Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ενταση στο Δημοτικο Συμβουλιο Λαρισας


ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ ΕΒΡΙΣΕ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας καταδίκασε «τη φασιστική ρατσιστική βία απ΄ όπου κι αν προέρχεται, με αφορμή τα γεγονότα που προκλήθηκαν προσφάτως σε άλλες περιοχές της χώρας και στα οποία πρωταγωνίστησαν βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής».
Η συζήτηση έγινε με πρόταση 14 δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων Γ. Σάπκα και Απ. Καλογιάννη μετά το εξώδικο που απέστειλε και προς τον Δήμο ο βουλευτής Λάρισας του ιδίου κόμματος απαιτώντας να ληφθούν μέτρα για την απομάκρυνση λαθρομεταναστών πλανόδιων από το Παζάρι.
«Θεωρήσαμε το εξώδικο άνευ ουσίας», εξήγησε ο δήμαρχος χαρακτηρίζοντάς το ωστόσο απαράδεκτο. «Εμείς είχαμε πάρει ήδη όλα τα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του παζαριού και φέτος τα πράγματα είναι καλύτερα γιατί βοηθηθήκαμε από εκείνους που έπρεπε», είπε ο Κ. Τζανακούλης. Συμπληρώνοντας ότι «διαφωνούμε κάθετα με όποιον παίρνει τον νόμο στα χέρια του. Στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και με βάση τις δημοκρατικές μας πεποιθήσεις δεν θα επιτρέψουμε τέτοια φαινόμενα στη Λάρισα».
Είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις με έντονο αντιρατσιστικό περιεχόμενο και αναλύσεις του φαινομένου της Χρυσής Αυγής και των τακτικών της καθώς και απερίφραστης καταδίκης των επιθέσεών της από τον κ. Σάπκα, τον κ. Καλογιάννη και τον κ. Λαμπρούλη, αλλά και από δημοτικούς συμβούλους μα και τη Νίνα Σεφεριάδου εκπρόσωπο των παρευρεθέντων μελών της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας. Τη δική του εκδοχή έδωσε, μιλώντας με μετριοπάθεια, ο παρών στη συνεδρίαση βουλευτής της Χ.Α. Χρυσοβ. Αλεξόπουλος λέγοντας ότι ήθελε να φέρει τον δήμαρχο προ των ευθυνών του και συγχαίροντάς τον διότι «στο παζάρι μπήκε μια σειρά και ο κόσμος είναι ευχαριστημένος». Ωστόσο, προκλητικά συμπεριφέρθηκε ο υποψήφιος βουλευτής της Χ.Α. Δημ. Κολτσίδας ο οποίος αποχώρησε βρίζοντας και απειλώντας, αποδοκιμαζόμενος και υποχρεώνοντας τον δήμαρχο να πει ότι «δεν μπορεί να έχουμε σεκιούριτι για να τους βγάζει έξω».
Νωρίτερα, με την τοποθέτησή του στο γνώριμο στυλ, ο Γ. Μπαρτζώκης που διαφωνούσε με το να συζητηθεί το θέμα, παραλληλίζοντας τον φασισμό με τον Στάλιν, οδήγησε τους δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης να αποχωρήσουν διαμαρτυρόμενοι. Ακολούθως έφυγε και εκείνος.
Πιο πριν πέρασαν εν τάχει, ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία, τα θέματα ημερήσιας διάταξης υπηρεσιακού χαρακτήρα ενώ χρόνος αφιερώθηκε στην κατανομή του κονδυλίου για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, όπου ελήφθη κατά πλειοψηφία απόφαση με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να εκφράζουν έντονη διαμαρτυρία για τις περικοπές που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση και να προβλέπουν δύσκολο χειμώνα για τις σχολικές μονάδες. «Τόσα μας έδωσαν, τόσα μοιράζουμε», αντιτάχθηκε από την πλευρά της πλειοψηφίας απ΄ όπου παρασχέθηκαν διαβεβαιώσεις για ομαλή λειτουργία και διεκδίκηση επιπλέον πόρων.
Το κλίμα ηλεκτρίστηκε στην αρχή της συνεδρίασης όταν από τον Γ. Λαμπρούλη ζητήθηκε να προταχθεί στη συζήτηση θέμα από παρευρεθέντα στελέχη του Εργατικού Κέντρου για την ΕΔΕ που διατάχθηκε εις βάρος του προέδρου του σωματείου καθαριστριών σχολείων και υπαλλήλου του Δήμου για απρεπή συμπεριφορά έναντι του δημάρχου. Ο Κ. Τζανακούλης αρνήθηκε τη συζήτηση λέγοντας ότι ποτέ δεν υπήρξε παρόμοιο αίτημα στις δεκάδες ΕΔΕ που έχουν διαταχθεί τα προηγούμενα χρόνια. «Θέλετε τον δήμαρχο ευνουχισμένο και φιμωμένο; Η ΕΔΕ βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορείτε να την απαγορεύσετε, αν θεωρήσετε στο τέλος ότι αδικήθηκε ο υπάλληλος, τότε να διαμαρτυρηθείτε και να το συζητήσουμε», είπε μεταξύ άλλων. Οι τόνοι όμως ανέβηκαν μεταξύ του δημάρχου και του αντιπροέδρου του ΕΚΛ Πάρι Λιόλιου και του προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση Ζ. Γκαραλιάκου οι οποίοι υποστήριζαν ότι πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη καταγγέλλοντάς τον ότι «έχει πάρει εργολαβία το χτύπημα του ΕΚΛ» και πως αποτελεί «το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και της τρόικας». Υπέρ της συζήτησης του θέματος τάχθηκε και ο κ. Καλογιάννης και ο κ. Σάπκας. Το αίτημα απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία στην ψηφοφορία που ακολούθησε. Εμμέσως απάντησε ο κ. Τζανακουλης στο κλείσιμο της συνεδρίασης λέγοντας ότι «η παράταξή μας, 14 χρόνια τώρα, δεν παίρνει γραμμή από κανέναν. Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται σε κομματικά γραφεία αλλά δημοκρατικά και με την αρχή της πλειοψηφίας μέσα στην παράταξη». Καταλήγοντας με νόημα: «Γι' αυτό μας τιμούν οι Λαρισαίοι τέσσερις τετραετίες συνεχώς. Και δεν ξέρω τι θα γίνει και στο μέλλον».
 
Πηγή:Εφ. Ελευθερία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top