Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013

Σαρωσε τα βραβεια ταινια Λαρισαιου σκηνοθετη


Μια μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία κατέκτησε η ελληνική ταινία «Miss Violence»
του Λαρισαίου σκηνοθέτη Αλέξανδρου Αβρανά καθώς όπως ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου κατέκτησε το βραβείο του Αργυρού Λέοντα στο φεστιβάλ της Βενετίας.
Και η επιτυχία για την ταινία δεν σταματά εδώ καθώς ο Θέμης Πάνου, ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της, κατέκτησε το πρώτο βραβείο ανδρικού ρόλου.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ελληνική ταινία κατακτά αυτό το βραβείο μετά το «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου το 1984.
Νωρίτερα το Σάββατο η ταινία του Αβρανά είχε κατακτήσει το βραβείο των κριτικών FEDEORA και το νεανικό βραβείο Arca.
Το βραβείο FEDEORA καλύτερης ταινίας από Ευρώπη και χώρες της Μεσογείου του διαγωνιστικού τμήματος του 70ου φεστιβάλ της Βενετίας, που κέρδισε η ταινία του Αβρανά, απονέμει ομάδα κριτικών-μελών της Ομοσπονδίας Κριτικών για ταινίες από Ευρώπη και Μεσόγειο. Το δεύτερο βραβείο που κέρδισε η ελληνική ταινία, το Arca CinemaGiovanni, απονέμεται από 70 νέους από Ιταλία, Γαλλία και Τυνησία, ηλικίας από 18 μέχρι 26 χρόνων.
Το story της ταινίας
Η ιστορία της ταινίας λειτουργεί ως μια αλληγορία πάνω στη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, με το Μνημόνιο και την Τρόικα και ξετυλίγεται γύρω από μια μεσοαστική οικογένεια. Η ταινία σαφώς δεν είναι θεματικά αμιγώς ελληνική. Αυτή η οικογένεια θα μπορούσε να είναι Γερμανική, Σουηδική ή Γαλλική. Το ψυχολογικό θρίλερ που παρουσιάζεται, θυμίζει αληθινές ιστορίες όπως αυτή του Γίοζεφ Φρίτσλ που κακοποιούσε συστηματικά τις κόρες του επί σαράντα χρόνια και αποτελεί μια καυστική ματιά στην απάθεια και την αδιαφορία της σύγχρονης κοινωνίας.
Η ταινία με εξαιρετική αισθητική, μινιμαλιστική εικόνα και τραγελαφικές σκηνές πιθανώς να αποτελέσει ακόμα μια καμπή για το σύγχρονο ελληνικό σινεμά.
Άλλωστε ο Αβρανάς κινείται ανάμεσα στις εικαστικές τέχνες και τον κινηματογράφο, έχουντας αφήσει στίγμα και στα δύο καλλιτεχνικά παιδιά.
Παίζουν οι ηθοποιοί : Θέμης Πάνου, Ρένη Πιττακή, Ελένη Ρουσσινού, Σίσσυ Τουμάση, Καλλιόπη Ζωντανού, Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, Χλόη Μπολώτα, Μαρία Σκουλά, Νίκος Χατζόπουλος, Μηνάς Χατζησάββας, Κώστας Ανταλόπουλος, Μαρία Καλλιμάνη, Βάσω Ιατροπούλου, Στέφανος Κοσμίδης, Χρήστος Λούλης, Άννα Κουτσαφτίκη, Γιώργος Συμεωνίδης, Γιώτα Φέστα, Μάρθα Μπουζιούρη.

Πηγή:thessalianews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top