Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ο Ραουλ, ο Πιτσιτσι και το "Σαν Μαμες"


Ο αρχηγός της Σάλκε, Ραούλ, αποθεώθηκε από το κοινό του «Σαν Μαμές»,
όταν ανέβηκε στο προεδρικό πάλκο πριν την έναρξη του αγώνα με τη Μπιλμπάο και πρόσφερε μια ανθοδέσμη στην προτομή του θρυλικού Pitxitxi, διατηρώντας την 86χρονη παράδοση που ισχύει για κάθε ομάδα που επισκέπτεται για πρώτη φορά τον «Καθεδρικό». Διαβάστε στο Sport24.gr την ιστορία ενός όμορφου ποδοσφαιρικού εθίμου (φωτογραφίες & videos)

Η Σάλκε επισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη για πρώτη φορά το «Σαν Μαμές» και ο αρχηγός της, Ραούλ, πρόσφερε λουλούδια στην προτομή του Πιτσίτσι.
Πρόκειται για μια παράδοση που ακολουθείται εδώ και 86 χρόνια από κάθε ομάδα που πατάει για πρώτη φορά το χορτάρι του γηπέδου της Αθλέτικ.
Μια από τις πιο όμορφες ποδοσφαιρικές παραδόσεις της Ισπανίας προέρχεται από τη Χώρα των Βάσκων και την Αθλέτικ, την ομάδα του Μπιλμπάο. Εδώ και 86 χρόνια, από το μακρινό 1926, όταν τοποθετήθηκε έξω από το «Σαν Μαμές» η προτομή του Ραφαέλ Μορένο Αρανθάντι, πιο γνωστού με το προσωνύμιο «Pitxitxi», κάθε ομάδα που επισκέπτεται για πρώτη φορά το γήπεδο των «λεόντων», καταθέτει μια ανθοδέσμη για να τιμήσει τη μνήμη του μεγάλου Βάσκου επιθετικού.
Το τελετουργικό προβλέπει ότι ο αρχηγός της φιλοξενούμενης ομάδας, με τη συνοδεία του αρχηγού της Αθλέτικ, ανεβαίνει τα σκαλιά που οδηγούν στο προεδρικό πάλκο, όπου έχει μεταφερθεί η προτομή από το 1982. Εκεί αφήνει τα λουλούδια, βγαίνουν οι αναμνηστικές φωτογραφίες και στη συνέχεια οι δυο αρχηγοί επιστρέφουν στον αγωνιστικό χώρο για να ξεκινήσει ο αγώνας.

Ο Ραούλ, δίπλα στην προτομή του Πιτσίτσι, χαιρετάει το κοινό του "Σαν Μαμές" που τον αποθεώνει (5-4-2012)

Ο πιο πρόσφατος που έζησε αυτή την εμπειρία, ήταν ο Ραούλ. Ο παίκτης της Σάλκε, η οποία αντιμετώπισε την περασμένη Πέμπτη (5-4-2012) την Αθλέτικ στην προημιτελική φάση του Europa League, με την ιδιότητα του αρχηγού της γερμανικής ομάδας, συνοδευόμενος από τον Άντονι Ιραόλα, ανέβηκε τα σκαλιά μέχρι την προτομή του Πιτσίτσι γνωρίζοντας την αποθέωση από τους χιλιάδες Βάσκους που είχαν κατακλύσει το «Σαν Μαμές».

RAFAEL MORENO ARANZADI – PITXITXI

Ο Ραφαέλ Μορένο Αρανθάντι γεννήθηκε τον Μάιο του 1892 στο Μπιλμπάο και υπήρξε παίκτης της Αθλέτικ για μια δεκαετία, από το 1911 μέχρι και το 1921. Ο Πιτσίτσι, όπως ήταν το προσωνύμιό του, ήταν ανιψιός του μεγάλου συγγραφέα και φιλόσοφου, Μιγκέλ ντε Ουναμούνο. Ξεκίνησε να αγωνίζεται στη Μπιλμπάο το 1911 και φορώντας τη φανέλα της, κατέκτησε 4 Κύπελλα Ισπανίας (1914, 1915, 1916 & 1921) και 5 τοπικά πρωταθλήματα (1914, 1915, 1916, 1920 & 1921).
Ο Πιτσίτσι έπαιζε στη θέση του επιθετικού, αλλά και του αριστερού εξτρέμ και ήταν δεινός σκόρερ. Σε 87 αγώνες ισπανικού Κυπέλλου σημείωσε 33 τέρματα και σε 72 αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος της Βόρειας Ισπανίας πέτυχε άλλα 68 γκολ (υπενθυμίζουμε ότι τότε δεν υπήρχε ακόμα το ενιαίο ισπανικό πρωτάθλημα). Υπήρξε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε μέσα στο «Σαν Μαμές», στο ματς που εγκαινίασε τον «Καθεδρικό» στις 21 Αυγούστου του 1913, όπου η Αθλέτικ νίκησε 2-1 την Ράθινγκ του Ιρούν.

Ο Πάμπλο Ορμπάιθ και ο αρχηγός της Σέλτικ, Άντονι Στόουκς, δίπλα στην προτομή του Πιτσίτσι (26-3-2011)

Επίσης φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας στο παρθενικό παιχνίδι της «furia roja», στις 28 Αυγούστου του 1920 απέναντι στη Δανία και στη συνέχεια, την ίδια χρονιά, πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας, όπου η Ισπανία έφτασε μέχρι τον τελικό για τη δεύτερη θέση, κερδίζοντας την Ολλανδία 3-1 (με ένα γκολ του Πιτσίτσι) και κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο του τουρνουά. Το 1921 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και έγινε διαιτητής.

Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΠΙΤΣΙΤΣΙ

Ένα χρόνο αργότερα όμως, τον Μάρτιο του 1922, ο Πιτσίτσι πέθανε από τυφοειδή πυρετό σε ηλικία μόλις 29 ετών, βυθίζοντας σε πένθος το Μπιλμπάο. Το 1926, μετά από εισήγηση του τότε προέδρου της Αθλέτικ, Ρικάρντο ντε Ιρεθάμπαλ, ο Βάσκος γλύπτης Κιντίν ντε Τόρε Μπεράστεγκι, φιλοτέχνησε την προτομή του Πιτσίτσι, η οποία τοποθετήθηκε δίπλα στο «Σαν Μαμές». Το 1953 μεταφέρθηκε σε άλλη θέση, λόγω της επέκτασης του γηπέδου, ενώ από το 1982 βρίσκεται μόνιμα πλέον στο προεδρικό πάλκο του «Καθεδρικού».
Το 1953, όταν η εφημερίδα Marca θέλησε να θεσμοθετήσει το ετήσιο βραβείο για τον πρώτο σκόρερ του ισπανικού πρωταθλήματος, αποφάσισε να το ονομάσει «Trofeo Pichichi» για να τιμήσει τη μνήμη αλλά και την επιθετική δεινότητα του αδικοχαμένου Βάσκου ποδοσφαιριστή. Σήμερα έχουν περάσει 86 χρόνια από τότε που η προτομή του Πιτσίτσι βρίσκεται στο «Σαν Μαμές» και είναι ατελείωτος ο αριθμός των ομάδων από όλο τον κόσμο που έχουν προσφέρει τη δική τους ανθοδέσμη πριν την έναρξη του αγώνα.

Η προτομή του Πιτσίτσι στην αρχική της θέση, δίπλα στο γήπεδο του "Σαν Μαμές", στις αρχές της δεκαετίας του '30.

Οι φίλαθλοι της Αθλέτικ χειροκροτούν πάντοτε την ιπποτική χειρονομία των αντιπάλων τους, δυο όμως είναι οι «ofrendas florales», όπως λέγονται στα ισπανικά οι «προσφορές των λουλουδιών», που έχουν μείνει χαραγμένες ανεξίτηλα στην ιστορία της Μπιλμπάο. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 1956, με την επίσκεψη στο «Σαν Μαμές» της θρυλικής Χόνβεντ και ήταν ο μεγάλος Φέρεντς Πούσκας αυτός που εναπόθεσε την ανθοδέσμη, μαζί με τον Γκαΐνθα, αρχηγό των Βάσκων εκείνη την εποχή.
Η δεύτερη ήταν το 1998, παραμονές του Μουντιάλ της Γαλλίας. Η Αθλέτικ γιόρταζε τα 100 χρόνια της και η Βραζιλία επισκέφθηκε το «Σαν Μαμές» για να παίξει φιλικό με τους Βάσκους. Ο αρχηγός Αλνταΐρ, μαζί με τον σημερινό πρόεδρο της Μπιλμπάο και τότε αρχηγός της, Γιόσου Ουρούτια, ανέβηκαν τα σκαλιά μέχρι το προεδρικό πάλκο μέσα σε ντελίριο! Ο Ραούλ, όπως γράψαμε στην αρχή του κειμένου, ήταν ο τελευταίος που ακολούθησε την παράδοση, η οποία θα συνεχίζεται για πάντα, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της Αθλέτικ και του ποδοσφαίρου.

Πηγές: Mundo Deportivo & Deia

 

Βίντεο: Ραούλ και Ιραόλα ανεβαίνουν στο πάλκο, ώστε ο αρχηγός της Σάλκε να τοποθετήσει την ανθοδέσμη στην προτομή του Πιτσίτσι (5-4-2012)

Βίντεο: Ο αρχηγός της Αθλέτικ, Πάμπλο Ορμπάιθ, συνοδεύει τον αρχηγό της Σέλτικ, Άντονι Στόουκς, στην προτομή του Πιτσίτσι. Από τον περσινό φιλικό αγώνα μεταξύ Μπιλμπάο και Σέλτικ, η οποία έπαιζε για πρώτη φορά στο «Σαν Μαμές» (26-3-2011)



Πηγή:sport24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top