ώστε του χρόνου να συγκροτήσουμε Εθνικές ομάδες με παιδιά γεννημένα τις χρονιές 98-99. Μόνο αυτό μας έχει απομείνει: Να οργανώσουμε το μέλλον».
- Η περιβόητη συνεργασία Ομοσπονδιακού προπονητή με τους τεχνικούς των συλλόγων, ώστε να δουλεύουν τα παιδιά σε αντίστοιχα πρόγραμμα τόσο στις Εθνικές, όσο και στις ομάδες τους, υπάρχει;
«Φυσικά και υπάρχει συνεργασία και πιστεύω ότι η σχέση Ομοσπονδιακού - διασυλλογικού τεχνικού, βελτιώνεται όλο και περισσότερο. Είμαι σε επαφή με όλους τους συναδέλφους σωματείων και ειδικά για τις νεαρές αθλήτριες γεννημένες το 1996 και το 1997. Τα παιδιά σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο εντάσσονται στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των σωματείων τους και ελάχιστα στης Ομοσπονδίας, οπότε είναι υποχρεωτικό να συμβαδίζουν οι λογικές και οι πρακτικές μας στην προπόνηση».
Πηγή:ΕΟΠΕ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου