Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ανασα ζωης για 328 συμπολιτες μας


Στη δημοσιότητα η λογοδοσία των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας
του δήμου Λαρισαίων
Με αφορμή το πέρας των πρώτων οχτώ μηνών λειτουργίας τους στην πόλη μας οι «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας» του Δήμου Λαρισαίων, που  περιλαμβάνουν το Γραφείο Διαμεσολάβησης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Δημοτικό Λαχανόκηπο και  την Τράπεζα Χρόνου προχωρούν στη δημοσίευση της κοινωνικής λογοδοσίας τους.
Οι δομές αποτελούν μέρος του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, που ήδη λειτουργεί στους μεγαλύτερους Δήμους όλης  της χώρας και παρέχει μία δέσμη ομογενοποιημένων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας που χρίζουν βοηθείας, παρέχοντάς τους υποστήριξη στις καθημερινές τους ανάγκες με διαφάνεια, αξιοπρέπεια και σεβασμό.
Οι Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας παρέχουν  εκτός από υλική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Στο πλαίσιο αυτό οι εξειδικευμένοι κοινωνικοί λειτουργοί των Δομών παρέχουν υποστήριξη στους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη,  μέσα σε κλίμα απόλυτης εχεμύθειας και απορρήτου όπου και πραγματοποιείται η  πληροφόρηση και η κοινωνική ενδυνάμωση τους καθώς και η προσπάθεια επανένταξής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Ήδη κατά τη διάρκεια του προαναφερθέντος διαστήματος λειτουργίας, από τις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας ωφελήθηκαν 328 συμπολίτες μας. Από αυτούς οι 286 είναι άνεργοι και χρησιμοποίησαν τις δομές του γραφείου διαμεσολάβησης, της τράπεζας χρόνου και του δημοτικού λαχανόκηπου ενώ  οι 145 που είναι άποροι χρησιμοποίησαν όλες τις δομές στο σύνολό τους.
Αναλυτικότερα:
• 105 άποροι συμπολίτες μας, ενισχύθηκαν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο με είδη πρώτης ανάγκης και συγκεκριμένα πραγματοποίησαν  353  συναλλαγές σε οπωροκηπευτικά, είδη παντοπωλείου, είδη ένδυσης και υγιεινής. Παράλληλα το όλο εγχείρημα ενίσχυσαν  115 προμηθευτές- ιδιώτες και επιχειρήσεις  με 1173 προμήθειες  που αντιστοιχούν σε  27.242 προϊόντα  συνολικής αξίας  35.910€.
•Αντίστοιχα, στο Κοινωνικό Συσσίτιο παρασκευάστηκαν 7184 γεύματα από τα οποία σιτίστηκαν συστηματικά 81 άποροι, ενώ παράλληλα διατέθηκαν επιπλέον 615 γεύματα στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών αυτών . Ο αριθμός των χορηγών έφτασε τους 67 και οι πραγματοποιηθείσες χορηγίες ανήλθαν στις 664. Συνολικά στο κοινωνικό συσσίτιο χορηγήθηκαν 73.2  τόνοι τροφίμων (ρύζι, όσπρια, λαχανικά κλπ) και 9.646 τεμάχια (τυροκομικά, αυγά, χαρτικά κλπ) για την κάλυψη των αναγκών των απόρων συμπολιτών μας.
•Στο Κοινωνικό Φαρμακείο  38 ανασφάλιστοι συμπολίτες μας πραγματοποίησαν 91 συναλλαγές 3.609  προϊόντων όπου και προμηθεύτηκαν  φάρμακα και παραφαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 2.223 € Προσφέρθηκαν 124.392 φάρμακα και παραφαρμακευτικά προϊόντα  με την αντίστοιχη αξία τους να φτάνει τις 108.297€.
•Στο Δημοτικό Λαχανόκηπο παραχωρήθηκαν 102 εκτάσεις γης σε ισάριθμους ανέργους και απόρους από όπου παρήχθησαν 1908 κιλά προϊόντων, 10% των οποίων διατέθηκε στο Κοινωνικό  Παντοπωλείο για την κάλυψη των αναγκών των απόρων που εξυπηρετούνται από την αντίστοιχη δομή και η υπόλοιπη παραγωγή χρησιμοποιήθηκε για βιοποριστικούς σκοπούς των καλλιεργητών.
•Τέλος, την Τράπεζα Χρόνου, τη νέα δομή στην πόλη μας, που στοχεύει στην  προώθηση της ανταλλακτικής οικονομίας, χρησιμοποιούν ήδη 212 συμπολίτες μας. Στην Τράπεζα Χρόνου κυκλοφορούν  8724 ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα), έχουν  πραγματοποιηθεί 534 συναλλαγές ενώ παράλληλα έχουν καταχωρηθεί  168  αγγελίες που αφορούν προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών.
Όλο αυτό το έργο, φυσικά δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί δίχως την πολύτιμη συμβολή των χορηγών  επιχειρήσεων και των συμπολιτών μας, που αξίζουν όχι μόνο αναφοράς αλλά και συγχαρητηρίων, μιας και η έμπρακτη συμπαράστασή τους ήταν κάτι παραπάνω από πολύτιμη.
Χορηγοί του όλου εγχειρήματος των κοινωνικών δομών και δράσεων υπήρξαν έως τώρα:
Οι επιχειρήσεις:
•         Τα  Αρτοποιεία:  «Ζυμώσεις Πουρνάρα» , Κακαζιάνη, Μαλισιώτη, Μόσιου, Γαλάνης Άρτος και Αδάμ Θεοφάνης, τα Κρεοπωλεία: Κοντοτάσιος, Σίμος, τα Βιβλιοπωλεία:Γνώση, Νέα Σκάλα, Παιδεία, Παπασωτηρίου, τα Καφεκοπτεία: Λουμίδη, Κατσίφα, Rio καθώς επίσης και L.A café (Αργυρακούλης Κωνσταντίνος) , Negro Bar, Ιδιωτικό Ι.Ε.Κ Μακρίδη, Σχολή Χορού Burn the Floor (Κατούνας Χρήστος), «Μπαλονομάνια» (Τσιλιμίγκα Βαρβάρα),  Παπαγεωργίου Food Service ABEE, Ντούλας Sound (Νίκος Ντούλας και ΣΙΑ), Print Notes Παπαγεωργίου (Παπαγεωργίου Γεώργιος), Studio Φωτογραφίας Bourdouvalis, Φίνο Home (Παπαργύρης Αθανάσιος), Electronet Β.Κ. Καζάνας, Gounelas Business Equipment, Σουπερ Μάρκετ Lidl Hellas, Chopper Riders Club, Φροντιστήριο Πρότυπο, Εστιατόριο Ο Μπακαλόγατος, Βιοτεχνία Λουκουμιών Όλγα Καραγιάννη, Γεωργικά Εφόδια Παπαβραμίδης Αντώνης και τα Αγροεφόδια Ηλίας Καλόγηρος
Οι φορείς:
•         Το ΤΕΙ Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας , τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων κ. Άρη Γαλάτο, την Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδας (ΟΧΕ), τον Α.Σ Μύτικα, τα Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ράπτου, το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ, το 2ο ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, το Νηπιαγωγείο Κοιλάδος, το Πρόγραμμα «Γίνε Παραγωγός» καθώς και την Κεντρική Λαχαναγορά Λάρισας , τις Λαϊκές Αγορές Τετάρτης και Πέμπτης και τον κ Κουκουλή Αθανάσιο  από τη Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης,
Τέλος, είναι σημαντικό να επισημάνουμε τη συμβολή πολλών  εθελοντών συμπολιτών μας που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μιας και με τη συνεχή και αμέριστη υποστήριξή τους επιτύχαμε να υποστηρίξουμε και να ενισχύσουμε συμπολίτες μας που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.
Κλείνοντας υπενθυμίζουμε πως  όσοι συμπολίτες μας χρειάζονται βοήθεια μπορούν να απευθυνθούν στο 801 11  22 444 ή στο Γραφείο Διαμεσολάβησης 2410 680 234.


Πηγή:onlarissa.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top