Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Στους 25.438 οι ανεργοι στο νομο!


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ Λάρισας

Αν γινόταν απογραφή σήμερα στο νομό Λάρισας, θα έδειχνε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη θα ήταν αυτή της ανεργίας, καθώς σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία του ΟΑΕΔ Λάρισας, οι άνεργοι στο νομό αγγίζουν αυτή τη στιγμή αισίως… τους 25.438!
Πρόκειται αναμφίβολα για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που τίθενται εκτός εργασιακού περιβάλλοντος «πληρώνοντας» ακριβά το τίμημα της οικονομικής κρίσης.
Ο αριθμός αυτός δείχνει ότι και στο νομό Λάρισας η ανεργία παρουσιάζει αυξητική τάση -αν και τα ποσοστά της είναι μικρότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας- ωστόσο το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αφού οι άνεργοι τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν κατά 855.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι το πρόβλημα της ανεργίας στο νομό, παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους, βυθίζοντας στην απόγνωση τους ανέργους αλλά και τις οικογένειές τους.
Αναλυτικότερα τα στοιχεία που δίδονται από τον ΟΑΕΔ – ΚΠΑ Λάρισας για τον αριθμό ανέργων στο νομό έχουν ως εξής:
* Δήμος Αγιάς 385
*Δήμος Ελασσόνας 1.894
* Δήμος Κιλελέρ 925
* Δήμος Λαρισαίων 18.581
* Δήμος Τεμπών 682
* Δήμος Τυρνάβου 1.801
* Δήμος Φαρσάλων 1.170
Εξίσου σημαντικός όμως ήταν ο αριθμός των ανέργων στο νομό και πριν από ένα χρόνο. Συγκριτικά τώρα σε σχέση με το 2013, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε αύξηση τη φετινή χρονιά σε όλους τους δήμους εκτός από το δήμο Αγιάς και Τεμπών που υπήρξε μείωση, που πιθανότατα να ερμηνεύεται από το γεγονός ότι κάποιοι βρήκαν εργασία, αφού πρόκειται για δύο δήμους με τουριστικό ενδιαφέρον, άρα πιο εύκολη την εύρεση εργασίας.
Τα στοιχεία της ανεργίας στο νομό σχεδόν ένα χρόνο πριν έδειχναν:
* Δήμος Αγιάς 401
* Δήμος Ελασσόνας 1.855
* Δήμος Κιλελέρ 915
* Δήμος Λαρισαίων 18.183
* Δήμος Τεμπών 690
* Δήμος Τυρνάβου 1.586
* και ο Δήμος Φαρσάλων 953.
Συνολικά οι άνεργοι στο νομό σύμφωνα με την τότε καταγραφή του ΟΑΕΔ Λάρισας άγγιζαν τους 24.583.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΛΑΡΙΣΑΣ
Και ενώ υπάρχει αύξηση του αριθμού των ανέργων από τη μια, από την άλλη ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού στη Λάρισα, καλείται να καλύψει τις όποιες ανάγκες υπάρχουν με ελλιπές προσωπικό.
Τα εντονότερα προβλήματα διαπιστώνονται κυρίως στην υπηρεσία της Λάρισας όπου λειτουργεί με το μισό σχεδόν προσωπικό της. Το 50% αυτού έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί και έτσι οι εναπομείναντες 25 περίπου υπάλληλοι, καλούνται να σηκώσουν το βάρος όλων των υποθέσεων που αφορούν στα ζητήματα των ανέργων.
Οι ουρές που σχηματίζονται μπροστά από τα κισσέ των εργαζομένων, από εκατοντάδες ανέργους είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, ενώ πολλές φορές δεν λείπουν και οι εντάσεις και αντιδράσεις.
Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στην Ελασσόνα, όπου εκεί δύο υπάλληλοι του ΟΑΕΔ αντιστοιχούν σε 1.894 ανέργους.
«Τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της έντονης έλλειψης προσωπικού από την καθημερινή συναλλαγή των ανέργων με τον οργανισμό, είναι πολλά και με τακτικά έγγραφα μας, τα έχουμε ήδη επισημάνει στο αρμόδιο υπουργείο, ζητώντας την άμεση πρόσληψη προσωπικού.
Δυστυχώς αυτό δεν επετεύχθη ακόμη και προσπαθούμε εκ των ενόντων να διεκπεραιώσουμε όλες τις συναλλαγές και να μην φεύγει δυσαρεστημένος ο πολίτης από την υπηρεσία» σημειώνει χαρακτηριστικά η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας κ. Όλγα Τσιούρβα.
Πηγή: Ρεπορτάζ της Σοφίας Ορφανιώτη στην εφημερίδα «Ελευθερία»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top