Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Τελος οι ουρες στις δημοσιες υπηρεσιες



ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΤΕ ΟΝ LINE ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΣΑΣ, ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

Μελλοντικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του δήμου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν μέχρι και εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς

Αν και όχι ανεμπόδιστα, η στιγμή που οι ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες θα εκλείψουν πλησιάζει, καθώς η εισαγωγή της πληροφορικής στις διοικητικές πρακτικές αναμένεται να απλοποιήσει τη ζωή εκατοντάδων πολιτών στις καθημερινές τους συναλλαγές με το δημόσιο και παράλληλα να μειώσει το λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών.
Η αρχή έγινε πριν από κάποια χρόνια με τα Κ.Ε.Π. και ακολούθησε το σύστημα TAXIS, περιορίζοντας την ανάγκη φυσικής παρουσίας του πολίτη κατά τις συναλλαγές του με την εφορία, ενώ σήμερα όλο και περισσότεροι φορείς εντάσσονται σιγά- σιγά στο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο Δήμος Λαρισαίων, συμμετέχοντας στο φιλόδοξο πρόγραμμα της ΚΕΔΕ «Ενιαίο Διαδικτυακό Περιβάλλον ΟΤΑ για Παροχή Υπηρεσιών στον Πολίτη και στις Επιχειρήσεις». Πρόκειται για τη δημιουργία μιας πραγματικά καινοτόμου ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας ο κάθε δημότης θα μπορεί να συναλλάσσεται και κυρίως να αλληλεπιδρά online με όλες τις υπηρεσίες του Δήμου.
Όπως σημειώνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού κ. Αριστοτέλης Κολοβός, «με την ολοκλήρωση του έργου, μεταξύ άλλων κάποιος θα μπορεί να εγγράψει online το παιδί του στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, να εγγραφεί ο ίδιος στο δημοτικό γυμναστήριο, να κλείνει ραντεβού με τις μονάδες υγείας και φροντίδας του δήμου, να λαμβάνει πιστοποιητικά, να πληρώνει πρόστιμα και δημοτικά τέλη στη δημοτική αστυνομία, να ενημερώνεται για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, να υποβάλει αιτήματα, να λαμβάνει άδειες επαγγελματικής δραστηριότητας ή ακόμη να ενημερώνει την υπηρεσία καθαριότητας για τη συλλογή συσκευών προς ανακύκλωση και οικοδομικών υλικών».
Το έργο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης και όπως υπογραμμίζει η κ. Γεωργία Κολοβού, από το τμήμα νέων τεχνολογιών, «η λειτουργία του αναμένεται να εντάξει τον Δήμο Λαρισαίων και την τοπική αυτοδιοίκηση ευρύτερα στο νέο ψηφιακό περιβάλλον μέσα από τη χρήση τεχνολογιών αιχμής». Δυστυχώς ακόμη δεν μπορεί να δοθεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης, καθώς πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που απαιτεί το συντονισμό δεκάδων αναδόχων και υπηρεσιών καθώς και τα απαραίτητα κονδύλια. Γεγονός πάντως είναι ο σχεδιασμός προχωρά κανονικά και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες δοκιμαστικές λειτουργίες.
ΕΝΣΗΜΑ ON LINE
Η αρχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για το ΙΚΑ, έγινε αρκετά χρόνια πριν με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους εργοδότες, υπηρεσίες που σιγά- σιγά επεκτάθηκαν και προς τους πολίτες. Πρόσφατα μάλιστα ο Οργανισμός, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στη γραφειοκρατία εγκαινίασε ένα νέο τρόπο συναλλαγών.
Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι μπορούν πλέον να υπολογίσουν online το βασικό ποσό σύνταξης που τους αναλογεί, να ελέγξουν εάν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και το κυριότερο να παρακολουθούν και να εκτυπώνουν τον ατομικό τους λογαριασμό ασφάλισης, δηλαδή τις αποδοχές τους, τα ένσημα, τις ημέρες εργασίας και τα λοιπά στοιχεία ασφάλισης, σε άμεσο χρόνο. Η τελευταία υπηρεσία λειτουργεί πιλοτικά και για αυτό οι καταστάσεις των ενσήμων έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό έγγραφο σε άλλους φορείς. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι αν κάποιος προσέλθει στο μητρώο του ΙΚΑ προκειμένου να λάβει κατάσταση ενσήμων θα λάβει την ίδια κατάσταση που εκτυπώνει και στον υπολογιστή του, με μόνη διαφορά τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας! Σε επόμενο στάδιο πάντως, οι όποιες δυσλειτουργίες αναμένεται να επιλυθούν. Προκειμένου κάποιος να δει τα ένσημα του online, χρειάζεται να εγγραφεί στην ηλεκτρονική υπηρεσία πιστοποίησης ασφαλισμένου (https://apps.ika.gr/eApplicationInsured/) και στη συνέχεια να επισκεφθεί ένα οποιοδήποτε υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το βιβλιάριο και την ταυτότητά του, προκειμένου να λάβει τον προσωπικό του κλειδάριθμο ασφαλείας.
ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ
Με μια εγγραφή στο TAXISNET, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να απολαύσουν τα καλά της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως για παράδειγμα την εκτύπωση αντίγραφα του εκκαθαριστικού τους, το οποίο πλέον είναι απαραίτητο σε κάθε σχεδόν συναλλαγή με το δημόσιο. Η εκτύπωση αποτελεί επίσημο έγγραφο του ελληνικού κράτους, είναι έγκυρη για κάθε νόμιμη χρήση και φέρει σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει υποβάλει τη φορολογική του δήλωση ηλεκτρονικά. Στην ίδια λογική μπορεί κάποιος να εκτυπώσει το Ε9, το Ε2 το ΕΤΑΚ, να δει σε άμεσο χρόνο το ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος κ.α.
Ο ΕΡΜΗΣ
Το www.ermis.gov.gr αποτελεί τη Διαδικτυακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης για την πληροφόρηση πολιτών και επιχειρήσεων και την ασφαλή διεκπεραίωση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να βγάλετε κάποια άδεια δεν θα αναγκαστείτε να πάρετε δεκάδες τηλέφωνα (σε νούμερα που δεν απαντούν) για να μάθετε τι δικαιολογητικά απαιτούνται καθώς στο ermis.gov.gr μπορείτε να ενημερωθείτε για όλα τα δικαιολογητικά, τη διαδικασία αλλά και τη νομοθεσία που διέπει την εκάστοτε συναλλαγή.
Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια μπορεί να χρειαστεί να πάρετε και κανένα τηλέφωνο, καθώς στην Ελλάδα η γραφειοκρατία κάποιες φορές ξεπερνά την τεχνολογία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ στο site του Ερμή (την Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης) σημειώνεται ότι για την έκδοση ταυτότητας απαιτούνται 4 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, στο επίσημο site της Ελληνικής Αστυνομίας υπογραμμίζεται ότι απαιτούνται μόνο δύο ασπρόμαυρες φωτογραφίες, όπως είναι και το ορθό.
Πέρα από αυτές τις μικρές λεπτομέρειες, στο ermis.gov.gr, οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να ζητήσουν και λάβουν ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία, διάφορες άδειες και δικαιολογητικά όπως πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, αντίγραφο ποινικού μητρώου, πιστοποιητικό γέννησης, ληξιαρχικές πράξεις, βεβαιώσεις ανεργίας κ.α.

Πηγή:eleftheria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top