Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Γ. Κοτσιρας: «Δεν μου αρεσει να φλυαρω... καλλιτεχνικα»



ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΚΟΥΒΑΛΩΝΤΑΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Απόψε στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ

«Η Σμύρνη του έρωτα» ταξιδεύει μέσα από τη μουσική έχοντας οδηγό τον σπουδαίο ερμηνευτή Γιάννη Κότσιρα και την εξαιρετική ορχήστρα «Εστουδιαντίνα» Νέας Ιωνίας. Ο Γιάννης Κότσιρας είναι παλιός γνώριμος της Λάρισας, αφού φροντίζει πάντα σε κάθε του δουλειά να περνά από την πόλη που τον αγκάλιασε και τον αγάπησε. Ο ίδιος δηλώνει ότι με τη Λάρισα έχει ιδιαίτερους δεσμούς και ένας από τους λόγους που τον φέρνει πάντα κοντά της, είναι το γεγονός ότι το κοινό της είναι αυστηρό στην κριτική του αλλά όταν ανοίγει την αγκαλιά του είναι τεράστια. Όπως ο ίδιος εξομολογείται, επιζητά την αυστηρή κριτική και δεν του αρέσει να φλυαρεί... καλλιτεχνικά. Έρχεται όταν έχει κάτι να πει...και απόψε θα πει πολλά! Με αφορμή την αποψινή παράσταση στις 9.15 στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ ο Γιάννης Κότσιρας μιλά στην «Ε» για όλα όσα θα δουν και θα ακούσουν οι Λαρισαίοι.
«Η αποψινή συναυλία περιλαμβάνει μια συλλογή τραγουδιών που είτε είναι Σμυρναίικα, είτε γράφτηκαν από Σμυρνιούς συνθέτες, στην Ελλάδα, στη Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αμερική. Είναι τραγούδια που εξυμνούν την αγάπη, τον έρωτα που ξυπνάνε μνήμες μιας Ελλάδας, που δημιουργεί» επισημαίνει αρχικά και προσθέτει ότι τραγούδια αυτά είναι οι αιτίες που μπορούν να κάνουν την Ελλάδα υπερήφανη. Για τη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας, ο γνωστός ερμηνευτής σημειώνει ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη ορχήστρα της Ελλάδας, η οποία «γεννήθηκε» από την ανάγκη του κοινού για επιστροφή στις ρίζες του μικρασιάτικου πολιτισμού και κατόρθωσε να «αναστήσει» μια μουσική που πάνω από όλα σέβεται την παράδοση. Η Εστουδιαντίνα είναι μια αυθεντική μουσική γέφυρα, που συνεχίζει γνήσια και αισθαντικά την παράδοση των μεγάλων ορχηστρών που άνθησαν στη Μικρά Ασία. Όμως το κοινό της Λάρισας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ερμηνευτικά τον Θοδωρή Μέρμηγκα και την Ασπασία Στρατηγού ενώ η έκπληξη της βραδιάς θα είναι η υποστήριξη της συναυλίας με χορευτικό συγκρότημα.
Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Το ρεπερτόριο της παράστασης διάρκειας περίπου 2 ωρών απαρτίζεται από τραγούδια που έχουν σημαδέψει τη δεκαετία του ’20, ενώ τα ίχνη τους φθάνουν έως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει»,«Όμορφη Σμυρνιά», «Ο Αντώνης ο Βαρκάρης», «Μισιρλού», «Το Γελεκάκι», «Η Μικροπαντρεμένη» κ.α. Στοιχεία τόσο διαφορετικά μεταξύ τους γίνονται ένα στη μουσική που ανθεί στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Τραγούδια που αποτέλεσαν τον πρόδρομο της πειραιώτικης ρεμπέτικης σχολής, σπουδαίων συνθετών, όπως είναι οι Κώστας Σκαρβέλης, Δημήτρης Σέμσης, Παναγιώτης Τούντας, Σπύρος Περιστέρης, Νίκος Ρουμπάνης, Γιάννης Δραγάτσης ή Ογδοντάκης, Γιάννης Νταλγκάς, Κώστας Κοφινιώτης, Απόστολος Χατζηχρήστος και αρκετά παραδοσιακά αγνώστων δημιουργών. Πληροφορίες στο τηλ: 2410- 624086. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (φοιτητικό-μαθητικό-ανέργων), 12 ευρώ προπώληση, 15 ευρώ είσοδος. Προπώληση εισιτηρίων στα βιβλιοπωλεία «Γνώση» (Κούμα 27 , τηλ.: 2410- 280825 και Ανθίμου Γαζή 21 – τηλ.: 2410 -258669).

Πηγή:eleftheria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top