Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Καταστρεψαν το 7ο ΕΠΑΛ Λαρισας


Κρούσματα βανδαλισμών και σε άλλες σχολικές μονάδες της πόλης

Πρωτοφανούς έκτασης ζημιές, προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου στο σχολικό συγκρότημα της Νέας Πολιτείας που στεγάζει τρία σχολεία (ΣΕΚ, 2η ΕΠΑΣ και 7ο ΕΠΑΛ) με τις περισσότερες ζημιές να καταγράφονται στο 7ο Επαγγελματικό Λύκειο Λάρισας, σχολείο που για δεύτερη συνεχή χρονιά μπαίνει στο στόχαστρο αγνώστων.
Προτού καλά- καλά επιδιορθωθούν οι βλάβες που προκάλεσαν επίσης άγνωστοι πέρυσι, το σχολείο καλείται να επουλώσει τις πληγές από τις ζημιές (σ.σ. ύψους χιλιάδων ευρών σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις) που προκλήθηκαν σε μια νύχτα, από την περασμένη Παρασκευή που το 7ο ΕΠΑΛ τέθηκε σε κατάληψη μέχρι και προχθές το πρωί που βρέθηκε κατεστραμμένο.
Έκπληκτοι οι εκπαιδευτικοί του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας αντίκρισαν προχθές μια απίστευτη εικόνα στο εσωτερικό του σχολείου τους, γεμάτο σκουπίδια, διαρρηγμένες και σπασμένες πόρτες, ενώ οι άγνωστοι δράστες είχαν τοποθετήσει δεκάδες καρέκλες και θρανία στις εισόδους του σχολείου, προκειμένου να αποτρέψουν τουλάχιστον άμεσα την επαναλειτουργία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», οι δράστες έκλεψαν συνολικά 5 μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών από τα γραφεία του διευθυντών, των δυο υποδιευθυντών, του καθηγητών και του γραφείου μισθοδοσίας, ενώ έκαψαν απουσιολόγια και βιβλία φοίτησης. Κατέστρεψαν όλους τους πυροσβεστήρες αδειάζοντας το περιεχόμενό τους όπου έβρισκαν, αλλά κι μεγάλο αριθμό θρανίων και καρεκλών.
Διέρρηξαν επίσης το γραφείο του διευθυντή από το οποίο έκλεψαν μια κάμερα, μια φωτογραφική μηχανή και ένα μικρό χρηματικό ποσό του συλλόγου γονέων, ο οποίος παρεμπιπτόντως την περασμένη Παρασκευή την πρώτη ημέρα της κατάληψης, με ανακοίνωσή του κάλεσε τους γονείς σε εθελοντική περιφρούρηση του σχολείου «προκειμένου να αποφευχθούν ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις».
Οι δράστες διέρρηξαν το κυλικείο και κατανάλωσαν διάφορα προϊόντα ενώ κατέστρεψαν επίσης δυο τηλεοράσεις και διάφορα έγγραφα του σχολείου το οποίο ούτε χθες λειτούργησε προκειμένου αφενός να καθαριστεί αφετέρου να επιδιορθωθούν οι ζημιές.
Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή με την εκδήλωση της κατάληψης συγκλήθηκε Σχολικό Συμβούλιο και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των γονέων, στο πλαίσιο του οποίου αποφασίσθηκε προληπτικά να ενημερωθούν εγγράφως τόσο οι τοπικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, όσο και η Αστυνομία και οι Εισαγγελικές αρχές.
Κλιμάκιο αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας κατέγραψε τις ζημιές προχθές Δευτέρα, ενώ η διεύθυνση του σχολείου κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων. Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το πρωί, ο τεχνικός υπεύθυνος του 7ου ΕΠΑΛ που διαπίστωσε πρώτος τις ζημιές προσερχόμενος στο σχολείο, δεν βρήκε κανέναν μαθητή ή εξωσχολικό στο εσωτερικό του σχολείου που όπως προαναφέρθηκε, από την περασμένη Παρασκευή τελούσε υπό κατάληψη.
Η έρευνα των διωκτικών αρχών παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον αφού, πέραν της αυτονόητης αναζήτησης των δραστών, πιθανά θα απαντηθεί το ερώτημα κατά πόσο διευκόλυνε τους δράστες η κατάληψη όπως και κατά πόσο οι δράστες συνδέονται με τη μαθητική κοινότητα, με δεδομένο ότι τέτοιες ενέργειες εκφυλίζουν τις μαθητικές κινητοποιήσεις.
ΔΗΜΑΡ
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο 7ο ΕΠΑΛ η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜ.ΑΡ) Λάρισας σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «οι καταλήψεις των σχολείων έχουν αποκτήσει εδώ και μερικά χρόνια εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Αφυδατωμένες πλέον από κάθε ριζοσπαστικό χαρακτηριστικό, αφήνουν ελεύθερο το πεδίο στη βαρβαρότητα και τη λεηλασία.
Γονείς και καθηγητές, είναι καιρός να διδάξουν στους ελάχιστους μαθητές που βανδαλίζουν, πως ο αντιφασισμός ή ο αναρχισμός που επικαλούνται, ευτελίζονται από τις πράξεις τους. Παρατάξεις και κόμματα καιρός είναι να καταγγείλουν χωρίς μισόλογα οποιαδήποτε καταστροφή της περιουσίας των σχολείων. Οι ίδιοι οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές πρέπει να αντιδράσουν.
Άλλο αγώνας για μια καλύτερη παιδεία κι άλλο επίδειξη ανοησίας. Και κάτι τελευταίο. Δεν θέλουμε τον αστυνόμο μέσα στη σχολική τάξη. Όταν όμως η αστυνομία καλείται από τη σχολική κοινότητα να φυλάξει ένα σχολείο να παρεμβαίνει προληπτικά πριν τη καταστροφή» καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.
8ο – 10Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Στο στόχαστρο αγνώστων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μπήκαν άλλα δυο σχολεία, τα 8ο και 10ο Γυμνάσια Λάρισας, τα οποία δεν τελούσαν υπό κατάληψη. Στο 8ο Γυμνάσιο άγνωστοι δράστες κατέστρεψαν το σύστημα του συναγερμού, έκοψαν το καλώδιο σύνδεσης με το διαδίκτυο και έσπασαν κουφώματα και παράθυρα προκειμένου να εισέλθουν σε αυτό. Στο 10ο γυμνάσιο, άγνωστοι επίσης δράστες προσπάθησαν αρχικά να διαρρήξουν εξωτερικά το κυλικείο του σχολείου και αφού δεν τα κατάφεραν, διέρρηξαν δυο πόρτες καταστρέφοντάς τες για να προσεγγίσουν το κυλικείο το οποίο διέρρηξαν τελικά, αφαιρώντας χρήματα και διάφορα προϊόντα.

Πηγή: onlarissa.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top