Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Προβληματιζει η δημιουργια Ειδικων Οικονομικων Ζωνων



ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΣΘΕΒ - ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΤΟ ΕΒΕΛ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την επιβίωση της παραγωγικής δραστηριότητας, αλλά με ισότιμη ενίσχυση σε όλη την Ελλάδα, ζητούν οι πρόεδροι των δύο φορέων, Απ. Δοντάς και Σωτ. Γιαννακόπουλος

Εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις στο θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στην Ελλάδα παίρνουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων-Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), Απόστολος Δοντάς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας (ΕΒΕΛ), Σωτήρης Γιαννακόπουλος, με τον πρώτο να είναι πλήρως αντίθετος στη δημιουργία τους και τον δεύτερο να συμφωνεί, μεν, αλλά με δημιουργία θεματικών «πόλων» ΕΟΖ σε όλη την επικράτεια και όχι σε μεμονωμένες περιοχές. Ωστόσο, σε ένα σημείο συγκλίνουν οι απόψεις των δύο ανδρών: η προωθούμενη δημιουργία ΕΟΖ στο βορειοελλαδικό τόξο, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, «ξύνει παλιές πληγές», καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές επιχειρήσεις, ιδίως του μεταποιητικού κλάδου είναι πλέον ίδια σε όλη την επικράτεια. «Δεν είναι μικρότερη η ανεργία στη Θεσσαλία, απ’ ό,τι στη Θράκη και δεν είναι μικρότερη η έλλειψη ρευστότητας στη δική μας περιφέρεια απ’ ό,τι στον βορρά», ανέφεραν στην «Ε» οι κ. Δοντάς και Γιαννακόπουλος.
«Εάν οι ΕΟΖ δημιουργηθούν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδος, θα δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός έναντι των επιχειρηματικών που έχουν τις εγκαταστάσεις τους σε άλλες περιοχές. Και μπαίνει και το ερώτημα “γιατί εκεί;”», είναι το πρώτο σχόλιο του προέδρου των Θεσσαλών βιομηχάνων, Απόστολου Δοντά. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι είναι κάθετα αντίθετος με τη δημιουργία των ΕΟΖ γενικά, πρωτίστως διότι δεν έχουν ουσιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα σε μικρές χώρες και οικονομίες, όπως είναι η Ελλάδα. «Στη διαθέσιμη μελέτη που υπάρχει για την περιοχή της ΑΜΘ έχει χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο, μεταξύ άλλων, η Πολωνία. Τα μεγέθη των δύο χωρών είναι τελείως διαφορετικά. Η χώρα μας είναι τόσο μικρή που οποιαδήποτε τέτοια παρέμβαση θα προκαλέσει στρέβλωση και κρίση ανταγωνιστικότητας», σημείωσε.
Τη σημασία της προώθησης πρωτίστως διαδικασιών fast track και δευτερευόντως οικονομικών «διευκολύνσεων» στη συγκρότηση των ΕΟΖ επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Σωτήρης Γιαννακόπουλος υποστηρίζοντας πως οι Ζώνες αυτές μπορούν να αποτελέσουν επενδυτικούς προορισμούς, αλλά με βασική προϋπόθεση να δημιουργηθούν σε θεματικό επίπεδο –π.χ. μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, τουρισμός- ανάλογα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Ερωτηθείς σχετικά διαφωνεί επίσης με τη δημιουργία ΕΟΖ επιλεκτικά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, καθώς κάτι τέτοιο δημιουργεί στρεβλώσεις ίδιες «με αυτές που τόσα χρόνια επιβάλλουν οι ποσοστιαίες ενισχύσεις των αναπτυξιακών νόμων, ανάμεσα στη Θεσσαλία και τις άλλες περιφέρειες του βορρά ή και του νότου», είπε χαρακτηριστικά.
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Σύμφωνα με τον κ. Δοντά, αυτό που απαιτείται είναι ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, που θα στηρίξει τη βιωσιμότητα των υπαρχουσών επιχειρήσεων, αλλά και θα ενισχύει τη συνέργεια και διαδραστικότητα της παραγωγικής δραστηριότητας με το περιβάλλον στο οποίο εγκαθίσταται. «Δεν έχει νόημα να προσπαθήσεις να παράγεις πορτοκάλια στο Καρπενήσι, όπως δεν έχει νόημα να προσπαθήσεις να καλλιεργήσεις έλατα στην Πελοπόννησο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δοντάς. Ο ίδιος τόνισε πως αυτό που απαιτείται είναι να ληφθούν μέτρα στήριξης σε κλαδικό επίπεδο, δηλαδή να εντοπιστούν τα υψηλότερα κόστη σε κάθε κλάδο και να μετριαστούν. Για παράδειγμα, σε μια κλωστοϋφαντουργία το υψηλότερο κόστος είναι το εργατικό, αλλά σε μια επιχείρηση δομικών υλικών το υψηλότερο κόστος είναι το μεταφορικό, ενώ σε άλλες δραστηριότητες το μεγαλύτερο κόστος είναι το ενεργειακό. «Σε τέτοιο επίπεδο θα πρέπει να είναι οι παρεμβάσεις μας, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις οι υπάρχουσες να επιβιώσουν. Το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι να κλείσουν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις για να ανοίξουν –αν ανοίξουν- στη θέση τους καινούριες, μπορεί και στους ίδιους κλάδους. Πρέπει να παραμείνουν οι υφιστάμενες και να ενισχυθεί και η δημιουργία νέων. Και πρέπει οι υπάρχουσες επιχειρήσεις να γίνουν κερδοφόρες», είπε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ.
Όσο για τις στρεβλώσεις που μπορούν να δημιουργηθούν, ο κ. Δοντάς έκανε και ακόμη μία επισήμανση: «Δεν μπορούμε σε εθνικό επίπεδο να έχουμε οικονομία που να βασίζεται μόνο στην κλωστοϋφαντουργία ή μόνον στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων ή στα δομικά υλικά. Διότι τη μια χρονιά τα πράγματα είναι καλύτερα για τον έναν κλάδο και την επόμενη χρονιά για τον άλλον κλάδο. Χρειαζόμαστε ισόρροπη ανάπτυξη και σε γεωγραφικό, αλλά και σε κλαδικό επίπεδο», είπε.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
Η δημιουργία των Ειδικών Ζωνών θα μπορούσε να λειτουργήσει σε θεματικό επίπεδο, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, επισημαίνοντας για παράδειγμα πως η Λάρισα –και η Θεσσαλία- μπορούν να δημιουργήσουν επενδυτικούς προορισμούς στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό, ανάλογα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Ωστόσο, υπογράμμισε πως εάν είναι να γίνουν ΕΟΖ, σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν μόνον σε κάποιες περιοχές κι άλλες περιοχές να μείνουν απέξω. «Ζήσαμε τις στρεβλώσεις των αναπτυξιακών νόμων, με περιοχές όπως η Μακεδονία και η Θράκη να έχουν πάντα ποσοστά ενισχύσεων στο 60% και η Θεσσαλία, ιδίως ο κάμπος, να έχει ποσοστά 40%. Για ποιο λόγο; Τα ποσοστά ανεργίας είναι το ίδιο υψηλά, η έλλειψη ρευστότητας είναι το ίδιο μεγάλη», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Γιαννακόπουλος.
«Το κρισιμότερο είναι να επαναφέρουν τη ρευστότητα στην αγορά, καθώς και ένα επίπεδο εμπιστοσύνης για σταθερότητα για κάποια χρόνια, ώστε να γίνουν επενδύσεις. Και να σημειώσουμε ότι οι επενδύσεις θα γίνουν από εμάς, δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους ξένους», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ.
ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνον στην Πολωνία υπάρχουν 17 ΕΟΖ, ωστόσο έχουν χρονικούς περιορισμούς, δηλαδή το καθεστώς ισχύει για τις περισσότερες ως περίπου το 2020. Δεκατέσσερις κλαδικές ΕΟΖ υπάρχουν στη Ρωσία. ΕΟΖ υπάρχουν σε Ασία και Λατινική Αμερική, αλλά έχουν προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις παγκοσμίως, εξαιτίας μέχρι και ακραίων παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων. Στις ΕΟΖ συμφωνούνται ειδικά καθεστώτα, τόσο στη φορολογική αντιμετώπιση όσο και στο ύψος των εργατικών αμοιβών, ενώ μπορεί να συμφωνηθεί και χρονική διάρκεια της Ζώνης.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Το ενδιαφέρον για τη δημιουργία ΕΟΖ εντοπίζεται στις περιφέρειες Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου, αλλά και Πελοποννήσου, ενώ για τη Θεσσαλία δεν έχει υπάρξει επίσημο αίτημα για την εξέταση δημιουργίας από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Η πρόταση του ΕΒΕΑ περιλαμβάνει τη δημιουργία ΕΟΖ σε παραμεθόριες περιοχές, με μειωμένο φορολογικό συντελεστή κάτω από το 10%, ειδικό δικαιοδοτικό καθεστώς με ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής ελληνικών προϊόντων, απλοποίηση διαδικασιών και υποχρέωση πρόσληψης τουλάχιστον 20% των ανειδίκευτων εργατών στην περιοχή δημιουργίας της ΕΟΖ. Ωστόσο, σε όλες τις περιοχές ο κυρίαρχος προβληματισμός είναι οι στρεβλώσεις που μπορούν να δημιουργηθούν, απέναντι στις εκτός ΕΟΖ επιχειρήσεις –πέρα από τις αντιδράσεις απέναντι στο θέμα των εργασιακών αμοιβών και των μισθών.

Πηγή:eleftheria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top