Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Νεοι φοροι στο παραπεντε


Με «κρυφές» φορολογικές επιβαρύνσεις στο παρά πέντε για οικογένειες με παιδιά
και για καταθέτες συμπληρώθηκε το πακέτο των μέτρων στο οποίο συμφώνησαν επί της αρχής χθες οι αρχηγοί των τριών κομμάτων.
Συνολικά, το πακέτο αποτελείται, σύμφωνα με πληροφορίες, από περικοπές δαπανών 10,5 δισ. ευρώ και νέους φόρους 3 δισ. Από τις δαπάνες τα 7,2 δισ. προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.
Πάντως, όπως τόνιζαν χθες αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου, «ακόμη τίποτα δεν είναι οριστικό», καθώς το πακέτο πρέπει τώρα να το αποδεχθεί και η τρόικα. Οι Πολ Τομσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ εκτιμάται ότι θα διατυπώσουν επιφυλάξεις για τη «δοσολογία» και θα ζητήσουν αύξηση των πιο σκληρών - και ασφαλών γι' αυτούς - μέτρων, πoυ αφορούν μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Επίσης, αναμένεται να εκφράσουν επιφυλάξεις για την αύξηση των φόρων εις βάρος της περικοπής δαπανών.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου εξέφραζαν χθες τον φόβο ότι τη Δευτέρα, με την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας, θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος σκληρής διαπραγμάτευσης. Η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου θα είναι να τους πείσει ότι το πακέτο είναι το αποτέλεσμα ενός εξαιρετικά δύσκολου συμβιβασμού μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
Σε περίπτωση που η τρόικα επιμείνει σε σκληρότερα μέτρα, πληροφορίες ανέφεραν ότι το πιθανότερο είναι να μπει βαθύτερο το μαχαίρι στις συντάξεις, όπου με βάση το υφιστάμενο πακέτο οι περικοπές ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ.
ΤΑ ΝΕΑ ΒΑΡΗ
Ειδικότερα, στο κομμάτι των φόρων, οι κυριότερες επιβαρύνσεις με βάση την πρόταση της κυβέρνησης είναι οι εξής:
- Αύξηση της φορολόγησης των τόκων των καταθέσεων στο 15% από 10% σήμερα. Ηδη έχουν γίνει συζητήσεις με τραπεζίτες οι οποίοι έχουν μεταφέρει στο οικονομικό επιτελείο την άποψη ότι δεν αναμένεται να προκληθεί νέα φυγή καταθέσεων λόγω αυτού του μέτρου.
- Κατάργηση του επιπλέον αφορολογήτου μισθωτών που έχουν παιδιά.
Το πρόσθετο αφορολόγητο σήμερα είναι 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 3.000 για το τρίτο και κάθε επόμενο. Πάντως, για το συγκεκριμένο μέτρο πηγή του οικονομικού επιτελείου ανέφερε χθες ότι θα γίνει προσπάθεια να αντικατασταθεί με άλλο.
-Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 35% για τη φορολόγηση των κερδών των ελεύθερων επαγγελματιών. Το μέτρο αναμένεται να εισφέρει 1,7 δισ. ευρώ.
- Για τους αμειβόμενους με μπλοκάκια θα προβλεφθεί συνέχιση της φορολόγησής τους με βάση την κλί-μακα εισοδήματος.
-Για τους μισθωτούς ο ανώτατος συντελεστής κατεβαίνει στο 35% από
45% σήμερα.
- Για τις επιχειρήσεις η ανώτατη επιβάρυνση περιορίζεται στο 35% από
42,5% σήμερα.
- Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% και σε αντιστάθμισμα καθιέρωση ειδικού τέλους γιαεστιατόρια που επιτρέπουν το κάπνισμα.
- Εξίσωση φόρων πετρελαίου κίνησης και υγραερίου κίνησης.
- Μείωση ΦΠΑ αγροτών στο 6%.
- Αύξηση του ορίου εισφορών των παλαιών ασφαλισμένων στο ΙΚΑ στο ίδιο επίπεδο με των νέων ασφαλισμένων.
- Φόρος στα μηχανάκια του ΟΠΑΠ.
Τι κόβεται από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα
1 Αύξηση ορίου συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65 έτη. Το μέτρο θα ισχύσει από το 2013 και θα επιβαρύνει και τα ενδιάμεσα όρια συνταξιοδότησης κατά 2 έτη.
2 Νέα μείωση των συντάξεων 1.000 ευρώ και άνω (αθροιστικά κύρια και επικουρική) και από το πρώτο ευρώ.
Η κλίμακα προβλέπει παρακράτηση εισφορών από 1.000.000 συνταξιούχους ως εξής:
- Από 1.000 ευρώ έως 1.500 ευρώ εισφορά 2% (δηλαδή, αν η κύρια και η επικουρική σύνταξη είναι 1.400 ευρώ, θα παρακρατούνται 28 ευρώ τον μήνα).
- Από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ εισφορά 5% (π.χ. σε κύρια και επικουρική 1.800 ευρώ η παρακράτηση θα είναι 90 ευρώ).
- Από τα 2.000 ευρώ και άνω εισφορά 10%.
3 Αναδρομική επιστροφή μέρους του εφάπαξ που πήραν οι συνταξιούχοι των 22 ταμείων πρόνοιας που με βάση τις αναλογιστικές μελέτες χορηγούσαν υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές, αλλά και μαχαίρι έως 83% στο εφάπαξ για τους νέους συνταξιούχους.
4 Περικόπτονται προνοιακά επιδόματα, αν και διασώζονται τα επιδόματα των ΑμεΑ. Οι επιδοματούχοι που θα υποστούν απώλειες υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
- 400.000 που εισπράττουν τα πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ. Τα επιδόματα θα καταβάλλονται ολόκληρα σε όσους έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Σε όσους έχουν εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ θα καταβάλλονται τα 2/3 και σε εισόδημα έως 30.000 ευρώ το 1/3 του επιδόματος.
- 70.000 ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι θα λαμβάνουν μειωμένη κατά 10%-20% σύνταξη.
- 160.000 εποχικά επιδοτούμενοι άνεργοι θα χάσουν το εφάπαξ επίδομα των 458-916 ευρώ που λαμβάνουν κάθε χρόνο παράλληλα με το επίδομα ανεργίας.
- 3.000 άνεργοι που έχουν απολυθεί από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει πριν από 5 ή και 10 χρόνια θα πάψουν να λαμβάνουν επιδότηση.
5 Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.
Πρόσθετες μειώσεις 700 εκατ. ευρώ θα έχουν στα ποσά των συντάξεων που θα λάβουν όσοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (τα οποία αναπροσαρμόζονται) συμπεριλαμβανομένων και 30.000 στρατιωτικών - αστυνομικών λόγω της κατάργησης της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής.
6 Μείωση στα 720 ευρώ θα υποστούν στις συντάξεις τους οι ανύπαντρες θυγατέρες.
7 Για να λαμβάνεται η κατώτατη σύνταξη στα 65 θα απαιτούνται εφεξής τουλάχιστον 20 έτη (6.000 ημέρες ασφάλισης) αντί των 15 (4.500 ημέρες). Οι πρόσθετες ημέρες ασφάλισης θα μπορούν ωστόσο να εξαγοραστούν με πλασματικά χρόνια και εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 30 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, αν η αύξηση επιβληθεί αυτόματα. Το μέτρο αφορά 150.000 ασφαλισμένους.
8 Περικοπή του ΕΚΑΣ για όσους συνταξιούχους είναι κάτω των εξήντα τεσσάρων ετών.
9 Καταργούνται πλήρως τα δώρα σε όλες τις συντάξεις, εκτός από αυτές των αγροτών. Η περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ παραμένει στο πακέτο.
10 Κατάργηση των 500, των 250 και των 250 ευρώ τον μήνα, τα οποία καταβάλλονται σήμερα ως δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας, αντίστοιχα, στο Δημόσιο.
11 Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου και σε όλους τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ.
12 Δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων.
13 Περικοπή στις λειτουργικές και άλλες δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Σε πρόωρη σύνταξη 15.000 υπάλληλοι
Τη διαθεσιμότητα 15.000 δημοσίων υπαλλήλων κατά την διετία 2013-2014 εντάσσει η κυβέρνηση στον κατάλογο των μέτρων, προκειμένου nνα εξοικονομήσει 150 εκατομμύρια ευρώ και να βγάλει από το κάδρο το αίτημα της τρόικας για άμεσες απολύσεις που θα οδηγούσαν σε βέβαιη μείωση του μισθολογικού κόστους.
Στη λίστα που θα παραδοθεί στην τρόικα το μέτρο της διαθεσιμότητας θα αναφέρεται επιγραμματικά και σύμφωνα με στελέχη των κομμάτων του κυβερνητικού σχήματος θα εξειδικευθεί μελλοντικά η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον προσδιορισμό των υπαλλήλων οι οποίοι θα υπαχθούν στο καθεστώς αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πράξη δεν πρόκειται για μέτρο αντίστοιχο της εφεδρείας, που εφαρμόστηκε πέρυσι, και θα αντικατασταθεί με το ισοδύναμο μέτρο της προσυνταξιοδοτικής ωρίμανσης. Σε αυτό έχει ήδη αναφερθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και προβλέπει τη δυνατότητα εξαγοράς ορισμένων πλασματικών ετών από δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Σε σχετική εισήγηση που θα ετοιμάσει το αρμόδιο υπουργείο παρέπεμπαν εξάλλου και κύκλοι της Ιπποκράτους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο το μέτρο να αφορά και υπαλλήλους από φορείς και επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα οι οποίες θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.
Στελέχη του Δημοσίου υποστήριζαν πάντως πως εάν εφαρμοστεί τελικώς κάποιο μοντέλο διαθεσιμότητας, όπου υπάλληλοι θα βρεθούν εκτός υπηρεσίας για ορισμένο χρονικό διάστημα λαμβάνοντας μέρος του μισθού τους και μετά θα απομακρύνονται οριστικά, η επιλογή θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προσωπικού, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2013.
Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top