Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Ο Ανδρεας Βαλσαμης σχολιαζει την οικονομικη κατασταση της ΕΟΠΕ


Με την ολοκλήρωση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ε.Ο.ΠΕ., ο ταμίας της
ομοσπονδίας, Ανδρέας Βαλσαμής παραχώρησε συνέντευξη για θέματα της αρμοδιότητάς του που έχουν επίκαιρο ενδιαφέρον…

Κύριε Βαλσαμή επί δύο χρόνια είστε ο ταμίας της Ε.Ο.ΠΕ.. Ποιες είναι οι εμπειρίες σας από τη θέση αυτή;
Είκοσι δύο χρόνια διευθύνω Ανώνυμη Εταιρεία του ιδιωτικού τομέα με 30 εργαζόμενους και ένα σημαντικό κύκλο εργασιών. Δεν έχω αισθανθεί τόση πίεση και τόσο άγχος όσο αισθάνθηκα τα δύο αυτά χρόνια ως ταμίας της ομοσπονδίας, παρότι υπάρχει μέγιστη βοήθεια από τον επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής και το λογιστήριό μας. Την πίεση αυτή θα την δέχθηκε και ο πρώην ταμίας της Ε.Ο.ΠΕ., φίλος κ. Αντώνης Δασκαλάκης, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από ενάμιση χρόνο που είχε αναλάβει η προηγούμενη διοίκηση και όταν ανέλαβα εγώ δεν υπήρχε επίσημος ταμίας της ομοσπονδίας!

Ποιες είναι οι αιτίες αυτής της πίεσης;
Θέλουμε να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα η ομοσπονδία και να υπάρξει πρόοδος στο άθλημά μας. Όταν όμως, πριν από δύο χρόνια παρελήφθη ένα ταμείο ομοσπονδίας με χρέος περίπου 8.500.000 ευρώ, πώς μπορείς να ικανοποιήσεις τις απαιτήσεις του αθλήματος; Επιπλέον, η Πολιτεία να μειώνει δραστικά τις επιχορηγήσεις και οι χορηγοί να αποσύρονται λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι παλαιοί πιστωτές να στέλνουν συνεχώς κατασχετήρια και να είμαστε σχεδόν κάθε μήνα στα δικαστήρια για οικονομικές υποθέσεις, ασφαλιστικά μέτρα, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων κ.ά. που συνέβησαν πέντε, έξι, επτά, χρόνια πίσω όπως π.χ. η γνωστή υπόθεση De Boer.

Τι έχετε κάνει τελικά με τα παλιά χρέη;
Σχεδόν με όλους στους οποίους η ομοσπονδία όφειλε αποδεδειγμένα, έχουμε προχωρήσει σε φιλικούς ή αναγκαστικούς διακανονισμούς. Όταν εισπράττουμε επιχορηγήσεις τους καταβάλλουμε κάποιο ποσό έναντι. Εάν δεν είμαστε συνεπείς με αυτούς σε αυτά που συμφωνήσαμε, τότε αυτοί έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κατάσχεση των επιχορηγήσεων με δικαστική απόφαση. Εννοείται ότι τα ποσά που καταβάλλουμε υποχρεωτικά στους παλαιούς πιστωτές της ομοσπονδίας, λείπουν από άλλες ανάγκες της Ε.Ο.ΠΕ. όπως είναι η ανάπτυξη του αθλήματος, η αποζημίωση των μετακινήσεων των σωματείων, η πληρωμή των διαιτητών, οι εθνικές ομάδες, η προβολή του βόλεϊ κ.ά. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρέη της Ε.Ο.ΠΕ. δεν ήταν μόνο σε ιδιώτες. Ήταν και προς το Δημόσιο και ενδεικτικά αναφέρω τα 680.000 ευρώ που οφείλονταν από παρακρατήσεις φόρων και δεν είχαν αποδοθεί στην ΔΟΥ από τα έτη 2005, ‘06, ‘07, ‘08. Δυστυχώς τα πληρώσαμε και αυτά.

Σε ποιο σημείο βρίσκονται τώρα τα οικονομικά της ομοσπονδίας;
Τη στιγμή αυτή το ταμείο μας δεν έχει σχεδόν καθόλου χρήματα. Υπάρχουν επιχορηγήσεις που έχουν εγκριθεί από τη ΓΓΑ και τον επίτροπο εντελλομένων εξόδων, αλλά δεν έχει χρήματα το Υπουργείο Οικονομικών για να εκταμιευτούν. Όσο για τα παλαιά χρέη, τα έχουμε μειώσει πάρα πολύ, αν και οι επιχορηγήσεις του κράτους τα δύο τελευταία χρόνια μειώθηκαν εντυπωσιακά προς όλες τις ομοσπονδίες. Μπορώ να ισχυριστώ ότι η ομοσπονδία μας λειτουργεί δίχως πολύ σοβαρά προβλήματα και με την παράλληλη μείωση των χρεών του παρελθόντος, είναι μια σημαντική επιτυχία των τελευταίων δύο ετών. Πιστεύω ότι με την οικονομία και την ορθολογιστική πολιτική των δαπανών θα κατορθώσουμε να ικανοποιήσουμε αυτούς που οφείλουμε, με πρώτα τα σωματεία που σήκωσαν όλο το βάρος της οικονομικής αδυναμίας μας τα τελευταία δύο χρόνια.

Πώς νομίζετε ότι μπορεί να γίνει περισσότερη οικονομία στα πάσης φύσεως έξοδα της Ε.Ο.ΠΕ.;
Αναμφισβήτητα μπορεί να γίνει όταν ερευνάς την κάθε δαπάνη και αισθάνεσαι ότι αυτά που θα πληρώσεις είναι σαν να τα πληρώνεις εσύ! Βέβαια θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν και η καλή λειτουργία της ομοσπονδίας. Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα που τα έζησα για να καταλάβετε… 

Το καλοκαίρι του 2010 έγινε στο Σύνταγμα τουρνουά beach volley και κόστισε στην ομοσπονδία μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Εφέτος έγινε το ίδιο στην πλατεία Αριστοτέλους με το ένα τρίτο των χρημάτων και όλοι παραδέχθηκαν ότι είχε μεγάλη επιτυχία.

Έως το 2010 η Ε.Ο.ΠΕ. ξόδευε πολλά χρήματα σε δημοσιογράφους, γραφεία Τύπου και λοιπές δαπάνες προβολής του αθλήματος. Όταν ανέλαβε η παρούσα διοίκηση περιόρισε σημαντικά τις δαπάνες αυτές. Αυτό πιστεύω ήταν εις βάρος της προβολής της ομοσπονδίας, αλλά εξοικονομήθηκαν αρκετές χιλιάδες ευρώ ετησίως. Ποιο ήταν το λογικό; Η προβολή μας ή η οικονομία; Δύσκολη απάντηση…

Πέρυσι αποχώρησε με σύνταξη ο προϊστάμενος του λογιστηρίου της ομοσπονδίας ο οποίος κόστιζε ετησίως 25.000 ευρώ (μισθός, ΙΚΑ, φόρος, δώρα). Στο λογιστήριο έμειναν οι δύο άλλοι συνάδελφοί του οι οποίοι όμως -ατυχώς για την Ε.Ο.ΠΕ.- δεν έχουν άδεια λογιστή Α΄ τάξης όπως απαιτεί ο νόμος για να υπογράφουν και να διευθύνουν το λογιστήριο αυτό. Μετά από διαγωνισμό έγινε συνεργασία με εταιρεία που διαθέτει λογιστή Α΄ τάξης και η ετήσια δαπάνη δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, παρόλο που η εργασία του λογιστηρίου μας, λόγω των συνεχών γραφειοκρατικών απαιτήσεων της ΔΟΥ και της ΓΓΑ, έχει αυξηθεί περίπου κατά 50%. Συνεπώς και στο λογιστήριο έχουμε μείωση λειτουργικής δαπάνης κατά 10.000 ευρώ ετησίως και με εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του. Θα μπορούσα να σας έδινα πολλά τέτοια στοιχεία οικονομίας εξόδων αλλά σέβομαι τον «ηλεκτρονικό» χώρο σας.

Είστε αισιόδοξος ή όχι για το μέλλον;
Είμαι λογικά αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας. Η πατρίδα μας θα βρει τον σωστό δρόμο από ικανούς ανθρώπους όταν αυτοί βρεθούν… Στην Ε.Ο.ΠΕ. υπάρχουν αρκετοί ικανοί για να την οδηγήσουν στην πορεία της επιβίωσής της. Είμαι βέβαιος!

Πηγή:ΕΟΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top