Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Αλλαζουν 7 αντιδημαρχοι στη Λαρισα


Ο Κώστας Τζανακούλης «ξαναμοιράζει τα χαρτιά» και αξιοποιεί όλα τα στελέχη της παράταξής του

Σε σαρωτικό ανασχηματισμό αναμένεται να προχωρήσει ο δήμαρχος της Λάρισας εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου. Όλα δείχνουν ότι πριν το τέλος Οκτωβρίου ο Κ. Τζανακούλης θα αλλάξει σχεδόν όλους τους αντιδημάρχους του, ανακατατάξεις θα υπάρξουν και στις προεδρίες των δημοτικών οργανισμών ενώ δεν αποκλείεται ν’ αλλάξει και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αντικατασταθούν οι επτά από τους οκτώ αντιδημάρχους με τον δήμαρχο να ακολουθεί τη στάνταρ τακτική του, να αλλάζει τους αντιδημάρχους όταν συμπληρώνουν τριετή θητεία. Εν προκειμένω αναμένεται να αξιοποιηθεί «νέο αίμα», όχι υποχρεωτικά σε ηλικία αλλά δημοτικοί σύμβουλοι που πρωτοεκλέχθηκαν στις εκλογές του 2010.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 27 δημοτικών συμβούλων της παράταξης Τζανακούλη, μόνον 2 είναι μαζί του από τις εκλογές του 1998 και εκλέγονται από τότε διαρκώς: ο γιατρός Μάρκος Μπανιός και ο γυμναστής Γιάννης Οικονόμου. Εκτιμάται ότι σε αμφοτέρους ο δήμαρχος θα επιφυλάξει ιδιαίτερο ρόλο στην τελευταία διετία της δεκαεξαετούς θητείας του.
Οι αλλαγές των αντιδημάρχων γίνονταν κανονικά τον Ιανουάριο, στο μέσον της θητείας του δημοτικού συμβουλίου. Το ίδιο θα ισχύσει και τώρα, σχετικά με το μέσον της θητείας. Αφού οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχει αποφασιστεί να διεξαχθούν νωρίτερα, τον Μάιο του 2014, μαζί με τις ευρωεκλογές. Έτσι οι αντιδήμαρχοι θα αλλάξουν στους 22 αντί στους 24 μήνες.
Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Κατά πως το συνηθίζει ο Κ. Τζανακούλης δεν θα εμπλακεί ούτε αυτή τη φορά στη διαδικασία. Οι ενδιαφερόμενοι θα ζητήσουν την έγκριση των υπόλοιπων μελών της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας και όποιος επικρατήσει θα εκθέσει την υποψηφιότητά του προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.
Άγνωστο παραμένει εάν ο Θανάσης Μητσιός θα επιδιώξει να επανεκλεγεί καθώς πέραν των άλλων φημολογείται ότι ενδιαφέρεται για τη θέση του διοικητή όταν γίνει η αλλαγή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Φυσικά, ο Χρήστος Κέλλας που θα ήταν αυτή τη φορά αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη θέση του προέδρου, δεν ενδιαφέρεται, ούτε και μπορεί να ανταποκριθεί όντας πλέον βουλευτής της ΝΔ.
Αντιδήμαρχος αναμένεται να μην είναι αυτή τη φορά, μετά από πολλά χρόνια, ούτε καν ο Σπύρος Μπαρμπούτης, ο οποίος είχε την ευθύνη των τομέων πολιτισμού, αθλητισμού, νεολαίας και κοινωνικής πολιτικής ενώ διατηρούσε και τον τίτλο του αναπληρωτή δημάρχου.
Ίσως επανέλθει στο πόστο που κατείχε του «ισχυρού άνδρα» της ΔΕΥΑΛ, ως αντιπρόεδρός της-πρόεδρος είναι ο δήμαρχος. Σ’ αυτή την περίπτωση ο νυν αντιπρόεδρος Κ. Καλαμπαλίκης ίσως γίνει αντιδήμαρχος.
Κατά τα φαινόμενα, τον τίτλο του αντιδημάρχου δεν θα φέρουν πλέον από τον Νοέμβριο ούτε η Μαρία Αγραφιώτη που έχει την ευθύνη των Οικονομικών, ούτε ο Ευθύμιος Αλαμανής της Αγροτικής Ανάπτυξης, μήτε ο Κλεάνθης Λέτσιος της Πολεοδομίας, ούτε η Ελένη Ξυνοπούλου της Διοίκησης και η Δέσποινα Μάντζαρη του τομέα των Έργων, μηδέ καν ο Αντώνης Πράπας της Καθαριότητας.
Ο μόνος που διασώζεται και παραμένει στη θέση του είναι ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Άρης Γαλάτος, ο οποίος συγκαταλέγεται στους νέους, όχι μόνον ηλικιακά αλλά επειδή δεν έχει και πολύ καιρό που ανέλαβε καθήκοντα.
Εκτός από τους προαναφερθέντες απομένουν 14 δημοτικοί σύμβουλοι για 6 ή 7 θέσεις αντιδημάρχων. Προφανώς θα εξαιρεθεί ο Μιχάλης Μπεκίρης καθώς λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων προσφάτως είχε ζητήσει να απαλλαγεί από το αξίωμα του προέδρου της ΔΗΚΕΛ, όπου τον διαδέχθηκε ο Μ. Μπανιός.
Ανάλογα και με τις «καραμπόλες» που θα γίνουν, στην εκλογή προέδρου δημοτικού συμβουλίου, χρέωση ευθύνης στη ΔΕΥΑΛ και στους υπόλοιπους δημοτικούς οργανισμούς, φαβορί για τις θέσεις των αντιδημάρχων είναι:
ο διευθυντής τραπέζης- συνταξιούχος πια- Γιώργος Φακής, ο επίσης συνταξιούχος, κτηνίατρος, Βασίλης Μπατζηλιώτης, ο επιχειρηματίας Τάσος Πρασσάς, ο δικηγόρος και πρώην δήμαρχος Γιάννουλης Θανάσης Μαμάκος, η εκπαιδευτικός Ξένια Ιωακειμίδου.
Όλοι τους πρωτοεκλέχθηκαν στις εκλογές του 2010 και δεν έχουν αναλάβει ως τώρα κάποιο πόστο στο Δήμο. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και η Λίνα Ντάβαρη, που έχει επίσης πιθανότητες να λάβει αντιδημαρχία αλλά και η Μαρία Κοτάκου , η οποία όμως μάλλον θα παραμείνει πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου.
Έχοντας θητεύσει στο παρελθόν ως αντιδήμαρχοι, δεν φαίνεται να έχουν πιθανότητες να επανέλθουν στο αξίωμα οι: Κώστας Γιαννούλας, Βάϊος Κυριτσάκας, Χρήστος Μίχος, Κώστας Σαμουρέλης, Χρήστος Τερζούδης και Μιχάλης Τσακίρης.
Αν και τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενώ υπάρχουν και άλλα δημοτικά αξιώματα στον ορίζοντα. Με πρώτο και καλύτερο εκείνο του δημάρχου, αν τελικά ο Κ. Τζανακούλης δεν επιδιώξει να είναι ξανά υποψήφιος.
 
Πηγή:Εφημερίδα «Ελευθερία»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top