Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Στη... Ντισνεϊλαντ κρινεται το μελλον του βολεϊ


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΟ ΑΝΑΧΕΪΜ ΤΩΝ ΗΠΑ - ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ - ΕΚΛΟΓΕΣ 

 

Στο Αναχέιμ του Λος Άντζελες και στο ξενοδοχείο της Ντίσνεϊλαντ ξεκινάει αύριο 19 Σεπτεμβρίου το 33ο Συνέδρειο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FIVB) με σημαντικότερο θέμα τις αλλαγές κανονισμών και φυσικά την εκλογή νέου προέδρου όπου υπάρχουν τρεις υποψήφιοι. Στο τελικό κείμενο των 70 σελίδων που περιλαμβάνονται όλες οι αλλαγές κανονισμών η υποδοχή με τα δάκτυλα...
δεν θα καταργηθεί οριστικά αλλά θα είναι στην κρίση του διαιτητή να αποφασίζει εάν θα είναι παράβαση ή όχι.

Με άλλα λόγια μια τέλεια υποδοχή με δάκτυλα θα μπορεί να γίνει χωρίς να είναι παράβαση. Επίσης αλλάζει οριστικά η σήμανση των καρτών με την κίτρινη να βγαίνει μια φορά ως προειδοποίηση και στη συνέχεια να χρεώνονται κόκκινες με πόντους.

Αν αλλάξουν...

Να σημειωθεί πως σε περίπτωση που αλλάξει ριζικά η διοίκηση της FIVB και μαζί της και η Επιτροπή διαιτησίας πιθανότατα οι παρούσες εισηγήσεις της Επιτροπής Διαιτησίας να μην περάσουν και θα έχουμε ενδεχομένως νέες εισηγήσεις για αλλαγές στο επόμενο Συνέδρειο της FIVB:

Οι κυριότερες αλλαγές

Οι κυριότερες αλλαγές στους διεθνείς κανονισμούς βόλεϊ που προτείνει η Επιτροπή Κανονισμών της FIVB (μετά από συνεργασία με την Επιτροπή Διαιτησίας και την Επιτροπή Προπονητών), για να εγκριθούν στο Συνέδριο της FIVB που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2012 είναι:

1. Να μην επιτρέπεται και να σφυρίζεται σφάλμα η διπλή μπαλιά και το πιαστό κατά την υποδοχή με δάχτυλα στο σερβίς.

Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι μια τέλεια υποδοχή με δάχτυλα στο σερβίς δεν θα χαρακτηρίζεται σφάλμα. Δεν αλλάζει ο κανόνας για την πρώτη μπαλιά από επίθεση των αντιπάλων.

2. Να αλλάξει το σύστημα με τις κάρτες ως εξής (παρόμοιο με ό,τι ίσχυε πριν λίγα χρόνια): Ο διαιτητής να δείχνει κίτρινη κάρτα μόνο μία φορά σε κάθε ομάδα στη διάρκεια ενός αγώνα, να έχει θέση επίσημης προειδοποίησης και να μην παίρνουν πόντο οι αντίπαλοι (παραμένει η δυνατότητα και για ανεπίσημη προφορική προειδοποίηση). Η ποινή να υποδεικνύεται με κόκκινη κάρτα και σε αυτή την περίπτωση παίρνουν πόντο οι αντίπαλοι (ενώ σήμερα υποδεικνύεται με κίτρινη κάρτα), η αποβολή παίχτη για ένα σετ με κίτρινη-κόκκινη κάρτα στο ένα χέρι (ενώ σήμερα με κόκκινη) και ο οριστικός αποκλεισμός παίχτη για όλο τον αγώνα με κίτρινη-κόκκινη κάρτα στα δύο χέρια (μία σε κάθε χέρι, ενώ σήμερα υποδεικνύεται με κίτρινη-κόκκινη κάρταστο ένα χέρι).

Η ίδια αλλαγή προβλέπεται και για τις παρατηρήσεις καθυστέρησης. Αν μία ομάδα δεχτεί προειδοποίηση καθυστέρησης (μόνο μία φορά για τον αγώνα), η υπόδειξη να γίνεται με κίτρινη κάρτα στον καρπό του χεριού, ενώ, αν η ομάδα δεχτεί ποινή καθυστέρησης (οι αντίπαλοι παίρνουν πόντο), η υπόδειξη να γίνεται με κόκκινη κάρτα στον καρπό του χεριού.



3. Στον πάγκο να επιτρέπεται πλέον να κάθονται μέχρι πέντε άτομα (αντί τέσσερις που επιτρεπόταν ως τώρα): ένας προπονητής και δύο βοηθοί προπονητές, ένας φυσιοθεραπευτής και ένας γιατρός.

Αντίθετα, δεν πέρασε τελικά η αλλαγή: "Να θεωρείται παράβαση, μόνο στην περίπτωση που κάποιος παίχτης πατήσει και με τα δύο πέλματά του ολόκληρα (ή αν η προβολή τους είναι ολόκληρη) στο αντίπαλο γήπεδο" και παραμένει ό,τι ισχύει και τώρα που η παράβαση σφυρίζεται και αν το ένα μόνο πέλμα περάσει ολόκληρο ή η προβολή του στο αντίπαλο γήπεδο.

Όλα αυτά όμως τελούν υπό την έγκριση του συνεδρίου της FIVB και φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε να εκλεγούν η νέα επιτροπή διαιτησίας και η νέα επιτροπή κανονισμών, για να εξειδικεύσουν την εφαρμογή τους. Πάντως, οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ από 1/1/2013, αλλά (όπως φαίνεται και στο πρώτο συνημμένο) και σε όσες διοργανώσεις ολοκληρωθούν μέσα στο 2013 (επομένως πιθανότατα και στα ευρωπαϊκά κύπελλα), ενώ ανάλογη απόφαση πρέπει να πάρουν και για την Ελλάδα η ΕΟΠΕ και η ΚΕΔ.
 
 
Πηγή: volleynews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top