Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

49 δισ. ευρω οι θυσιες των Ελληνων την τριετια 2010-2012


Την δραματική κατάσταση που βιώνουν οι έλληνες πολίτες αποτύπωσε σε αριθμούς
ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας ενημερώνοντας τους βουλευτές της Επιτροπής Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι  θυσίες των πολιτών για την περίοδο 2010-2012 ανέρχονται σε 49 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 22,6% του ΑΕΠ, ενώ σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα νέα μέτρα ύψους 11,8 δισ. ευρώ τα οποία αντιστοιχούν στο 5,5% του ΑΕΠ και αυξάνουν τις συνολικές απώλειες από τις περικοπές και την φοροεπιδρομή που υπέστησαν σε 60,8 δισ. ευρώ, ή 28,1% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε μια αναφορά του κ. Σταϊκούρα σχετικά με το ύψος του πρωτογενούς ελλείμματος για το 2012, καθώς ερμηνεύθηκε ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μας ζητηθούν και νέα μέτρα πέραν αυτών που «κλειδώνουν» από ώρα σε ώρα ύψους 11,8 δισ. ευρώ.
Όπως είπε, σκοπός είναι μέσω του πακέτου αυτού να αυξηθεί ο βαθμός ελευθερίας ώστε να εξευρεθούν και μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης και τόνισε: «Εκτιμούμε ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί κατά 1,5% υψηλότερα και προσδοκούμε ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό από τους εταίρους μας, χωρίς νέα μέτρα», καθώς οφείλεται στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η ύφεση μεγεθύνει το έλλειμμα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και αυτόν τον «φαύλο κύκλο» επιχείρησε να περιγράψει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αφήνοντας τα περαιτέρω -δηλαδή την ενδεχόμενη λήψη και νέων μέτρων- στην… διακριτική ευχέρεια της τρόικας.
Κατά τα λοιπά, είπε ότι «προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, κυρίως για τους οικονομικά ασθενέστερους». «Κεντρικό ζητούμενο δεν είναι να κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου, αλλά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα εθνικό, οδικό χάρτη για να τερματιστεί ο καθοδικός κύκλος της οικονομίας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2012 θα κλείσει με ύφεση περίπου στο 6-7% και προειδοποίησε ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του Μαρτίου. «Παραλάβαμε μια οικονομία όπου οι εκτιμήσεις για την ύφεση είναι πολύ διαφορετικές από τον περασμένο Μάρτιο. Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού ήταν εκτός στόχων, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους βρίσκονταν σε οριακό σημείο και υπήρχε ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, εξαιρετικά δύσκολο στη διαχείρισή του», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Πάντως, υποστήριξε ότι η Ελλάδα περνά από την σφαίρα των λόγων και των προθέσεων στην σφαίρα των πράξεων, μιας και «τους δύο τελευταίους μήνες φαίνεται να υπάρχουν τα πρώτα ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα μηνύματα, ότι το πρόγραμμα επανέρχεται εντός στόχων». Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε, τον περασμένο Αύγουστο υπήρξε πλεόνασμα προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 17,5%, ενώ τον Αύγουστο μειώθηκαν και οι αποκλίσεις στον τομέα των εσόδων, οι οποίες όμως θα εξακολουθήσουν να υφίστανται μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στις εξαγωγές υπήρξε πλεόνασμα 640 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το πρωτογενές έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης να διαμορφωθεί στο 1,3 δισ. ευρώ το πρώτο 8μηνο, από 6 δισ. ευρώ.
Προς αξιοποίηση 3.152 ακίνητα του Δημοσίου
Δρομολογείται η αξιοποίηση 3.152 ακινήτων του Δημοσίου, όπως έκανε γνωστό στην Βουλή ο κ. Σταϊκούρας, λέγοντας ότι έγινε προεπιλογή και εξετάστηκαν 30 χαρτοφυλάκια διαφορετικών φορέων με 80.714 ακίνητα εκ των οποίων τα 71.220 από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια που έθεσαν  οι σύμβουλοι «καταλήξαμε σε επιλογή προς αξιοποίηση 3.152 ακινήτων και σύντομα θα υπάρχει ορατό και μετρήσιμο αποτέλεσμα, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται», δήλωσε.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top