Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Διασταυρωση εισοδηματων με δοσεις δανειων


ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ 800.000 ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Δραστικές λύσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών ετοιμάζεται να υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ, αυτοτελής φορολόγηση για το σύνολο του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 30%, αλλά και αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια τα οποία θα βάλουν τέλος στην κοροϊδία – όπως τη χαρακτηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου – έξι στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο, μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων.
Παράλληλα, αρχίζουν διασταυρώσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και των μηνιαίων δόσεων που πληρώνουν στις τράπεζες ώστε να αποκαλυφθεί η φοροδιαφυγή των προηγούμενων ετών και να επιβληθούν οι αναλογούντες φόροι. Την επομένη της δημοσίευσης της έρευνας, σύμφωνα με την οποία μόνο το 2009 οι ελεύθεροι επαγγελματίες απέκρυψαν εισοδήματα 28 δισ. ευρώ στερώντας από το Δημόσιο έσοδα 11,2 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης άρχισαν να εξετάζουν μία προς μία τις προτάσεις που έχουν διαμορφώσει τους προηγούμενους μήνες υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στο τραπέζι των συζητήσεων προκειμένου να ληφθούν το συντομότερο δυνατό οριστικές αποφάσεις, οι οποίες θα ενσωματωθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο, βρίσκονται:
1.Κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες. Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι πέρυσι 6 στους 10 επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες δήλωσαν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, που ίσχυε τότε. Το μέσο ατομικό εισόδημα 457.377 επιτηδευματιών (σε σύνολο 779.319) δεν ξεπέρασε τα 7.500 ευρώ, δείχνοντας πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Αλλωστε, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωσαν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ ήταν μόνο 36.443.
2. Αυτοτελής φορολόγηση. Η κατάργηση του αφορολογή-του δεν θα συνοδεύεται από νέα αυστηρότερη κλίμακα αλλά από αυτοτελή φόρο. Οι προτάσεις που εξετάζονται αφορούν φορολογικό συντελεστή 20% - 30%. Αν η πρόταση περάσει, αυτό θα σημαίνει ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος με την ισχύουσα κλίμακα δήλωνε εισόδημα 12.000 ευρώ και όφειλε συνολικό φόρο 700 ευρώ, με συντελεστή 30% θα κληθεί να πληρώσει 3.600 ευρώ. Αντίστοιχα, για δηλωθέν εισόδημα 40.000 ευρώ ο φόρος από τα 8.820 ευρώ σήμερα εκτοξεύεται στα 12.000 ευρώ με συντελεστή 30%, ή 8.000 ευρώ με συντελεστή 20%.
3. Αντικειμενικά κριτήρια και αποδείξεις. Προκειμένου να εξαναγκάσει τους ελεύθερους επαγγελματίες να αποκαλύ-ψουν το σύνολο των εισοδημάτων τους, το υπουργείο Οικονομικών μελετά την καθιέρωση αυστηρών αντικειμενικών κριτηρίων αλλά και την παροχή ουσιαστικών κινήτρων στους φορολογούμενους ώστε να απαιτούν αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ισχυρό κίνητρο θεωρείται η απευθείας αύξηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με κάθε απόδειξη που συλλέγουν από γιατρούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και γενικώς επαγγελματίες για τους οποίους το υπουργείο Οικονομικών έχει σοβαρές ενδείξεις πως φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Αντίθετα με τους ελεύθερους επαγγελματίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έδωσε εντολή στον γενικό γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων Χ. Θεοχάρη να προχωρήσει σε άμεση διασταύρωση των δηλωθέντων εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών με τις δόσεις που πληρώνουν κάθε μήνα στις τράπεζες για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Αφορμή στάθηκε η έρευνα που εκπόνησαν οι καθηγητές από τα πανεπιστήμια του Σικάγο και της Βιρτζίνια η οποία αποκάλυψε όργιο φοροδιαφυγής, ακριβώς με τη μέθοδο των διασταυρώσεων δόσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων.
Η έρευνα έδειξε για παράδειγμα ότι οι γιατροί δήλωναν μέσο μηνιαίο εισόδημα 1.628 ευρώ όταν πλήρωναν μηνιαίες δόσεις 1.660 ευρώ και η μέση ετήσια φοροδιαφυγή στους κόλπους των γιατρών έφτασε το 2009 τα 29.343 ευρώ.
 
Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top