Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Αν εχεις... Νινη διαβαινε!


Η εθνική... ξύπνησε πάλι στην επανάληψη και με γκολάρες του σούπερ Νίνη
και του Μήτρογλου κέρδισε 2-0 την Λιθουανία κάνοντας το «2 στα 2» πριν τις... μάχες του Οκτώβρη!
 


Η δουλειά του προπονητή εκτός από το να στήνει σωστά την κάθε ομάδα, είναι να κάνει και τις κατάλληλες κινήσεις ή αλλαγές όταν δεν του κάθεται το ματς. Ο Φερνάντο Σάντος είναι μεγάλος προπονητής, το έχει δείξει στο παρελθόν, το έδειξε και σήμερα. Είδε στο πρώτο μέρος με την Λιθουανία πως παρά τον έλεγχο του ματς το 0-0 έμενε, με συνέπεια να αλλάξει το 4-3-3 σε 4-4-2, να βάλει τον Μήτρογλου και να βοηθήσει από τον πάγκο την Εθνική να κάνει το 2-0, να πάρει την δεύτερη νίκη και να συνεχίζει να βλέπει από κοντά το Ρίο και το Μουντιάλ του 2014.
Ο Πορτογάλος βοήθησε από τον πάγκο και οι Νίνης (πολυτιμότερος παίκτης), Μήτρογλου, Κατσουράνης από το γήπεδο. Το 2-0 ήρθε πιο εύκολα από ότι φαίνεται, κυρίως γιατί η Εθνική ήταν μεταμορφωμένη προς το καλύτερο στην επανάληψη.
Πεντάλεπτα μπάλας, δεκάλεπτα… νέκρας!
Από την πρώτη στιγμή που ολοκληρώθηκε ο αγώνας με τη Λετονία, ο Σάντος έλεγε πως αυτό που έχει σημασία είναι η νίκη και οι τρεις βαθμοί και όχι το σκορ, θέλοντας να διώξει το άγχος από τους παίκτες του ενόψει της αναμέτρησης με τη Λιθουανία. Ένα άγχος που στο πρώτο μέρος φάνηκε ξεκάθαρα πως υπήρξε. Η Εθνική μας παρότι είχε συντριπτική υπεροχή στην κατοχή μπάλας (68-32%), δεν κατάφερε να κάνει τον αγώνα που ήθελε. Ευκαιρίες και μάλιστα καλές, έχασε, αλλά από την άλλη είχε και πολλά νεκρά σημεία. Για την ακρίβεια είχε καλά πεντάλεπτα που έφτανε μια ανάσα από το να ανοίξει το σκορ, αλλά και άσχημα δεκάλεπτα, στα οποία δεν έκανε κάποια φάση, πέφτοντας στην… παγίδα της Λιθουανίας που φαινόταν πως ήθελε να… καταστρέψει το ματς, παρά να βγει μπροστά και να πιέσει.
Το σχέδιο του Τσάμπα έπιασε, καθώς παρότι ο Γκέκας, ο Νίνης, ο Σπυρόπουλος και ο Φορτούνης βρέθηκαν κοντά στο να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα, δεν το κατάφεραν μένοντας στο πρώτο μέρος στο μηδέν.
Αλλαγή από Σάντος
Τα ρεπορτάζ πριν τον αγώνα έλεγαν πως ο Φερνάντο Σάντος θα ξεκινούσε τον αγώνα με το 4-4-2 της Λετονίας και τους ίδιους παίκτες που γύρισαν το ματς στη Ρίγα. Ωστόσο ο Πορτογάλος προτίμησε την έκπληξη τόσο σε σύστημα, όσο και σε ένα πρόσωπο.
Συγκεκριμένα το 4-4-2 έγινε 4-3-3 με τους Καρνέζη στο τέρμα, τους Κυριάκο Παπαδόπουλο και Παπασταθόπουλο στο κέντρο της άμυνας, τον Σπυρόπουλο αριστερά και τον Τοροσίδη δεξιά. Στο κέντρο την τριάδα αποτέλεσαν οι Μανιάτης, Κατσουράνης και Τζιόλης, με τον Κατσουράνη να παίζει πιο μπροστά και τους άλλους δύο να έχουν πιο ανασταλτικό ρόλο (κυρίως ο Τζιόλης). Στην επίθεση ο Γκέκας ήταν στο κέντρο, δεξιά ο Νίνης και αριστερά ο Φορτούνης.
Ο Νίνης ήταν και η αλλαγή σε πρόσωπα, καθώς προτιμήθηκε από τον Μήτρογλου που είχε ξεκινήσει στην Λετονία και σήμερα έμεινε στον πάγκο.
Δυνατό ξεκίνημα και καλή στιγμή από Γκέκα
Όπως ήταν φυσικό το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκίνησε δυνατά το ματς, θέλοντας να πετύχει όσο γίνεται πιο νωρίς κάποιο τέρμα και να αποβάλει το άγχος. Μόλις στο 5’ δημιούργησε μια καλή ευκαιρία την οποία και έχασε. Συγκεκριμένα ο Τοροσίδης έκανε ωραία την σέντρα, οι Λιθουανοί προσπάθησαν να διώξουν και η μπάλα έφτασε στον Γκέκα που με κεφαλιά ψαράκι έστειλε την μπάλα ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι του Καρτσεμάσκας.
Ισορρόπησαν οι Λιθουανοί
Παρά το καλό ξεκίνημα και την μεγάλη ευκαιρία, μετά το πρώτο δεκάλεπτο οι Λιθουανοί ισορρόπησαν τον αγώνα. Για την ακρίβεια το… πάγωσαν, καθώς πρεσάροντας στο κέντρο δεν άφησαν τους διεθνείς να κάνουν κάποια άλλη φάση μπροστά στην εστία τους.
Εκ νέου άνοδος και ευκαιρίες για Εθνική
Το κακό διάστημα των παικτών του Φερνάντο Σάντος κράτησε ένα δεκάλεπτο στο οποίο η Λιθουανία είχε τον έλεγχο, χωρίς να κάνει όμως κάποια φάση. Από το 20’ οι διεθνείς μας ανέβασαν και πάλι την απόδοσή τους και είχαν δύο ακόμα καλές στιγμές.
Η πρώτη ήταν στο 23’ όταν ο Σπυρόπουλος με πολύ ωραία σέντρα βρήκε τον αμαρκάριστο Γκέκα, ο οποίος με κεφαλιά δεν μπόρεσε και πάλι να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Τέσσερα λεπτά αργότερα, σειρά πήρε ο Νίνης για να απειλήσει. Ο Φορτούνης με ωραίες ντρίπλες κέρδισε φάουλ λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή των Λιθουανών και ο παίκτης της Πάρμα ανέλαβε να το εκτελέσει. Πολύ καλή η εκτέλεση του… Ιταλού, αλλά ο Καρτσεμάσκας με εκτίναξη στο… γάμα έδιωξε την μπάλα σε κόρνερ.
Νέα… νέκρα και άλλες δύο φάσεις πριν το τέλος
Το σενάριο που ήθελε την Εθνική να παίζει καλά για πεντάλεπτα και μετά να εξαφανίζεται συνεχίστηκε και μετά το 40’. Στο 42’ ο Φορτούνης με νέα καλή προσπάθεια έκανε το σουτ με τον Λιθουανό τερματοφύλακα να διώχνει και τον Σπυρόπουλο να στέλνει την μπάλα άουτ με σουτ μέσα από την περιοχή. Λίγο πριν τις καθυστερήσεις χάθηκε και η μεγαλύτερη ευκαιρία που ήταν και η τελευταία καλή στιγμή στο ματς. Ο Νίνης βρήκε ωραία τον Γκέκα που αντί να γυρίσει και να σουτάρει, δεν είδε πως ήταν μόνος του, πασάροντας προς τον Κατσουράνη. Ο μέσος του Παναθηναϊκού με πλασέ έξω από την περιοχή και εξουδετερωμένο τον Καρτσεμάσκας έστειλε την μπάλα λίγο άουτ.
Με το ξεκίνημα σε 4-4-2 βάζοντας Μήτρογλου
Βλέποντας την Εθνική να μην μπορεί να βάλει γκολ, αλλά και να έχει σημαντικά νεκρά διαστήματα, ο Φερνάντο Σάντος άλλαξε με το καλημέρα του δευτέρου μέρους το σύστημα. Επέστρεψε στο 4-4-2, βάζοντας τον Μήτρογλου που πήρε τη θέση του Μανιάτη δίπλα στον Γκέκα.
Πήρε ώθηση, έχασε ευκαιρίες και πέτυχε γκολ
Η αλλαγή συστήματος ανέβασε από το πρώτο λεπτό την Εθνική ψηλά, που πίεσε ζητώντας το γκολ, με τον Κατσουράνη να ανεβαίνει κατακόρυφα και τον Μήτρογλου να δείχνει πως έλειπε από την ενδεκάδα. Ένα γκολ που ήρθε αφού πρώτα χάθηκαν δύο ακόμα σημαντικές ευκαιρίες. Η πρώτη ήταν στο 48’ με τον Τοροσίδη να κάνει την σέντρα και τον Μήτρογλου με κεφαλιά να αναγκάζει τον Λιθουανό τερματοφύλακα να διώχνει εξαιρετικά. Η δεύτερη ήταν πάλι από τον επιθετικό του Ολυμπιακού, που στο 55’ μετά από σέντρα του Σπυρόπουλου έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Πριν όμως προλάβουμε να τα βάλουμε με τον Θεό που μας στέρησε το γκολ, ήρθε ο Νίνης να κάνει το 1-0. Στο ίδιο λεπτό (55’), μετά το δοκάρι η μπάλα πήγε στον Τζιόλη που πάσαρε ωραία στον Νίνη, με τον παίκτη της Πάρμα να στέλνει με διαγώνιο σουτ την μπάλα στα δίχτυα του ανίκητου μέχρι εκείνη τη στιγμή Καρτσεμάσκας και να γνωρίζει την αποθέωση.
Νίνης-Μητρογκόλ και τέλος…
Η Εθνική συνέχισε να πιέζει μετά το 1-0 και αφού πρώτα έχασε με τον Γκέκα στο 61’ μια ακόμα πολύ καλή ευκαιρία, πέτυχε και δεύτερο τέρμα τελειώνοντας στο 72’ το ματς. Δράστης ο Μήτρογλου που συνδυάστηκε εξαιρετικά με τον Νίνη και από την ίδια θέση που ο… Ιταλός είχε κάνει το 1-0, πέτυχε και το δεύτερο τέρμα για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.Ένα 2-0 που η Εθνική κράτησε με άνεση παίρνοντας και το δεύτερο τρίποντο στο δρόμο προς το Ρίο.

Παίκτης του αγώνα: Πέτυχε ένα γκολ, έκανε μια ασίστ. Ε τι άλλο θα έπρεπε να κάνει ο Σωτήρης Νίνης για να ανακηρυχθεί πολυτιμότερος παίκτης του ματς. Ο παίκτης της Πάρμα ειδικά στο δεύτερο μέρος ήταν εξαιρετικός οδηγώντας την Εθνική στην κατάκτηση των τριών βαθμών.
Στο ύψος του: Στο ύψος τους (θα βάλουμε δύο), στάθηκαν και με το παραπάνω δύο παίκτες. Αρχικά ο Μήτρογλου που μπήκε, σκόραρε και αναστάτωσε την αντίπαλη άμυνα και εν συνεχεία ο Κατσουράνης. Ειδικά ο μέσος του Παναθηναϊκού με την απόδοσή του ανέβασε όλη την ομάδα βοηθώντας τα μέγιστα στο να έρθει η νίκη.
Αδύναμος κρίκος: Αν θα πρέπει να βάλουμε έναν αδύναμο κρίκο, θα προτιμήσουμε να βάλουμε όλη την ομάδα του πρώτου μέρους, η οποία ναι μεν έχασε ευκαιρίες, αλλά δεν μπόρεσε να πετύχει κάποιο τέρμα, ενώ ήταν και σε μεγάλα διαστήματα φλύαρη.
Η γκάφα: Στην γκάφα μπαίνουν συνολικά οι ευκαιρίες του Γκέκα. Μεγάλος σκόρερ ο επιθετικός της Λεβάντε, αλλά σήμερα δεν του έβγαινε τίποτα χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες. Αυτό που έχει σημασία βέβαια είναι η νίκη, η οποία ήρθε.
Το στραγάλι: Κανένα πρόβλημα από τον Κάρτνεϊ ο οποίος είχε μια εξαιρετική διαιτησία παραδίδοντας μαθήματα.
Το ταμείο του gazzetta: Το ήθελε και το πήρε, έτσι απλά. Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε να αλλάξει και το σύστημα. Το 4-3-3 του πρώτου μέρους έγινε 4-4-2 στην επανάληψη, ο Μήτρογλου σκόραρε οι Νίνης, Κατσουράνης ανέβηκαν και η άμυνα έκοβε τα πάντα. Κάπως έτσι ήρθε το 2-0 και η Εθνική πήρε τρεις πολύτιμους βαθμούς, έκανε το δύο στα δύο και βλέπει ακόμα πιο κοντά την Βραζιλία, αν και ακόμα είναι νωρίς.
Πηγή:gazzetta.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top