Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Οι... ακροβατες με τα ποδηλατα



ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ BMX ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ

Ένα κράνος στο κεφάλι, δύο ακουστικά στα αυτιά, ένα σκουλαρικάκι, εξαιρετική ικανότητα ισορροπίας, λίγη φράντζα για τις θαυμάστριες, πολλή δόση θάρρους σε συνδυασμό με την... τρέλα και έτοιμος ένας «BMXάς». Εδώ που τα λέμε πολύ είναι οι νεαροί Λαρισαίοι που διαθέτουν όλα τα παραπάνω και γι’ αυτό η πίστα εκεί στο Άλσος έχει την τιμητική της σχεδόν καθημερινά.
Μια ιδιαίτερη ημέρα ωστόσο ήταν η χθεσινή. Εκεί για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ο 1ος Πανελλήνιος διαγωνισμός ποδηλάτου BMX «ramp+Flatland-Back 2 Styling», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αχίλλια 2012».
Η ψυχή των BMX της πόλης, ο Δημήτρης Παγκαρλιώτας (από πολύ μικρός έδινε παραστάσεις μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο) αν και έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα πρώτα... άντα διατηρεί την ίδια αγάπη και μεράκι για το άθλημα. Είχε την ιδέα αλλά δεν έβρισκε χορηγούς. «Αυτό στην αρχή με απογοήτευσε λιγάκι αλλά δεν το έβαλα κάτω» μας είπε και συνέχισε «βρήκα τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΕΛ, τον κ. Τσακίρη έναν εξαίρετο άνθρωπο και μας έδωσε το χώρο, μας βρήκε γιατρό, ξενοδοχείο, ηχητικά συστήματα μέχρι και κορδέλες ακόμα. Αν βρίσκαμε και λίγα χρήματα θα φέρναμε και τον κορυφαίο επαγγελματία του κόσμου αλλά δύσκολο σε τέτοιες εποχές πλέον. Η ουσία είναι πως τα καταφέραμε και τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου».
Αθλητές από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία, τη Σαμαρίνα ακόμα και από τη μακρινή Χίο έφτασαν χθες στη θεσσαλική πρωτεύουσα να δείξουν τις ικανότητές τους τόσο στη ράμπα όσο και στο Flatland. Το θέαμα φυσικά αποζημίωσε όλους όσοι βρέθηκαν εκεί και ξόδεψαν ένα απόγευμα για να παρακολουθήσουν αυτά που συνήθως βλέπουν μόνο στην τηλεόραση.
«Ελπίζουμε να αρέσει στον κόσμο όλο αυτό για να γίνει θεσμός στην πόλη μας. Φέτος είχαμε συνολικά δηλωμένες περίπου 40 συμμετοχές και αυτό ήταν πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα» ολοκλήρωσε ο Δημήτρης Παγκαρλιώτας.
Η ΝΕΑ ΦΟΥΡΝΙΑ ΤΩΝ «BMXάδων»
Από κοντά και οι νέοι που βλέπουν και φυσικά κάνουν με πιστή αντιγραφή. Εκεί δεκάδες και επιλέξαμε να μιλήσουμε με μερικούς.
Ο Βασίλης Μπακανιάρης πάει στη Β’ Γυμνασίου. Μας δείχνει με περηφάνια τα... οικόπεδα που έχει κληρονομήσει από τις πτώσεις του. «Φυσικά και δεν είναι εύκολο» λέει «εγώ έχω χτυπήσει στο κεφάλι, στα χέρια, ράμματα εδώ – εκεί αλλά συνεχίζω.
Και η μαμά σου, δεν φοβάται, τον ρωτάμε εύλογα για να μας μαλώσει. «Φοβάται αλλά έρχεται μου βάζει λίγο μπενταντίν, μου δίνει ένα φιλί και συνεχίζω με μεγαλύτερο θάρρος. Ο πατέρας μου λέει πως μεγαλώνοντας θα μάθω να είμαι και πιο προσεκτικός. Με εμπιστεύονται».
Εκεί και ο Στέργιος Στεργιούλας. Πιο μεγάλος στα 18 του μας λέει: «Είναι ένα χόμπι – άθλημα που γίνεται τρόπος ζωής για όλους μας. Η μια προπόνηση φέρνει την άλλη και η μία φιγούρα επίσης την άλλη και έτσι πάει...».
Ο Αρμένιος της παρέας είναι ο Νίκος Καραπετιάν. Γεννημένος στην Ελλάδα πριν από 16 χρόνια εκτός από την τρέλα του BMX έχει και αυτή του ποδοσφαίρου. Παίζει επιθετικός στη Λάρισα ’88 και προσπαθεί να τα συνδυάσει όσο πιο καλά γίνεται «και στο ποδόσφαιρο και στο BMX χρειάζεται γρήγορη σκέψη, αυτοσχεδιασμός, φαντασία και καλή φυσική κατάσταση» τονίζει, χωρίς να έχει άδικο.
Ο βενιαμίν της παρέας είναι ο Παναγιώτης Δημόπουλος. Μόλις 10 χρονών αλλά με ώριμη σκέψη και περίσσιο θάρρος. Πάει στην Ε’ Δημοτικού αλλά κάνει όλες τις φιγούρες: «Ο φόβος δεν έχει θέση στο συγκεκριμένο πάρκο, χρειάζεται θάρρος και ικανότητα» αναφέρει με τη μητέρα του ωστόσο να ανησυχεί αλλά και να περηφανεύεται συγχρόνως έξω από την πίστα παρακολουθώντας τον.
ΑΠΟ ΤΟ ’60 ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΡΧΕΣ ’90 ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Πώς έφτασε όμως στη Λάρισα το BMX και οι επιδείξεις του; Όλα φαίνεται πως ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’60 με τα πληθωρικά υπεραυτοκίνητα και τις φτιαγμένες υπερμοτοσικλέτες. Μετά από εκατό χρόνια περίπου από την εμφάνιση του ολοκληρωμένου ποδηλάτου, το 1963 η εταιρία κατασκευής ποδηλάτων Schwinn λανσάρει το μοντέλο Stingray, έναν τύπο ποδηλάτου για όλες τις ηλικίες παιδιών. Υπολογίζεται πως περισσότερα από 40.000 ποδήλατα αυτού του τύπου πουλήθηκαν με την πρώτη τους παρουσίαση το 1963, αναφέρει σε μια πηγή στο διαδίκτυο ο κ. Μηλιώρης έφορος ποδηλασίας από τη γειτονική Κατερίνη. Τα επόμενα πέντε χρόνια το 60% όλων των ποδηλάτων που πουλήθηκαν στις ΗΠΑ ήταν ΒΜΧ Stingray ή αντίγραφα αυτών. Το 1970 μια παρέα παιδιών με ΒΜΧ στο Long Beach φτιάχνει τα πρώτα χωμάτινα άλματα και την πρώτη χωμάτινη διαδρομή για ποδήλατα, με πρωτεργάτη τον δεκατριάχρονο Scott Breithaupt. Βασικά ήταν νεαροί που λάτρευαν τις μοτοσικλέτες motocross αλλά ήταν πολύ μικροί για να τις οδηγήσουν. Το πρόσφορο έδαφος για προπόνηση έδιναν και οι πολλές πίστες motocross που υπήρχαν στις ΗΠΑ και οι μικροί φίλοι της μοτοσικλέτας μιμούνταν κυριολεκτικά τους θρύλους του motocross, με τα ποδήλατά τους. Στην Ελλάδα όλα ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 80 ενώ στην πόλη της Λάρισας αρχές δεκαετίας του 90 ήρθαν οι πρώτες φιγούρες και μίνι επιδείξεις στα κεντρικά σημεία της πόλης.

Πηγή:eleftheria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top